Spørsmål og svar om behandling av søvnapné

Finn svar på dine spørsmål om CPAP-behandling, vedlikehold av CPAP-utstyret, vanlige utfordringer ved bruk av CPAP og behandling med apnéskinne.

Behandling med CPAP 

Hva står CPAP for og hvordan fungerer den?

CPAP er en forkortelse for Continuous Positive Airway Pressure eller på norsk: kontinuerlig positivt luftveistrykk. CPAP-behandlingen innebærer at du sover med en maske, som via en slange og kompressor skaper et lufttrykk som holder de øvre luftveiene åpne og hindrer pustestopp.

CPAP er i dag den metoden som blir anbefalt som førstevalg ved behandling av middels alvorlig eller alvorlig søvnapné. Metoden anbefales særlig som førstevalg for personer med kraftig overvekt og/eller hjerte- og karsykdommer. Behandlingen er svært effektiv dersom man klarer å gjennomføre behandlingen i tilstrekkelig mange timer per natt. Ved konsekvent bruk kan du få bedre søvn- og livskvalitet. CPAP-behandling krever en grundig søvnutredning og tilpasning av rett maske og lufttrykk. 

Hvorfor er det vanskelig å puste ut med CPAP?

CPAP står for kontinuerlig positivt luftveistrykk, det vil si at apparatet leverer en jevn luftstrøm både på inn- og utpust. Dette fører til at du puster ut med motstand, noe som kan virke uvant og oppleves ubehagelig eller tungt for noen. I de fleste tilfeller vil dette gå seg til etter hvert. 

Normalt benytter du muskulatur på å puste inn, men ikke når du puster ut. Med en CPAP må du bruke muskler på å puste ut. I starten kan du derfor oppleve stølhet i brystet og føle at det er tungt å puste ut. Dette er helt normalt, og avtar hos de aller fleste i løpet av noen uker. 

Tar det langt tid å venne seg til en CPAP? Når vil jeg merke bedring? 

Dette er veldig individuelt. Noen har ikke utfordringer med ustyret og opplever effekt av behandlingen allerede etter første natt. Andre trenger lenger tid på å venne seg til utstyret. I starten kan CPAP gi uro om natten - særlig om du er vár for lyder. Du sover bedre når kroppen har blitt vant med utstyret.

Du må ha en maske som er tett og behagelig. Tiden det tar å venne seg til masken varierer fra dager til måneder, alt er normalt. Hvor lang tid det tar før du merker effekt av behandlingen varierer på samme måte. Det viktigste er at du er motivert for behandlingen; ikke gi opp, men prøv på nytt. Dersom du hviler på dagtid er det fint om du bruker utstyret for å venne deg til det. 

Jeg har klaustrofobi. Hvordan skal jeg klare å bruke CPAP?

Klaustrofobi kan gjøre CPAP-behandling vanskelig, men ikke umulig. Det finnes mange ulike typer masker du kan prøve. Snakk med sykepleier om din klaustrofobi. Vi har lang erfaring med dette og kan gi råd som forhåpentligvis hjelper deg med tilvenningen. 

Å øve med utstyret på dagtid kan være lurt. Prøv å roe ned pusten og pust slik du gjør når du er våken. Når du starter med CPAP-behandling er det vanlig å bli veldig fokusert på pusteteknikk, noe som kan bidra til at du blir veldig våken. Forsøk å avlede deg selv; les, spill, se TV, gjør håndarbeid eller lignende mens du tar behandlingen. Ved å øve på denne måten i våken tilstand, merker du at du får tilstrekkelig med luft ved hjelp av behandlingen. Bli trygg med behandlingen i våken tilstand før du forsøker å gjennomføre behandlingen om natten. 

Dersom du ikke klarer å venne deg til å bruke CPAP, ta kontakt med Øre-, nese- og halspoliklinikken for å diskutere andre behandlingstilbud med legen. 

Kan jeg bli bedre eller helt kvitt min CPAP?

CPAP-behandling er i utgangspunktet en livslang behandling. CPAP gir bare behandling mot pustestopp når den er i bruk. Vektreduksjon kan forbedre situasjonen dersom overvekt er en del av problemstillingen. Dersom du starter med CPAP-behandling, får mer overskudd i hverdagen og trener/går ned i vekt, kan situasjonen vurderes på nytt (vi tar en ny søvnregistrering). 

Kan jeg bli kvitt min CPAP dersom jeg går ned i vekt? 

Trening og vektreduksjon gir deg bedre helse. Det vil også bidra positivt når det gjelder pustestopp, men du blir ikke nødvendigvis helt «frisk» og ferdig med CPAP. Søvnapné er ikke kun forårsaket av overvekt. En del pasienter har søvnapné på grunn av anatomiske forhold i nese, munn eller svelg. Hvis dette er årsaken til din søvnapné, vil sannsynligvis behandlingen vare livet ut. 

Er det enklere å gå ned i vekt når jeg bruker CPAP? 

Når du bruker CPAP kan du få mer overskudd/energi på dagtid, noe som kan bidra til at du blir mer aktiv og dermed går ned i vekt. Søvnapné forårsaker en rekke hormonelle forstyrrelser i kroppen. CPAP-behandling bidrar til større hormonell balanse, noe som kan bidra til nedgang i vekt. 

Studier viser at pasienter med søvnapné har større risiko for å oppleve muskel- og skjelettplager. Mange av våre pasienter forteller at de får mindre muskelsmerter etter oppstart med CPAP-behandling. Det er mye som tyder på at behandlingen øker mulighet for og motivasjon til økt aktivitet i hverdagen.

