Narkose hos barn, Bærum sykehus

Anestesiseksjonen, Bærum sykehus

Her finner du informasjon om barn som skal opereres i narkose på sykehuset. Vi ber om at foreldre leser informasjonen sammen med barnet.

Innledning

Det er lurt å lese denne informasjonen sammen med barnet.
Forberedelse har stor betydning for at barnet skal få en best mulig opplevelse av sykehusoppholdet. En voksen som barnet er trygg på må være sammen med barnet denne dagen. Det kan være en forelder, besteforelder eller noen andre pårørende. I informasjonen nedenfor har vi valgt at mamma er med.

Utsettelse av operasjon

Barn med symptomer på forkjølelse (smerte, hoste, feber) eller annen infeksjonssykdom blir ikke operert.  Dette gjelder selv ved svært beskjedne symptomer. Ring avdelingen straks for å gi beskjed dersom barnet får slike symptomer.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Foreldre bør sette seg inn i det som står under «informasjon til foreldre» før de leser «informasjon til barnet» sammen med barnet.

NB! Det kan være vanskelig å angi hvor lang tid en operasjon tar fordi forberedelser på operasjonsstua og avslutning av narkosen også tar tid.

Informasjon til foreldre

Barnet må faste på operasjonsdagen

Dersom magesekken ikke er tom, kan det komme mageinnhold opp i halsen og ned i lungene under operasjonen. Dette kan føre til alvorlige komplikasjoner. Dersom barnet ikke er fastende kan operasjonen bli utsatt.

Å faste betyr at barnet ikke kan spise frokost den dagen det skal opereres. Barnet skal heller ikke ha tyggegummi, drops, melk eller brus denne dagen. Barnet kan få vann og saft uten fruktkjøtt frem til to timer før narkosen. De siste to timene før narkosen skal ikke barnet ha noe.

Bedøvelseskrem settes på hjemme

Emla krem (plaster?) brukes for å bedøve huden slik at det ikke blir smertefullt å få lagt inn venekanyle.
Kremen må sitte på minst 1 time for å få god effekt. Det er en fordel om den settes på hjemme av mor eller far.
Sett kremen over synlige blodårer på to ulike steder - gjerne en på oversiden av hånden og en på innsiden av albueleddet.
 
Emla bedøvelses-plaster.

Undersøkelse av barnet før narkose gis

Kirurgen som skal utføre inngrepet undersøker barnet, svarer på spørsmål og supplerer den informasjonen som tidligere er gitt. Ved for eksempel brokkoperasjoner tegnes operasjonsstedet på riktig side med tusj.

Spørsmål om barnet på operasjonsdagen

Vi spør om barnet:

 • er forkjølet eller har feber?
 • er allergisk mot noe?
 • bruker noen medisiner?
 • har fått narkose før?
 • har noen løse tenner?
   

To måter å gi narkose på

1. Intravenøs narkose gis via venekanyle direkte inn i blodet samtidig som barnet puster inn oksygen på en
maske. Barnet sovner i løpet av 20-30 sekunder. Alle musklene i kroppen blir helt slappe.

Intravenøs narkose gis via venekanyle.
Venekanyle.
   

 
2. Narkosegass gis gjennom masken som da blir holdt tett rundt munn og nese til barnet sovner. Barnet sovner i løpet av 1 minutt. Under innledningen av narkosen kan det hende at barnet blir litt urolig. Dette er normalt. Støy og samtaler bør vente til barnet har sovnet.

Narkosegass.
Narkosegass.

Når barnet har sovnet

Pårørende som er sammen med barnet på operasjonsdagen forlater operasjonsstua når barnet har sovnet. Gi beskjed om hvor du/dere vil vente. Det kan være vanskelig å angi hvor lang tid en operasjon tar, men vi ringer når barnet er kjørt til oppvåkningsavdelingen.

Operasjonen gjennomføres i full narkose.

Operasjonen gjennomføres i full narkose. Ofte settes lokalbedøvelse i tillegg i operasjonsområdet. Ved nesten alle inngrep blir det sydd med «innvendige sting» med tråd som løser seg opp av seg selv. Det betyr at stingene ikke skal fjernes.

Når barnet våkner

Det beste for barnet er at du lar barnet får ligge i ro og våkne av seg selv. Ofte er barnet trett etter narkosen og vil sove litt mer før det våkner «ordentlig».

Sårbehandling

Sårene er dekket med steristrips og/eller en liten bandasje. Steristrips kan sitte på huden til de faller av av seg selv i forbindelse med bad eller dusj senere. Den lille bandasjen bør sitte på i 2-5 dager.

