Hjertekateterisering, Drammen sykehus

Medisinsk avdeling, Drammen sykehus

Undersøkelsen gjøres for å vurdere hjertets funksjon, ved at det tas blodtrykk og blodprøver på ulike steder på høyre siden av hjertet og i lungekretsløpet. Undersøkelsen varer cirka en time. Du er våken hele tiden
 

1. Før

Du kan spise en lett frokost før undersøkelsen. Bruker du Marevan-tabletter skal INR være under eller lik 2,5. Det blir kontrollert ved hjelp av blodprøve den dagen undersøkelsen foregår. Andre medisiner kan du ta slik du pleier.

2. Under

Når du kommer til sykehuset møter du vanligvis to sykepleiere og en lege. Du ligger på ryggen på en smal benk under undersøkelsen. EKG-ledninger kobles til, slik at hjerterytmen kan følges. Over deg er det et bevegelig røntgenapparat, som viser hjertet fra flere vinkler.

Undersøkelsen gjøres via en blodåre (vene) i lysken eller på halsen. Lysken eller halsen blir vasket og eventuelt barbert. Det legges et sterilt laken over deg med et hull over innstikkstedet. Deretter setter legen lokalbedøvelse. Da kjenner du et lite stikk. Så snart bedøvelsen virker føres en tynn ledning (kateter) via blodåren frem til hjertet. Det er et spesialkateter som gjør det mulig å registrere trykk og måle hjertets pumpeevne.

Det brukes røntgengjennomlysning når kateteret føres til hjertet. Det gjør vi for å se hvor man plasserer kateteret. Det måles nå blodtrykk på forskjellige steder og blodprøver tas. Til slutt måler vi hvor mye blod hjertet ditt pumper ut i hvile.

Under undersøkelsen, når katetret ligger i hjertet, kan du ofte kjenne ekstra hjerteslag. Dette er normalt og er ikke farlig. Undersøkelsen gir vanligvis lite ubehag, men si ifra til personalet hvis du kjenner noe.

3. Etter

Når undersøkelsen er ferdig, legger vi en en bandasje over innstikkstedet i lysken eller på halsen. Den skal ligge på til morgenen etter.

Om du er stukket i lysken skal du normalt være sengeliggende i to timer etter at undersøkelsen er ferdig. Dette får du nærmere beskjed om av personalet. Den første timen skal du ikke bruke magemusklene, dvs. hold hodet på puta og ikke løft overkroppen. Dette for å unngå trykk mot innstikksted, som kan føre til blødning.

Hvis undersøkelsen er gjort via blodåre på halsen, kan du stå opp med en gang. Du skal ikke bøye hodet fremover den første halvtimen for å unngå blødning. Det kan være litt ømt og hovent på halsen. Du får en liten bandasje over innstikkstedet som kan fjernes morgenen etter. Du kan spise og drikke rett etter undersøkelsen, dersom du ikke har fått noen annen beskjed.

Hvilke komplikasjoner kan oppstå?

Komplikasjoner forekommer ikke ofte, men noen kan få forbigående blodtrykksfall. Blødning og blåmerke på innstikkstedet kan skje. Det er derfor viktig at du holder deg i sengen i anbefalt tid etter undersøkelsen.
Når kan jeg reise fra sykehuset?

Vanligvis samme dag, hvis du ikke skal til andre undersøkelser. Før du reiser skal du snakke med en lege. Har du fått beroligende medisin, kan du ikke kjøre bil samme dag.

Arrangementer

Eksterne kurs

Kontaktinformasjon

Medisinsk avdeling, Drammen sykehus
Telefon
Sentralbord: 03525
E-post
Postadresse
Vestre Viken HF
Postboks 800
3004 Drammen
Drammen sykehus
Besøksadresse
Dronninggata 28,3004 Drammen(Kart)
Postadresse: Vestre Viken HF, Postboks 800, 3004 Drammen
Telefon
Sentralbord: 03525 eller 32 80 30 00
Merk: Prisen for å ringe 03525 avhenger av hvilket telefonabonnement du har. Det kan derfor koste mer enn om du ringer 32 80 30 00.
E-post
Fant du det du lette etter?
Vi trenger din hjelp for å forbedre nettsidene våre. Tilbakemeldingen din blir lest og håndtert, men vi får dessverre ikke besvart den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel e-post, telefonnummer eller personnummer.