Hvor ofte må jeg bruke apparatet? 

For å få god effekt av behandlingen må du bruke apparatet minst 4 timer hver natt. Apparat og maske gir bare behandling når det blir brukt. Dersom du sover uten apparatet vil du få pustestopp. Pasienter med hjerte- og karlidelser anbefales å bruke apparatet minst 6 timer hver natt for å få god effekt av behandlingen.

Hvilken maske passer for meg?

Bruk av riktig maske er avgjørende for en vellykket CPAP-behandling. Du trenger en maske som er komfortabel og sitter tett mot ansiktet slik at luft ikke lekker ut. Luftlekkasje fra masken er ubehagelig og gjør behandlingen mindre effektiv. 

Det finnes et stort utvalg av masker som er tilpasset ulike ansiktsformer og behov. Pute- og nesemasker er mest vanlig. Noen puster imidlertid gjennom munnen når de sover, og i slike tilfeller vil en helmaske (som dekker både nese og munn) være det beste alternativet.

Masken vil etter hvert bli slitt. Å bytte masken eller deler av masken bør vurderes årlig. Kontakt Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) ved behov. BHM har oversikt over hvilken masketype du bruker og hvilket utstyr du har.

Hvilken masketype bør jeg velge når jeg puster med munnen?

Noen som puster med munnen kan bruke nesemaske fordi de automatisk lukker munnen når de får et lufttrykk via nesen. Dersom du ikke klarer å holde munnen igjen når du får lufttrykk via nesen, kan du kombinere nesemaske med en hakestropp. Du kan også skifte til helmaske som dekker både nese og munn. 

Ta kontakt med Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) ved behov for hakestropp, eller Øre-, nese- og halspoliklinikken ved behov for bytte av maske.

Kan jeg bruke masken dersom jeg er forkjølet?

Du kan forsøke. Noen synes det går greit å bruke masken når de er forkjølet, andre klarer det ikke. Rådfør deg eller vær forsiktig dersom du har infeksjon/betennelse i øvre luftveier, mellomøret eller i bihulene fordi det kan bli ubehagelig og vondt å ha på maske som gir lufttrykk. 

Dersom du kjenner smerte som er relatert til behandlingen, er det lurt å ta en pause til forkjølelsen, infeksjonen eller betennelsen har gått over. Det kan være enklest å puste gjennom en helmaske fordi du da kan puste gjennom nese og munn. Er du ofte tett i nesen på grunn av forkjølelser, kan det være hensiktsmessig å vurdere å bytte til en helmaske. Du bør vaske maskeslangen og fukterslangen daglig dersom du bruker CPAP når du er forkjølet, har infeksjon eller betennelse.

Når bør jeg ikke bruke apparatet?

Du må selv vurdere om du er komfortabel med å bruke utstyret når du er forkjølet. Tett nese og nesemaske kan gjøre behandlingen vanskelig en periode. Vurder å legge bort utstyret noen dager eller bruk helmaske når du er forkjølet. 

Hvis du har tette bihuler, mellomørebetennelse eller infeksjon i øvre luftveier, kan trykket oppleves ubehagelig. Vi anbefaler at du tar en pause i behandlingen hvis du har infeksjon i øvre luftveier fordi CPAP-behandling kan forlenge sykdomsforløpet.

Skal jeg ta med min CPAP dersom jeg blir innlagt på sykehus?

Ja, du bør ta med din CPAP dersom du skal legges inn på sykehus. Vi har ikke CPAP-apparater til utlån. 

Bør jeg ta med utstyret på reiser?

Vi anbefaler at du tar med utstyret på reise. Du vil få pustestopp de nettene du ikke bruker CPAP. Det er imidlertid ikke farlig om du velger å reise bort en natt eller to uten å ta med deg utstyret. Vi fraråder deg å reise uten CPAP hvis du skal på en lengre ferie. Årsaken til dette er at kroppen raskt venner seg av behandlingen. Det betyr at du må starte tilvenning på nytt. 

Apparatet har strømforsyning som omformer seg ved behov. Husk å ha med deg adapter som er tilpasset stikkontaktene der du er. Dersom du oppholder deg i for eksempel bobil, båt eller lastebil finnes en egen omformer som gjør at apparatet kan drives med strøm fra et eksternt batteri. Be om å få en 12 volts adapter på en planlagt time ved  Øre-, nese- og halspoliklinikken eller ta kontakt med Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) dersom du har behov for dette.

Husk å ta med deg en skjøteledning. Det er ikke alle hotell som har stikkontakt plassert ved hodeenden av senga. Ta eventuelt kontakt med stedet du skal oppholde deg før avreise og spør om dette. 

Helseforetaket har forsikret CPAP-apparatet ditt. Hvis du mister apparatet eller det blir stjålet fra deg, får du et nytt CPAP-apparat som erstatter det tapte. 

Finnes det batteri til CPAP?

Ja, det finnes batteri, men disse har kort brukstid og dekkes ikke av helseforetaket. Du kan eventuelt kjøpe batteri selv. Et eksternt batteri kan for eksempel være nyttig hvis du ønsker å benytte deg av behandlingen på telttur.


Vedlikehold av CPAP-utstyret 

Hvordan og hvor ofte bør jeg vaske masken?

Masken din skal vaskes hver dag i lunkent vann med mild såpe. Ikke bruk antibakteriell såpe eller alkoholholdige vaskekluter fordi det vil bryte ned silikonet som masken er laget av. Såper med lotion bør heller ikke brukes fordi det kan legge seg en hinne over maskeputen slik at den blir vanskeligere å få tett. 

