Hvis du har kreft, planlegger vi nå hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om behandling tar vi i samråd med deg, vanligvis basert på vurdering i et tverrfaglig team-møte.
Du har rett til å være med å bestemme, og vi tar beslutningen sammen med deg. Dette kalles samvalg. Hvis det finnes flere muligheter, får du informasjon om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Da kan du vurdere disse opp mot hverandre, ut fra hva som er viktig for deg.
Her er tre spørsmål du kan stille oss:
1. Hvilke alternativer har jeg?
2. Hvilke fordeler og ulemper er mulige ved disse alternativene?
3. Hvor sannsynlig er det at jeg vil oppleve noen av disse?
Her finner du samvalgsverktøy som kan hjelpe deg til å ta valget.For pasienter med brystkreft vil som regel en eller flere av følgende behandlingsalternativer være aktuelle: operasjon, cellegift og/eller strålebehandling. Operasjon er den vanligste behandlingen. Noen pasienter får cellegift eller strålebehandling i tillegg.
Forundersøkelser til operasjonen
Noen pasienter blir kalt inn til samtale og forundersøkelse med sykepleier dagen før operasjonen. Under forundersøkelsen får du veiledning og dere går gjennom relevant informasjon. For noen er det behov for å merke kulen i brystet og lokalisere lymfeknutene under armen før operasjonen. Vi vil i tillegg ta blodprøver.
Brystkreft røntgenmerking, Drammen sykehus
Ved mistanke om brystkreft, og kulen ikke kan kjennes, er det nødvendig å legge inn en merketråd/markør i brystet for å markere området. I de fleste tilfeller benytter vi ultralyd for å plassere merketråden/markøren i riktig posisjon. Hvis området ikke er synlig på ultralyd, gjøre vi det røntgenveiledet.
-
Før
Ikke bruk krem, parfyme eller pudder på brystene eller i armhulene samme dag som undersøkelsen. Fjern eventuelle piercinger.
-
Under
I de fleste tilfeller ligger du på en ultralydbenk. Radiologen setter inn en tynn hul nål i brystet som merketråden/markøren går gjennom. Du vil kjenne et stikk i huden idet vi setter ståltråden/markøren på plass. Merketråden/markøren blir festet i området som skal opereres ut, og nålen bli fjernet fra brystet. Vi tar deretter røntgenbilder for å dokumentere at merketråden/markøren er plassert riktig.
Hvis det blir lagt en merketråd blir tråden som er igjen utenfor brystet pakket inn og bandasjert godt.
Gjør det vondt?
Vanligvis lite smerte. Ofte setter vi litt lokalbedøvelse før innsetting av nålen.
Hvor lenge varer undersøkelsen?
15 - 45 minutter.
-
Etter
Det er ingen spesielle observasjoner eller restriksjoner etter at ståltråden er tapet på plass eller markøren er lagt inn.
Du skal beholde bandasjen på helt til operasjonen.
Vær oppmerksom
Gå til
Brystkreft røntgenmerking
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Operasjonsdagen
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Tilleggsbehandling
Når vi i dag behandler brystkreft, kombinererer vi ofte flere behandlingsmåter for å gi best mulig behandlingsresultat, og for å gi den enkelte pasient muligheter for å bevare brystet. Svulstens størrelse og egenskaper, eventuell lymfeknutespredning og din alder vil ha betydning for hvilken behandling som velges. Ikke alle trenger tilleggsbehandling.
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Lindrende behandling
Ved langtkommen kreft hvor sykdommen ikke kan helbredes foreligger det nå en rekke muligheter både til livsforlengende behandling og god symptomforebygging og symptomlindring.
Mange pasienter kan leve bra i årevis med kreft som har spredt seg, og mange dør av helt andre årsaker.