Barnet kan dusje 2 dager etter inngrepet og bade hjemme etter 7 dager. Å bade i svømmehall er ok etter 2 uker.

Smertebehandling

Det er veldig viktig at barnet får tilstrekkelig med smertestillende, og at anbefalt dose og tidsintervall følges. Kjøp gjerne Paracetamol tabletter og Ibux tabletter/mix før operasjonsdagen.

Paracetamol gis hver 4-6 time og/eller
Ibux/Voltaren gis hver 6-8 time. 

Tilbake til barnehage eller skole

Det er barnets allmenntilstand og symptomer som bestemmer når det kan ha første dag i barnehagen eller på skolen. Hvis barnet ikke har noen symptomer kan det begynne i barnehagen eller på skolen allerede første dag etter operasjonen. 

Spesielt ved nedtagning av testikkel til pungen

Etter dette inngrepet er det vanlig med smerter i pungen og lyskeområdet. Plagene er størst hos de større barna.

Barnet bør ha redusert aktivitet de første ukene. Vi anbefaler at barnet ikke deltar i gymnastikk, idrett eller trening den første måneden etter inngrepet.

Spesielt ved omskjæring

Etter at forhuden er tatt bort sys ytre og indre blad av huden sammen med sting som løser seg opp av seg selv. Disse skal altså ikke fjernes. Huden i dette området er meget løs og det er vanlig at det blir betydelig hevelse i huden de første ukene etter inngrepet. Dette går imidlertid tilbake og sluttresultatet kan ikke vurderes før det er gått ca. 4-8 uker.

Barnet bør ikke delta i gymnastikk, idrett eller trening 1-2 uker etter inngrepet.

Spesielt ved brokkoperasjoner

Barnet bør ikke delta i gymnastikk, idrett eller trening 1-2 uker etter inngrepet.


Informasjon til barnet (leses sammen med foreldre)

Hei,

Dette er Nicolai, han skal ha narkose sånn som deg. Når du har narkose, er det nesten som å sove. Du kan blir operert uten at du merker det. Når operasjonen er ferdig, blir du vekket av narkosen igjen. Nicolai har tatt med seg
bamsen sin, det må du gjerne også gjøre.

Nicolai og bamsen.

 
Nicolai og mamma blir tatt godt i mot på sykehuset. Sykepleieren viser hvor de skal vente og Nicolai får skifte til sykehusets klær. Nicolai har med innesko til å bruke mens han er på sykehuset.

Sykepleieren hilser på Nicolai og mamma.
 
Den dagen Nicolai skal ha narkose kan han ikke spise frokost. Du kan nemlig ikke ha mat i magesekken sin når du skal ha narkose. Det er heller ikke lov med tyggegummi, drops, melk eller brus. Det eneste Nicolai kan få er vann og saft (uten fruktkjøtt) frem til to timer før narkosen. De siste to timene før narkosen kan han ikke få noen ting.

Mat er ikke lov før man skal ha narkose.

 
Sykepleieren måler temperaturen på Nicolai i et øre. Hun sjekker også at han har fått bedøvelses krem/plaster på to steder.

Sykepleieren måler temperaturen på Nicolai i et øre.

 
Noen ganger kan det bli litt ventetid. Nicolai har tatt med seg en bok og et nettbrett med spill slik at han har noe
å holde på med mens han venter på at det skal bli hans tur. Det finnes også noen leker på sykehuset.

Nicolai leker.

 
Nå er det Nicolai sin tur til å bli operert. Han blir trillet til operasjonsstuen i sengen sin.

Nicolai trilles til operasjonen,

 
Sengen med Nicolai og mamma trilles inn på et rom der det ligger andre mennesker som skal opereres. Her møter de flere som har grønne klær på seg. Noen har til og med en grønn lue på hodet. Mamma får låne grønne klær
og både hun og Nicolai må ta hver sin grønne lue på.

Mennesker med grønne klær.

 
De spør Nicolai om han har vært på toalettet, det er nemlig lurt å tisse før du skal ha narkose.

Tegneseriebilde av en gutt som må tisse.
Nicolai blir trillet inn på operasjonsstuen. Her inne får han legge seg over på operasjonsbenken. Han får på seg nytt teppe. Bamsen og mamma er med så det går greit.

Nicolai på operasjonsbenken.

 
Det er mye å se på inne på operasjonsstua. Det store apparatet som står der inne blir brukt når Nicolai skal ha narkose. Apparatet har dataskjermer, men en kan ikke spille spill på dem.

Apparatet man ikke kan spille spill på.

 
Det henger to kjempestore lamper i taket som gir superbra lys.

Operasjonslamper.