Vask ansiktet før du tar masken på, da blir det enklere å få masken tett og du kan minske hudirritasjon. Vask og vedlikehold forlenger levetiden til masken. Det kan være lurt å ha som rutine å vaske masken om morgenen etter bruk, eventuelt tørke av den med en fuktet klut, slik at fett og hudrester fjernes fra masken. Dersom du vasker masken om morgenen er den ren og tørr til bruk igjen på kvelden.

Trenger CPAP årlig service?

Nei, det er ikke behov for det. CPAP-apparater er svært driftssikre og det er få problemer med apparatene. Dersom det likevel oppstår feil, ta kontakt med Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM). Du vil da få hjelp fra en tekniker som kan sjekke apparatet ditt og eventuelt gi deg et nytt apparat dersom det er behov for det. 

Hvor ofte skal filter på CPAP byttes?

Hver 3-6 måned skal filteret byttes. Filteret kan enkelt sjekkes underveis. Er det tydelig fargeforandring på filteret (grått av støv eller gult av pollen) kan det være lurt å bytte. 


Slik bytter du filter:


Bilde av luke for bytte av CPAP-filter

Illustrasjon av hvordan plassere nytt CPAP-filter
Hvis du har planlagt time ved Øre-, nese- og halspoliklinikken, passer vi på at du har nok filtre tilgjengelig.

Ta kontakt med Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) ved behov for nye filtre. Du får tilsendt nye filtre til postadressen din. Kontaktinformasjon til BHM står oppført på CPAP-apparatet ditt.

Hvor ofte kan jeg få ny maske?

Vi regner med at du bruker omtrent én maske i året. Du må bestille ny maske selv. Dersom du opplever at masken blir slapp i silikonet og at det lekker mer enn normalt, kan det være på tide å bestille en ny maske/silikonmembran.

Ta kontakt med Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) om du har behov for ny maske eller nye maskedeler. Du vil få tilsendt masken til postadressen din. Kontaktinformasjon til BHM står oppført på CPAP-apparatet ditt. 

Hvor får jeg tak i forbruksmateriell? 

Du får forbruksmateriell og teknisk assistanse fra Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) som holder til i 1. etasje på Drammen sykehus (vestfløyen). BHM har en egen inngang fra bakkeplan og en liten parkeringsplass foran inngangen. Det er gratis å parkere der og plassene er forbeholdt besøkende til BHM i deres åpningstider.

BHM er tilgjengelig på dagtid mandag-fredag. Vi anbefaler at du tar kontakt med BHM via e-post hvis du ønsker å bestille nytt forbruksmateriell. Maske, slange og filter kan sendes til postadressen din eller du kan hente det selv. Kontaktinformasjon til BHM står oppført på CPAP-appratet ditt.

Hvis du tror du bør bytte til en ny masketype, ta kontakt med Øre-, nese- og halspoliklinikken.

Apparatmeldinger

På skjermen vil det av og til vises meldinger. Apparatet vil for eksempel gi beskjed om filterbytte og maskebytte, dette er helt normalt. Du trykker beskjeden bort med innstillingshjulet. 

Oversikt over meldinger som vises i skjermen hvis det oppstår feil:
Melding på apparatet
Mulig årsak/løsning
Stor lekkasje påvist. Kontroller vannbeholder, beholderforsegling eller sidedeksel.
Det kan hende at fukteren er satt inn feil. Sett fukteren inn på riktig måte.


Fukterens pakning kan være satt inn feil. Åpne fukteren, sjekk at pakningen er intakt og satt inn på riktig måte.

Det er mulig luftslangen ikke er riktig tilkoblet. Sjekk at luftslangen er koblet godt til i begge ender.

Stor lekkasje påvist. Koble til slangen.  
Masken kan være satt på feil. Sørg for å sette på masken riktig.

Se brukerveiledningen for masken eller bruk tilpasningsfunksjonen for å kontrollere tilpasning og forsegling.   
Slange blokkert. Kontroller slangen.   Luftslangen kan være blokkert. Kontroller luftslangen og fjern eventuelle blokkeringer. Trykk på innstillingshjulet for å fjerne meldingen, og trykk så på Start/stopp for å starte apparatet på nytt.   
Feil på SD-kortet. Ta det ut og trykk på Start for å begynne behandlingen.   Behandlingen fungerer uten SD-kortet (datakortet). Behandlingsdata blir derimot ikke lagret på SD-kortet. Ta kontakt med Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) for å få tilsendt et nytt SD-kort.
   
Det er mulig SD-kortet ikke er riktig satt inn. Fjern og sett inn SD-kortet på nytt.   
Skrivebeskyttet kort. Ta ut, lås opp og sett inn igjen SD-kortet.
   
SD-kortet (datakortet) kan være i låst/skrivebeskyttet posisjon. Flytt bryteren fra låst posisjon til ikke låst posisjon på SD-kortet og sett det inn på nytt.   
Systemsvikt. Se brukerveiledning. Feil 004.
   
   
Apparatet kan ha blitt stående i et varmt miljø. La det kjøles ned før du tar det i bruk igjen. Koble fra strømforsyningen og koble den til igjen for å starte opp apparatet på nytt.
   
Luftfilteret kan være blokkert. Undersøk luftfilteret og skift det ut hvis det er blokkeringer. Koble fra strømforsyningen og koble den til igjen for å starte apparatet på nytt.
   
Luftslangen kan være blokkert. Kontroller luftslangen og fjern eventuelle blokkeringer. Trykk på innstillingshjulet for å fjerne meldingen, og trykk så på start/stopp for å starte apparatet på nytt.
   
