Foreldre bør sette seg inn i det som står under «informasjon til foreldre» før de leser «informasjon til barnet» sammen med barnet.
NB! Det kan være vanskelig å angi hvor lang tid en operasjon tar fordi forberedelser på operasjonsstua og avslutning av narkosen også tar tid.
Informasjon til foreldre
Barnet må faste på operasjonsdagen
Dersom magesekken ikke er tom, kan det komme mageinnhold opp i halsen og ned i lungene under operasjonen. Dette kan føre til alvorlige komplikasjoner.
Dersom barnet ikke er fastende kan operasjonen bli utsatt.
Å faste betyr at barnet ikke kan spise frokost den dagen det skal opereres. Barnet skal heller ikke ha tyggegummi, drops, melk eller brus denne dagen. Barnet kan få vann og saft uten fruktkjøtt frem til to timer før narkosen. De siste to timene før narkosen skal ikke barnet ha noe.
Bedøvelseskrem settes på hjemme
Emla krem (plaster?) brukes for å bedøve huden slik at det ikke blir smertefullt å få lagt inn venekanyle.
Kremen må sitte på minst 1 time for å få god effekt. Det er en fordel om den settes på hjemme av mor eller far.
Sett kremen over synlige blodårer på to ulike steder - gjerne en på oversiden av hånden og en på innsiden av albueleddet.

Undersøkelse av barnet før narkose gis
Kirurgen som skal utføre inngrepet undersøker barnet, svarer på spørsmål og supplerer den informasjonen som tidligere er gitt. Ved for eksempel brokkoperasjoner tegnes operasjonsstedet på riktig side med tusj.
Spørsmål om barnet på operasjonsdagen
Vi spør om barnet:
- er forkjølet eller har feber?
- er allergisk mot noe?
- bruker noen medisiner?
- har fått narkose før?
- har noen løse tenner?
To måter å gi narkose på
1. Intravenøs narkose gis via venekanyle direkte inn i blodet samtidig som barnet puster inn oksygen på en
maske. Barnet sovner i løpet av 20-30 sekunder. Alle musklene i kroppen blir helt slappe.
Venekanyle.
2. Narkosegass gis gjennom masken som da blir holdt tett rundt munn og nese til barnet sovner. Barnet sovner i løpet av 1 minutt. Under innledningen av narkosen kan det hende at barnet blir litt urolig. Dette er normalt. Støy og samtaler bør vente til barnet har sovnet.
Narkosegass.
Når barnet har sovnet
Pårørende som er sammen med barnet på operasjonsdagen forlater operasjonsstua når barnet har sovnet. Gi beskjed om hvor du/dere vil vente. Det kan være vanskelig å angi hvor lang tid en operasjon tar, men vi ringer når barnet er kjørt til oppvåkningsavdelingen.
Operasjonen gjennomføres i full narkose. Ofte settes lokalbedøvelse i tillegg i operasjonsområdet. Ved nesten alle inngrep blir det sydd med «innvendige sting» med tråd som løser seg opp av seg selv. Det betyr at stingene ikke skal fjernes.
Når barnet våkner
Det beste for barnet er at du lar barnet får ligge i ro og våkne av seg selv. Ofte er barnet trett etter narkosen og vil sove litt mer før det våkner «ordentlig».
Sårbehandling
Sårene er dekket med steristrips og/eller en liten bandasje. Steristrips kan sitte på huden til de faller av av seg selv i forbindelse med bad eller dusj senere. Den lille bandasjen bør sitte på i 2-5 dager.
Barnet kan dusje 2 dager etter inngrepet og bade hjemme etter 7 dager. Å bade i svømmehall er ok etter 2 uker.
Smertebehandling
Det er veldig viktig at barnet får tilstrekkelig med smertestillende, og at anbefalt dose og tidsintervall følges. Kjøp gjerne Paracetamol tabletter og Ibux tabletter/mix før operasjonsdagen.
Paracetamol gis hver 4-6 time og/eller
Ibux/Voltaren gis hver 6-8 time.
Tilbake til barnehage eller skole
Det er barnets allmenntilstand og symptomer som bestemmer når det kan ha første dag i barnehagen eller på skolen. Hvis barnet ikke har noen symptomer kan det begynne i barnehagen eller på skolen allerede første dag etter operasjonen.
Spesielt ved nedtagning av testikkel til pungen
Etter dette inngrepet er det vanlig med smerter i pungen og lyskeområdet. Plagene er størst hos de større barna.
Barnet bør ha redusert aktivitet de første ukene. Vi anbefaler at barnet ikke deltar i gymnastikk, idrett eller trening den første måneden etter inngrepet.
Spesielt ved omskjæring
Etter at forhuden er tatt bort sys ytre og indre blad av huden sammen med sting som løser seg opp av seg selv. Disse skal altså ikke fjernes. Huden i dette området er meget løs og det er vanlig at det blir betydelig hevelse i huden de første ukene etter inngrepet. Dette går imidlertid tilbake og sluttresultatet kan ikke vurderes før det er gått ca. 4-8 uker.
Barnet bør ikke delta i gymnastikk, idrett eller trening 1-2 uker etter inngrepet.
Spesielt ved brokkoperasjoner
Barnet bør ikke delta i gymnastikk, idrett eller trening 1-2 uker etter inngrepet.
Informasjon til barnet (leses sammen med foreldre)
Hei,
Dette er Nicolai, han skal ha narkose sånn som deg. Når du har narkose, er det nesten som å sove. Du kan blir operert uten at du merker det. Når operasjonen er ferdig, blir du vekket av narkosen igjen. Nicolai har tatt med seg
bamsen sin, det må du gjerne også gjøre.
Nicolai og mamma blir tatt godt i mot på sykehuset. Sykepleieren viser hvor de skal vente og Nicolai får skifte til sykehusets klær. Nicolai har med innesko til å bruke mens han er på sykehuset.
Den dagen Nicolai skal ha narkose kan han ikke spise frokost. Du kan nemlig ikke ha mat i magesekken sin når du skal ha narkose. Det er heller ikke lov med tyggegummi, drops, melk eller brus. Det eneste Nicolai kan få er vann og saft (uten fruktkjøtt) frem til to timer før narkosen. De siste to timene før narkosen kan han ikke få noen ting.
Sykepleieren måler temperaturen på Nicolai i et øre. Hun sjekker også at han har fått bedøvelses krem/plaster på to steder.
Noen ganger kan det bli litt ventetid. Nicolai har tatt med seg en bok og et nettbrett med spill slik at han har noe
å holde på med mens han venter på at det skal bli hans tur. Det finnes også noen leker på sykehuset.
Nå er det Nicolai sin tur til å bli operert. Han blir trillet til operasjonsstuen i sengen sin.
Sengen med Nicolai og mamma trilles inn på et rom der det ligger andre mennesker som skal opereres. Her møter de flere som har grønne klær på seg. Noen har til og med en grønn lue på hodet. Mamma får låne grønne klær
og både hun og Nicolai må ta hver sin grønne lue på.
De spør Nicolai om han har vært på toalettet, det er nemlig lurt å tisse før du skal ha narkose.

Nicolai blir trillet inn på operasjonsstuen. Her inne får han legge seg over på operasjonsbenken. Han får på seg nytt teppe. Bamsen og mamma er med så det går greit.
Det er mye å se på inne på operasjonsstua. Det store apparatet som står der inne blir brukt når Nicolai skal ha narkose. Apparatet har dataskjermer, men en kan ikke spille spill på dem.
Det henger to kjempestore lamper i taket som gir superbra lys.