2. Under

Nicolai får tre klistrelapper med ledninger på brystkassen og kan se på dataskjermen hvor fort hjertet hans slår.

Nicolai får tre klistrelapper med ledninger på brystkassen.

 
Nicolai får også en ledning med rødt lys på en finger. Denne måler at Nicolai puster fint. Han får også på en mansjett. Det er som et bredt armbånd oppe på armen, der de kan måle blodtrykket til Nicolai.

Nicolai får også en ledning med rødt lys på en finger.

 
Før Nicolai skal sove får han en venekanyle. En venekanyle er et tynt plastrør som legges inn i en blodåre. Nicolai har hatt på bedøvelseskrem, så han kjenner nesten ingenting av stikket. Etterpå får Nicolai en premie.

Venekanyle.

 
Gjennom venekanylen får Nicolai narkosemedisin. Samtidig får han puste inn luft gjennom en maske som blir holdt over nesen og munnen hans. Han sovner veldig raskt.

Narkosemaske.

 
Mamma er sammen med Nicolai helt til han sovner. Nicolai blir passet godt på mens han sover i narkose.

Mamma er med helt til barnet sovner.

 
Nå er Nicolai i drømmeland.

Tegneseriestripe av Nicolai i drømmeland.

3. Etter

Når Nicolai våkner er han kommet på oppvåkningsavdelingen. Nicolai har en plastkopp med oksygen foran nesen og munnen sin når han sover. Her inne er det også en dataskjerm som viser hvordan hjertet slår og at pusten er fin. Sykepleieren på oppvåkningsavdelingen passer på at Nicolai har det bra. Dersom Nicolai har litt vondt setter sykepleieren medisin inn i plastikkrøret i hånden sånn at det ikke gjør vondt mer. Etter narkosen er Nicolai trett og vil gjerne sove litt lengre. Mamma sitter ved siden av sengen.

Mamma og Nicolai under oppvåkningen.

 
Når Nicolai blir litt mer våken får han velge seg ut et diplom. Sykepleieren spør om han har lyst  på en is. Det er deilig fordi han er litt tørr i halsen.

Is og diplom.

 
Etterpå får Nicolai komme tilbake til avdelingen. Her får han servert brødskiver. Det smaker godt siden han ikke har spist noe i dag.

Mat etter operasjonen.

 
Før Nicolai får reise hjem sjekker sykepleieren at bandasjen ser fin ut og passer på at han har tisset.

Sykepleieren sjekker bandasjen.

 
Før Nicolai drar fra avdelingen får han velge seg ut en premie.

Premie.

Kontakt

Anestesiseksjonen, Bærum sykehus
Telefon
Sentralbord 03525
E-post
Postadresse
Vestre Viken HF
Postboks 800
3004 DRAMMEN
Bærum sykehus
Besøksadresse
Sogneprest Munthe-Kaas vei 100,1346 Gjettum(Google maps)
Postadresse: Vestre Viken HF, Postboks 800, 3004 Drammen
Telefon
Sentralbord: 03525 eller 67809400
Merk: Prisen for å ringe 03525 avhenger av hvilket telefonabonnement du har. Det kan derfor koste mer enn om du ringer 67 80 94 00.
E-post

Dekning av reiseutgifter

Som pasient kan du ha rett til å få dekket utgifter du har hatt i forbindelse med reiser til og fra behandling.  Hovedregelen er at du får dekket rimeligste reisemåte til nærmeste behandlingssted.

Les mer om hvordan du går frem på helsenorge.no

Vestre Viken drifter også Helseekspressen i Buskerud. Dette er busser med medisinsk utstyr ombord og som går til og fra Hallingdal, Numedal og Kongsberg mot Drammen og Oslo.

Du må ha rekvisisjon eller innkalling til behandling for å få reise med Helseekspressen. Reisen må bestilles på telefonnummer 05515 innen klokken 13:00 dagen før du skal dra.

Parkering

​Parkering ved Bærum sykehus

Det er parkeringsplass med totalt 700 plasser cirka 300 meter fra sykehusets hovedinngang.

 • Betaling kl. 09:00-15:00 mandag-lørdag. Både kort og kontant kan benyttes.
 • HC-parkering ved hovedinngangen til sykehuset. Forutsetter gyldig oblat fra kommunen.
 • Parkering for blodgivere: Parkering på alle oppmerkede plasser med gyldig parkeringsbevis som fås hos Blodbanken.
 • Det kan til tider være vanskelig å finne parkering ved sykehuset. Derfor er det viktig at du beregner god tid, slik at du rekker timen. - Kommer du for sent, kan det i verste fall bety at du må få ny time en annen dag, så ring avdelingen du skal til hvis du blir forsinket.