Det kan være vann i luftslangen. Tøm ut vannet fra luftslangen. Koble fra strømforsyningen og koble den til igjen for å starte apparatet på nytt.   
Alle andre feilmeldinger, for eksempel Systemsvikt. Se brukerveiledning. Feil 0XX.
   
Det har oppstått en uopprettelig feil på apparatet. Ikke åpne apparatet. Kontakt Avdeling for behandlingshjelpemidler og be om å få snakke med en tekniker. Du vil få time til kontroll av apparatet og eventuelt få utlevert et nytt apparat.   

Vanlige utfordringer ved bruk av CPAP


Enkel feilsøking

Vi har laget en oversikt over vanlige utfordringer ved bruk av CPAP som vi håper kan hjelpe deg dersom det oppstår problemer (se tabellen nedenfor). Ta kontakt med  Øre-, nese- og halspoliklinikken hvis du ikke klarer å rette opp det som er feil.

Enkel feilsøking:

Problem

Mulig årsak/løsning
Det lekker luft fra masken min. Masken kan være satt på feil. Sørg for at masken er satt på riktig. Se brukerveiledningen som ligger i vesken sammen med apparatet ditt eller bruk tilpasningsfunksjonen i menyen under Mine alternativer for å kontrollere tilpasning og forsegling. Du kan også se demonstrasjonsvideoer om de ulike masketypene.
Nesen min blir tørr eller tett. Slangetemperaturen eller fuktighetsnivået kan være for lavt. Forsøk først å øke slangetemperaturen via menyen under Mine alternativer. Du kan ha behov for mer fukt enn autoinnstillingen gir. Gå inn i Mine alternativer og endre Climate ctrl til manuell innstilling. Da vil alternativet fuktighetsnivå vises i menyen. Juster fuktighetsnivået; 1 er laveste nivå og 8 er høyeste nivå.
 
Noen kan ha god nytte av å tilføre nesen fuktighet, særlig ved oppstart av CPAP-behandling. Vi anbefaler da neseolje i sprayform eller hvit vaselin. Begge deler kan kjøpes uten resept på apoteket og kan forbygge tørrhet og irritasjon av slimhinnene i nesen. 
Jeg får vanndråper på nesen, i masken og luftslangen.

Slangetemperaturen eller fuktighetsnivået kan være for høyt. Forsøk å senke slangetemperaturen via menyen under Mine alternativer.

Du kan ha behov for mindre fukt enn autoinnstillingen gir. Gå inn i Mine alternativer og endre Climate ctrl til manuell innstilling. Da vil alternativet fuktighetsnivå vises i menyen. Juster fuktighetsnivået; 1 er laveste nivå, 8 er høyeste nivå.

Slangetrekk kan bidra til at det oppstår mindre kondens når det er kaldt på soverommet. Ta kontakt med BHM ved behov for slangetrekk.
Munnen min er veldig tørr og ukomfortabel.
Det er mulig du slipper luft ut gjennom munnen. Prøv først å øke fuktighetsnivået som nevnt i punktet over.
 
Det er mulig du trenger en hakestropp til å holde munnen lukket hvis du har nese- eller putemaske. Du kan kanskje ha behov for å bytte til en helmaske. Ta kontakt med Øre-, nese- og halspoliklinikken. 
Lufttrykket i masken synes å være for høyt (det føles som om jeg får for mye luft).
 
 
Apparatet står i automodus. Det betyr at apparatet aldri vil øke mer i trykk enn det må for å holde luftveiene dine åpne.
 
Det kan likevel hende du våkner når trykket i apparatet øker ved et pustestopp. Trykk da på start/stopp-knappen. Trykket vil automatisk synke til et rolig trykk på 4 cmH2O og du får en ny mulighet til å sovne med rolig trykk.
 
Har du lekkasje i masken, vil masken forsøke å kompensere for lekkasjen med å øke trykket. Kontroller at alle delene av apparatet er satt sammen riktig og at du ikke har lekkasje fra masken. 
Lufttrykket i masken synes å være for lavt (det føles som om jeg får for lite luft).
 
 
Noen opplever at starttrykket på 4 cmH2O er for lavt. Ta kontakt med  Øre-, nese- og halspoliklinikken hvor du får hjelp av en sykepleier til å øke start- og minimumstrykket.
 
Det er også mulig å forsøke å slå av rampen. Da endrer du rampetid under Mine alternativer fra Auto til Av og tillater maskinen å øke i trykk ved behov før du har sovnet.

Noen opplever at luftveiene blir trangere med det samme de legger seg ned og at det er mer behagelig at apparatet øker i samsvar med tranghet i luftveiene.
Skjermbildet mitt er svart.
 
Bakgrunnsbelysningen på skjermbildet er slått av. Det slås av automatisk etter en kort tidsperiode. Trykk på Hjemknappen eller innstillingshjulet for å slå det på igjen.
 
Det er mulig at strømmen ikke er tilkoblet. Koble til strømforsyningen og sørg for at støpselet er satt ordentlig inn. Koblingene kan noen ganger være litt trange på nytt utstyr.
Jeg har stoppet behandlingen, men apparatet blåser fortsatt luft.
Apparatet kjøles ned. Apparatet blåser en liten mengde luft for å unngå at det blir kondens i luftslangen. Dette stopper automatisk etter 30 minutter.
Fukteren min lekker.
 
 
Fukteren er kanskje ikke riktig montert. Monter fukteren riktig.
 
Fukteren kan være skadet eller sprukket. Det kan også hende at pakningen ikke tetter godt nok lenger. Kontakt Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) for å få den erstattet. 
Oppvåkninger
I begynnelsen kan CPAP-utstyret forstyrre søvnen din, og du kan oppleve å våkne opp flere ganger i løpet av natten enn du er vant til. Dette er som oftest en overgang. Sannsynligvis vil du sove bedre med utstyret etter hvert. Dersom du våkner på grunn av ubehagelig høyt lufttrykk fra apparatet, anbefaler vi at du slår maskinen av og på igjen ved å trykke på start/stopp-knappen. Din CPAP roer da ned trykket og gir lavt trykk slik at det blir lettere å sovne igjen. 

Støy

Apparatet er konstruert for å minimere støy. Kontroller at apparatet er satt sammen riktig. Det kan oppstå støy hvis fuktkammeret ikke er satt godt nok på plass. Dersom du er vár for lydene fra apparatet, anbefaler vi at du plasserer maskinen på gulvet ved siden av sengen. Dette bidrar også til at det blir mindre støy dersom det oppstår kondens. 

Du bør se over masken og sjekke at den er korrekt satt sammen dersom det er lekkasje og lyder fra masken. Om du er plaget med lekkasje fra masken, se punkt om lekkasje nedenfor. Dersom du har mye kondens i masken og slangen, vil dette skape støy. Se punkt om fukter. 

Lekkasje

Alle masker har en utluftningsventil hvor det skal komme luft ut. Hvis du holder hånden foran masken og kjenner en luftstrøm, er det sannsynligvis luft fra utluftningsventilen. Det trenger altså ikke å være en lekkasje.

Ved lekkasje er det lurt å sjekke masken. Se etter rifter eller hull i masken og slangen. Hodereimer kan bli løse ved bruk over tid. Hvis du ikke lenger klarer å få strammet hodereimen nok, kan det være på tide å bytte hodereimen eller masken. Vask gjerne hodereimen i varmt vann og lufttørk den etterpå. Dette bidrar til at hodereimen strammer seg noe. Kontakt Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) for å få nytt utstyr ved behov. 

Du bør vaske maskeputen hver morgen for å få bort fett eller rester av krem på masken og for at masken skal sitte best mulig. Dersom du har mye skjegg, vil det uansett bli noe lekkasje. Har du kraftig skjeggvekst kan det være lurt å barbere seg om kvelden fordi masken sitter bedre ved direkte kontakt mot hud. 

Vi oppfordrer deg til å trimme eller fjerne skjegg. Dersom du ønsker å beholde skjegget, må du godta litt lekkasje. Lekkasjen behøver ikke å være problematisk med tanke på behandlingen. CPAP-apparatet vil likevel behandle din søvnapné, men du kan bli plaget av støy fordi apparatet øker trykket for å kompensere for lekkasjen.

Dersom du våkner om natten av mye lekkasje og støy, kan det være lurt å skru apparatet av og på igjen. Når det er litt lekkasje fra masken kompenserer apparatet for lekkasjen ved å øke trykket. Da kan det bli enda mer lekkasje. Når du skrur apparatet av og på, senkes trykket til minimum og ny tid for innsovning. Da blir det mindre lekkasje. Dersom masken er kommet ut av posisjon, kan du løfte masken ut fra ansiktet og få maskeputene i nøytral posisjon på ansiktet igjen. Vurder å etterstramme stroppene, men vær oppmerksom på at masken ikke blir for stram på ansiktet.

Kontroller at masken sitter riktig (se bilde under forklaringen):

 1. Ta på masken som forklart i brukerveiledningen.
 2. Mine alternativer, drei innstillingshjulet for å utheve Kjør masketilpas. Trykk på innstillingshjulet og apparatet begynner å blåse luft.
 3. Juster masken, maskeputen og hodestroppene til du får et grønt smilefjes og apparatet viser en God tilpasning.
 4. For å stoppe tilpasningen, trykk på innstillingshjulet eller start/stopp-knappen.

Illustrasjon av God masketilpasning
  
Dersom det ikke er mulig å få til en god forsegling av masken, lekkasjeproblemet vedvarer og det forstyrrer nattesøvnen din, ta kontakt med  Øre-, nese- og halspoliklinikken for å prøve nye masker som passer bedre til deg.

Tar du av deg masken i søvne?

Vi har ikke kontroll over det vi gjør mens vi sover. Dersom du våkner og oppdager at masken er av, er det viktig å ta den på igjen. Det å ta av seg masken i søvne er en av de vanligste startvanskene. De fleste trenger litt tid til å bli vant til behandlingen. Dersom dette blir et problem over tid, ta kontakt med Øre-nese-hals poliklinikken.

Det renner fra nesen etter start av behandling. Hva gjør jeg?