Transport til og fra sykehuset

​Offentlig transport til og fra Bærum sykehus

Besøksadresse: Sogneprest Munthe-kaas vei 100, Gjettum.

Bærum sykehus ved Sandvika, vest for Oslo. Kommer du med tog, må du gå av i Sandvika og evt ta taxi eller buss til sykehuset. Bussen stopper ca 100 meter fra hovedinngangen.

Praktisk informasjon

​Kiosk og kafé

​Kiosk Bærum sykehus

Kiosken finner du i sykehusets resepsjon.

Endrede åpningstider for kiosken, sommeren 2018:

Juli
Mandag–fredag i hele juli, kl. 08:00–19:00.
Lørdag–søndag i hele juli, kl. 11:00–19:00.

Normale åpningstider:

Mandag-torsdag: kl. 08:00-20:00.
Fredag: kl. 08:00-19:00.
Lørdag-søndag: kl. 11:00-19:00.

Apotek

​Apotek på Bærum sykehus

På apoteket ved Bærum sykehus kan du få ekspedert resepter og kjøpe reseptfrie legemidler og sykepleieartikler.

Åpningstider og kontaktinformasjon

Apoteket ligger til venstre når du kommer inn hovedinngangen på sykehuset.

Avbestille eller endre time

Time på poliklinikk, dagbehandling eller røntgen
Hvis du har time på en av våre poliklinikker, skal til dagbehandling eller ta røntgenbilde (MR/CT/annen bildediagnostikk), kan du enkelt avbestille timen via nettsiden Min Journal. Avdelingen får dessverre ikke svart deg via Min Journal, men sender deg nytt innkallingsbrev i posten.

Hvis du skal legges inn på sykehus
Hvis du skal legges inn på sykehus og vil endre tidspunkt, må du ringe direkte til den aktuelle avdelingen (lenke til oversikt over avdelinger). Du kan eventuelt ringe sentralbordet på 03525 og be om å bli satt over til avdelingen du skal til.

Merk:

 • Timeavtalen må avbestilles/endres senest 24 timer (kun hverdager) i forveien. Hvis timen din er en mandag må du avbestille den senest fredagen før
 • Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier
 • Avbestiller du timen senere enn 24 timer før, må du betale et gebyr på 690 kroner
 • Mange av våre avdelinger har lange ventelister, det kan derfor ta tid før du får en ny timeavtale

Gå til minjournal.no for å avbestille eller endre timeavtale

Besøkstid

​Besøkstider Bærum sykehus

 • Intensiv: Ingen faste besøkstider. Kontakt personalet ved ankomst. 
 • Gynekologisk seksjon: kl. 18:00-19:00 alle dager.  Hvis pasienten har enerom er vi ikke strenge på når de får besøk utenom dette.
 • Barsel: det er barselkvinnen som bestemmer hvem som skal komme på besøk og når det passer.
 • Medisinske sengeposter (hjerte-/lunge-seksjon, generell medisin, infeksjonspost, geriatri, slag og rehabilitering, medisinsk observasjonspost): kl. 14:00-15:00 og kl. 18:00-19:00 alle dager.
 • Kirurgisk sengepost: kl. 14:00-15:00 og 18:00-19:00 alle dager.

Vent med å komme på besøk hvis du selv er syk

Vi ber om at du venter med å komme på sykebesøk hvis du selv er syk, for eksempel har omgangssyke eller er forkjølet.

Betaling for timen

​​Betaling for timer på våre poliklinikker

For timer på våre poliklinikker må du betale en egenandel som for tiden er kr 345,-.
Ta med frikort hvis du har. Er du fritatt for egenandel må du ha med dokumentasjon på det. 

Les mer om egenandeler og frikort hos helsenorge

 
Ta med bankkort
Vi ber alle betale med bankkort. Sykehusene våre har ikke lenger noe system for å ta i mot kontanter og ønsker derfor at elektronisk betaling er hovedregel.
 
Gebyr hvis du ikke møter til timen
Hvis du ikke kommer til timen uten å ha gitt beskjed minst to (arbeids-)dager (24 timer) i forkant, må du betale et gebyr på kr. 690,-.
Du må enten ringe avdelingen for å si i fra at du ikke kommer (se telefonnummer i innkallingsbrev eller på avdelingsoversikten her).

Du kan også avbestille timen på minjournal.no Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller gi beskjed via sosiale medier.

 

MERK
Pasienter som ikke er medlem av norsk folketrygd, må selv betale for behandling ved sykehuset.
Kontakt NAV for å finne ut hvilke rettigheter du har før timen hos oss.