Noen opplever å bli mer forkjølet eller tett i nesen etter oppstart med CPAP-behandling. Dersom du opplever dette, kan det være tegn på at du trenger mer fukt fra apparatet. For de fleste går da problemet over. Du kan oppnå økt fukt på flere måter:

 • Forsøk å øke slangetemperaturen. Jo høyere slangetemperatur, jo mer fukt bærer luften med seg. Gå inn i Mine alternativer, drei på innstillingshjulet til du kommer til menyvalget Slangetemp. Trykk på innstillingshjulet. Du kan nå dreie på innstillingshjulet og endre til ønsket temperatur. Trykk på innstillingshjulet for å lagre valgt temperatur. 
 • Dersom du har det veldig kaldt på soverommet er det ikke sikkert at slangetemperaturen kan økes så mye som du ønsker eller har behov for uten at det blir kondens. Opplever du kondens bør du senke slangetemperaturen. Kontakt eventuelt Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) og be om å få tilsendt et slangetrekk som isolerer slangen slik at kondens ikke oppstår like lett.
 • Hvis det ikke er nok å øke slangetemperaturen kan du forsøke å øke fuktighetsnivået. I Mine alternativer finnes et punkt som heter Climate Ctrl. Dette er fukteren din. Ved utlevering står Climate Ctrl i automodus. Det vil si at apparatet prøver å gi deg en luftfuktighet på 85 prosent. Du kan overstyre dette ved å trykke på innstillingshjulet og endre fra auto til manuell. Da vil et nytt punkt vises i menyen; Fuktighetsnivå. Her kan du bestemme fuktighetsnivået fra 1–8, der 1 er lav fuktighet og 8 er høy fuktighet. Prøv deg frem inntil du finner fuktighetsnivået som du synes er komfortabelt. 
 • Ved oppstart med CPAP-behandling kan du ha nytte av å tilføre ekstra fuktighet til slimhinnene i nesen. Vi anbefaler neseolje i sprayform eller hvit vaselin. Begge deler kan kjøpes uten resept på apoteket og kan forbygge tørrhet og irritasjon i nesen.

Jeg blir så tørr i munn/nese. Hva gjør jeg?

Om du blir tørr i nese, munn og hals kan det være aktuelt å bruke en fukter som er koblet til CPAP-apparatet. Nyere apparater leveres alltid med fukter. Har du startet med CPAP-behandling for flere år siden kan det hende at du ikke har en fukter. En fukter gir fuktig, oppvarmet luft som er skånsom mot slimhinnene og forebygger tett nese og tørr munn. Ta kontakt med Øre-, nese- og halspoliklinikken for å få en time til opplæring av fukter om du har behov for det. Dersom du allerede har en fukter koblet til maskinen kan det være nødvendig å gjøre endringer på apparatets innstillinger. Se punkt om fukter.

Ved oppstart med CPAP-behandling kan du ha nytte av å tilføre ekstra fuktighet til slimhinnene i nesen. Vi anbefaler at du bruker neseolje i sprayform eller smører hvit vaselin i begge nesebor med en Q-tip eller rene fingre. Begge deler kan kjøpes uten resept på apoteket og forbygger tørrhet og irritasjon i slimhinnene i nesen.

Dersom du bruker nesemaske og er tett i nesen kan det oppleves tungt å puste kun med nesen. Hvis endring på slangetemperaturen og/eller fukter ikke hjelper mot tett nese, kan det bli aktuelt for deg å prøve en helmaske som dekker både munn og nese. 

Hvorfor bruke fukter? 

CPAP-behandling kan føre til tørrhet i nese, munn og hals. Det kan også føre til tetthet, betennelser og infeksjoner i nese, hals og bihuler samt neseblødning/nedbryting av bløtvev rundt neseåpningen. Luftveismotstand i nesen kan gi små lekkasjer fra munnen og dette vil forverre problemet fordi det bidrar til økt luftveismotstand. En luftfukter med varmeelement tilfører luften du puster inn varme og fukt, slik at symptomene avtar og det blir mer behagelig å puste. 

Hvis luften i masken kjennes for varm og fuktig eller for kald og tørr, kan du justere slangetemperaturen. Du kan stille slangetemperaturen til en verdi mellom 16 og 30 °C eller slå den av helt. Når du får apparatet er det satt opp med en slangetemperatur på 22–24 grader. Dette er en temperatur de fleste trives med og en temperatur som fungerer godt i norsk klima. Jo varmere slangetemperatur du har, jo mer fuktighet vil luften bære med seg. Jo kaldere slangetemperatur du har, jo tørrere vil luften bli. Det er derfor fornuftig å ha litt temperatur på slangen, særlig i startfasen for å unngå tørre og irriterte slimhinner.

Hvis du føler at slangetemperaturen på 22-24 grader ikke gir nok fuktighet, kan du forsøke å øke temperaturen. Vær oppmerksom på at dersom slangetemperaturen er varm og luften i rommet kald, kan det oppstå kondens. Det er da lurt å øke temperaturen i rommet eller senke temperaturen på slangen. Du kan også skaffe et isolerende slangetrekk hos Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM). 

Du kan endre slangetemperaturen slik (se bilder under forklaringen):

 1. I Mine alternativer dreier du innstillingshjulet for å utheve Slangetemp. Trykk på innstillingshjulet.
 2. Drei innstillingshjulet for å justere temperaturen og trykk på hjulet for å lagre endringen.
Illustrasjon av hvordan endre slangetemperatur

Illustrasjon av hvordan justere slangetemperatur


Dersom ikke endring av slangetemperaturen er nok, kan du endre punktet Climate Ctrl i menyen. Climate Ctrl er utviklet for å gjøre behandlingen mer behagelig ved å holde en konstant temperatur og opprettholde fuktigheten. Systemet er utviklet for å unngå tørr nese og munn. Innstillingen er satt i automodus når du får apparatet, og det er den anbefalte standardinnstillingen. Climate Ctrl kan stilles til enten Auto eller Manuell.


Du kan endre standardinnstillingen slik (se bilder under forklaringen): 

 1. I Mine alternativer dreier du innstillingshjulet for å utheve Climate Ctrl. Trykk på innstillingshjulet. 
 2. Drei innstillingshjulet for å endre fra Auto til Manuell. Trykk på innstillingshjulet for å lagre endringen.
 3. Punktet Fuktighetsnivå vil vises i menyen. 

Illustrasjon av hvordan endre til manuaell innstilling

Illustrasjon av hvordan endre til manuaell innstilling

Fukteren fukter luften og er laget for å gjøre behandlingen mer behagelig. Hvis du føler at nesen eller munnen blir tørr, øk fuktigheten. Hvis du får fuktighet i masken, minsk fuktigheten. Du kan stille Fuktighetsnivå til Av eller mellom 1 og 8, der 1 er den laveste fuktighetsinnstillingen og 8 er den høyeste fuktighetsinnstillingen.

Du kan endre fuktighetsnivået slik (se bilder under forklaringen):

 1. I Mine alternativer, drei innstillingshjulet for å utheve Fuktighetsnivå. Trykk på innstillingshjulet.
 2. Drei innstillingshjulet for å justere fuktighetsnivået. Trykk på innstillingshjulet for å lagre endringen.

Illustrasjon av hvordan du kan endre fuktighetsnivå

Illustrasjon for hvordan du kan endre fuktighetsnivået

Jeg våkner om natten av høyt trykk. Hva gjør jeg? 

CPAP regulerer trykket automatisk etter hva behovet er. Du vil kanskje merke at maskinen gir perioder med høyt trykk i løpet av natten. Noen sover gjennom dette, andre våkner - særlig i begynnelsen av behandlingen. Det økte lufttrykket skjer fordi det har vært tendenser til sammenklapping av luftveiene. CPAP-apparatet må da øke trykket for å holde luftveiene åpne/åpne de opp. Maskinen regulerer trykket ned igjen når luftveiene er åpne. Dersom du ønsker at trykket skal reduseres med det samme, trykker du på start/stopp-knappen. Apparatet starter da opp med et lavt trykk.

Trykket oppleves for lavt. Hva gjør jeg?

Din CPAP regulerer trykket automatisk etter behov. Dersom du likevel kjenner at starttrykket er for lavt, kan det reguleres opp. Ta kontakt med Øre-, nese- og halspoliklinikken for å få hjelp til dette.

Før du får time for å regulere start- og minimumstrykk på apparatet, kan du forsøke å endre på rampetiden. Dersom du opplever at luftveiene blir trangere med det samme du legger deg ned, kan du tillate maskinen å øke trykket før du har sovnet - da åpnes luftveiene tilstrekkelig. De aller fleste opplever dette som ubehagelig, derfor er apparatets rampetid satt i automodus når du får det fra oss. Noen opplever imidlertid økt trykk som behagelig. Rampetiden er perioden hvor trykket øker fra et lavt starttrykk til apparatet når det trykket du skal ha under behandlingen. 

Du kan stille inn rampetiden til Av, 5 til 45 minutter eller Auto. Når rampetiden er stilt til Auto oppdager apparatet automatisk at du har sovnet, og øker behandlingstrykket til det du skal ha. Apparatet tillater ikke å øke trykket før du har sovnet hvis det er stilt inn på Auto. 

Du kan justere rampetiden slik (se bilder under forklaringen):

 1. I Mine alternativer, drei innstillingshjulet for å utheve Rampetid. Trykk på innstillingshjulet.
 2. Drei hjulet for å justere rampetiden til din foretrukne innstilling. Trykk på innstillingshjulet for å lagre endringen.

Illustrasjon som viser hvordan du kan endre rampetiden

Illustrasjon som viser hvordan du kan endre på rampetiden


Luften fra masken er kald og det forstyrrer min sengepartner og meg. Hva gjør jeg?

Alle masker har en utåndingsventil for å kvitte seg med luften du puster ut. Det trekker litt fra denne, men det kan være ulikt fra maske til maske og avhenger av hvilket lufttrykk din CPAP gir. Det enkleste er at du eller din partner snur ryggen til. Dere kan eventuelt «bygge opp» en skillevegg mellom dere med en dyne eller lignende. Da vil ikke luftstrømmen/trekket komme direkte på partneren din. Det finnes en neseputemaske som er designet slik at luftstrømmen fra masken ikke oppleves like kald. Dersom du kan bruke neseputemaske, kan vi vurdere om du bør endre til en slik. Ta kontakt med Øre-, nese- og halspoliklinikken.

Hva gjør jeg med kondens i slange og maske?

Litt kondens vil det alltid være. Dersom det blir plagsomt mye slik at det surkler i masken og/eller slangen er det flere løsninger du kan forsøke. Først og fremst er det anbefalt at apparatet er plassert lavere enn sengen din. Sett den gjerne på et lavt nattbord. Apparatet kan også plasseres på gulvet, men pass på at sengetøy og lignende ikke faller oppå apparatet i løpet av natten. Ved å plassere apparatet lavere enn sengen, vil eventuell kondens lettere kunne renne nedover i slangen og ikke inn i masken. 

Du kan også forsøke å senke slangetemperaturen. Se punktet om fukter for en detaljert beskrivelse av hvordan du gjør dette. 

Et slangetrekk kan også hjelpe ved at det isolerer. Mengden fukt til masken øker med opp til 20 prosent. Slangetrekket gis ut ved behov på planlagt time eller via Avdeling for behandnlingshjelpemidler (BHM).

Hvis kondensen likevel vedvarer, kan du heve temperaturen i rommet eller benytte en ekstern luftfukter. Ekstern luftfukter dekkes ikke av helseforetaket, men du kan kjøpe det selv.

Det er stor variasjon i hendelser per time fra natt til natt. Hvorfor er det slik?