Blomster

​Blomster på Bærum sykehus

På grunn av allergier og infeksjonsfare er noen avdelinger blomsterfrie.

På Bærum sykehus er det ikke tillatt med blomster i pasientområdet på intensivavdelingen eller på medisinsk overvåkning. 

Har du vært i utlandet?

​Har du arbeidet i helsevesenet eller mottatt helsehjelp utenfor Norden i løpet av det siste året? Det kan for eksempel være innleggelse på sykehus, omfattende poliklinisk behandling eller besøk hos tannlege. Da må fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (for eksempel MRSA). Be fastlegen sende deg prøvesvaret før timen hos oss og ta det med når du kommer på sykehuset.

Hva bør du ta med deg til sykehusoppholdet?

 • ​Ta med den faste medisinen du bruker. Det kan ta tid å få tilsvarende medisin fra apoteket.
 • Vi anbefaler å la verdisaker være igjen hjemme.
 • Morgenkåpe eller romslig treningsbukse med strikk i livet som kan reguleres.
 • Gode innesko som er stødige og lette å ta på. Det er av hygieniske årsaker ikke tillatt å gå barbeint i sykehuset.
 • Toalettsaker som tannbørste, tannkrem, kam, deodorant og eventuelt barbermaskin.
 • Hjelpemidler du er avhengig av: for eksempel stokk, krykker, rullator og rullestol.

På sykehus er streng hygiene en viktig faktor for å kunne gi god behandling til våre pasienter. Det er derfor et generelt forbud mot å ta med dyr inn i bygninger på sykehusområdet.

Minibank

​Minibank på sykehuset

Sykehuset har ikke minibank. Du kan betale med kort og ta ut penger i sykehusets kiosk.

Mobiltelefon

​Det er tillatt å bruke mobiltelefon ved sykehuset. Vi oppfordrer imidlertid alle til å bruke mobilvett og til å ta hensyn til sine medpasienter.

Det er viktig å sette telefonen på stille om natten, og på stilleringing eller vibrering om dagen. Av hensyn til de andre pasientene er det lurt å gå ut av rommet dersom du må ta en lengre samtale.

Det er et gratis trådløst nettverk for pasienter, pårørende og besøkende på sykehuset som du kan koble deg til fra din smarttelefon.

Prestetjenesten

​Vestre Viken tilbyr samtale med sykehusprest til pasienter og pårørende som ønsker det. Sykehusprestetjenestens formål er å støtte og veilede enkeltmenneskers og gruppers søken etter mening og håp i møte med kriser, sykdom, aldring og død.

Les mer:

Prestetjenesten

Røykfritt sykehus

Alle sykehusene i Vestre Viken er røykfrie.

Det er totalforbud mot å røyke innendørs, og på utsiden er det bare tillat å røyke på anviste plasser.

Det er ikke lov å røyke i nærheten av inngangspartiene. Dette er fordi pasienter skal slippe å bli utsatt for tobakksrøyk på vei til eller fra behandling.

Røykeområdene er godt skiltet de fleste steder, spør eventuelt de ansatte i avdelingen. ​

Dersom pasienter har behov for det, kan noen av avdelingene være behjelpelige med nikotinerstatning (tyggegummi eller plaster) etter forespørsel.

Ta bilder eller video?

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilder eller video, for eksempel som et minne fra tiden på sykehuset. Det kan du gjøre så lenge det er deg selv, pårørende eller venner som blir avbildet.

Det er ikke lov å ta bilder av medpasienter eller ansatte uten at de har sagt at det er greit.

Vi håper alle viser respekt for personvernet under besøket på sykehuset.

WiFi - Trådløst nettverk

Tilgang til internett på sykehuset

Slik kobler du til trådløst internett:

1 Sjekk at du er koblet til Wi-Fi fra enheten din (PC, nettbrett, mobil)

2 Velg nettverket «SykehusGjest» eller «HelseSorOst»

3 Når du er koblet til åpnes et vindu der du må opprette ny bruker. Dersom det ikke kommer opp nytt vindu må du åpne nettleseren på nytt for å opprette og aktivere brukeren din.

4 Skriv inn fornavn, etternavn og ditt mobilnummer og trykk på send inn

5 Du får SMS med brukernavn og passord. Åpne nettleseren igjen, skriv disse inn, velg gjestebruker og trykk på logg inn
Når du er ferdig vil du kunne surfe på gjestenettverket.

Fant du det du lette etter?
Vi trenger din hjelp for å forbedre nettsidene våre. Tilbakemeldingen din blir lest og håndtert, men vi får dessverre ikke besvart den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel e-post, telefonnummer eller personnummer.