Punktet Hendelser per time under Søvnrapport, viser hvor mange pustestopp du har i timen med behandling. Målet er at du skal ha under 5 pustestopp i timen. Det kan ta tid å komme ned i 5 pustestopp i timen. Det er helt normalt at det varierer hvor mange pustestopp du har i timen fra natt til natt. Alkohol og sentralstimulerende midler kan bidra til flere pustestopp. Du vil også ha flere pustestopp i løpet av natten, hvis du er veldig sliten når du legger deg. Ta kontakt med Øre-, nese- og halspoliklinikken hvis du opplever at antall hendelser per time er høy over tid.

Hva skjer når strømmen går?

Apparatet slutter å virke når strømmen går. Det er helt ufarlig, og de fleste våkner og tar av seg masken. Det er ingen grunn til å frykte kvelning eller karbondioksidforgiftning i slike tilfeller. Alle maskene har små åpninger (utluftningsventiler) som sikrer at du kan puste. På masker der nese og munn er dekket, er det også en ekstra sikkerhetsventil som sikrer utlufting dersom strømmen går eller apparatet slutter å virke. Apparatet starter automatisk behandlingen igjen når strømmen kommer tilbake.

Må jeg ta ut kontakten når apparatet ikke er i bruk?

Det er opp til deg å vurdere. Maskinen går i «stand by»-modus når den ikke er i bruk så kontakten kan fint stå i. Om du likevel ønsker å ta ut kontakten bør du vente til det har gått 5 minutter etter at du står opp fordi det er en forsinkelse på nedlastning av brukerdata fra maskinen til SD-kortet. Det er SD-kortet som vi bruker for å laste ned dine brukerdata når du har time på sykehuset. 

Kan apparatet brukes når det er lyn- og tordenvær?

Du bør ikke bruke utstyret i lyn- og tordenvær. Det er ikke farlig for deg å bruke utstyret i lyn- og tordenvær, men det kan bli ødelagt. 

Virker apparatet når det kommer feilmelding om at datakortet (SD-kortet) eller kortet ikke er satt tilbake i maskinen?

Maskinen fungerer som den skal selv, men behandlingsdata blir ikke lagret på kortet. Det samme gjelder dersom kortet ikke er satt på rett plass i maskinen eller mangler. Hvis du får feilmelding, bør du sjekke om datakortet står skikkelig i. Dersom det gjør det, ta kontakt med Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) som sender deg ett nytt datakort eller gjennomfører service på maskinen om det er behov for det. 

Du kan ta ut SD-kortet slik (se bilder under forklaringen):

 1. Åpne dekselet til SD-kortet.
 2. Trykk inn SD-kortet for å løse det ut. Fjern SD-kortet fra apparatet.

Illustrasjon som viser hvordan du kan ta ut datakortet

Illustrasjon som viser hvordan du kan ta ut datakortet

Hva gjør jeg dersom det er noe feil med min CPAP?

Ta kontakt med Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM) dersom det er noe feil med maskinen. Om det oppstår feil med maskinen i helgen, må du vente til mandag før du kan få hjelp. Det går helt fint å sove en natt eller to uten CPAP-apparatet, det får ingen helsemessige konsekvenser.

Behandling med apnéskinne 


Apnéskinnen trykker mot tennene og kan være ubehagelig å ha på. Er dette normalt?

Det er vanlig at det tar noen netter for å venne seg til skinnen. Det er vanskelig å hindre at apnéskinnen trykker mot tennene og gir spenninger i ansiktsmuskler/kjeveledd, som kan gi forbigående smerter og ubehag. Før du har vent deg til apnéskinnen, kan det være lurt å bruke skinnen i våken tilstand. Etter et par netter går det bedre og apnéskinnen skal deretter bare brukes når du sover. Dersom ubehaget ikke gir seg, må du gi beskjed om dette til tannlegen som har tilpasset apnéskinnen.

Jeg har mer spytt ved bruk av apnéskinne. Er dette normalt?

Noen opplever økt spyttproduksjon i starten av behandlingen, men det pleier å gå over etter noen uker.

Det kjennes som om bittet ikke passer når jeg har tatt ut apnéskinnen. Er dette normalt?

I starten når du har tatt ut apnéskinnen, kan det kjennes som om bittet ditt ikke passer helt når du biter tennene sammen. Dette vil som oftest normalisere seg etter 20-30 minutter. Å bite på en ispinne/trespatel kan hjelpe bittet på plass igjen. Bittet kan etter langvarig bruk av apnéskinnen (som oftest flere år) endre seg mer permanent. Du bør da kontakte tannlege.

Hvordan holder jeg apnéskinnen min ren?

Det er ekstra viktig å pusse tenner når du bruker apnéskinne. Tannoverflatene og særlig mellomrom mellom tennene må rengjøres nøye før og etter at apnéskinnen har vært i bruk. Du holder apnéskinnen ren ved å bruke en vanlig myk tannbørste med mild såpe og vann - før og etter bruk. Apnéskinnen kan gjerne oppbevares i vann når du ikke bruker den. 

Hva gjør jeg dersom apnéskinnen ikke passer lenger?

Dersom en apnéskinne som er tilpasset ved Øre-, nese- og halspoliklinikken går i stykker eller ikke passer lenger, må du kontakte oss. Du får en time hos tannlegen vår, som tilpasser apnéskinnen på nytt. Husk å ta med apnéskinnen når du skal til den vanlige tannlegen din. Selv mindre fyllinger i tennene kan gjøre at apnékinnen ikke passer lenger. Fant du det du lette etter?