Dette opplegget skal være klart når det nye veiledningsheftet for lærere kommer i starten av mars 2023.
Skoler som gjennomfører VIP før det nye veiledningsheftet for lærere er på plass vil oppleve at tretimersopplegget på s. 22 Ressursheftet for lærere (2018) ikke samsvarer med sidetall og innhold i det nye elevheftet (2022). Vi har her revidert tretimersopplegget slik at det passer til nytt elevhefte.
NB: Manglende samsvar på sidetall og henvisninger kan opptre også andre steder før det nye veiledningsheftet for lærere er klart mars 2023. Sjekk gjerne ut hvilke endringer som har blitt gjort i det nye elevheftet her. Vi anbefaler å forholde seg til temaene i heftet om sidetall ikke skulle stemme. Vi minner om at vi også har mange oppgaver her på vår nettside. Det reviderte opplegget nedenfor er tilpasset det som er i dagens ressurshefte. Helt nye 3-5 timersopplegg vil foreligge i det nye veiledningsheftet.
Nytt forslag til tretimersopplegg VIP Snakk om det
Dag 1: Følelser og tanker (ca. 2 skoletimer)
1. Fortell kort hva VIP Snakk om det er, at det ble startet av unge mennesker, og at temaet er psykisk helse. Presenter deg selv som arbeidsleder for de to neste øktene. Fortell også hvem som skal komme av ressurspersoner fra helse og sosial, og når eventuelt neste økt, samt klassebesøk skal være. Si noe om hva som er temaer for timen.
2. Innledningsøvelse: En god ting ved denne morgenen (s. 17 i Ressursheftet for lærere). Sitt gjerne i ring. Elevene skal tenke på sin morgen og finne en positiv ting ved den. Det kan være noe helt enkelt, for eksempel en klem eller en god frokost. Her finnes ingen fasit. Elevene får litt tenketid før man snakker etter tur. Det kan være lurt at lærer begynner.
3. Del ut elevheftet til VIP Snakk om det og les innledningen og starten av kapittel 1 på s. 5 høyt for elevene. Noen spørsmål?
4. Gjør oppgaven “Ulike livserfaringer" (s.20 i ressursheftet). Les tekstene “Styggen på ryggen" (Tøien), “Broer" (Saabye Christensen) og “Dei ser kvarandre" (Fosse). Del elevene i grupper som skal svare på følgende:
a) Alle disse tekstene uttrykker noen vesentlige livserfaringer. Hva slags trøblete erfaringer og type livsvisdom prøver de å formidle? Sitt i grupper på 3-4 og lag en liten oversikt.
b) Har du en favoritt-tekst om et tema som berører deg? Hvilken er det, og hva er det som er så bra med den? Fortell kort til de andre i gruppa.
5. Les s. 6-10 om tanker og følelser i elevheftet.
6. Diskuter kapitlet gruppevis og svar på tenkepausen " hva kan klassen gjøre for at det skal være lettere å vise og snakke om følelser?".
Vi foreslår å stryke oppgaven om psykologisk førstehjelp da filmen begynner å bli noen år gammel, og vi synes at det nye heftet ivaretar dette bedre med feks kapitlet om tankefeller. Her finnes filmen "Å sortere tankene" som kan brukes som et godt alternativ.
7. Les tipsene “Hvordan kan jeg ta vare på min psykiske helse" på s. 13 i elevheftet. Svar på tenkepausen: "Hva tror du samfunnet, skolen og de voksne hjemme kan gjøre for at du og dine medelever tar godt vare på egen psykiske helse?".
Snakk sammen i gruppa:
a) Hva synes dere om rådene på s. 13? Hva synes dere hjelper på en tung dag?
Gruppa skriver ned noen gode tips. Alle gruppene deler to tips med klassen. Lærer lager en liste på tavla/smartboardet. Del gjerne tipsene på klassens rom på intranett.
Dag 2: Klassemiljø, normer og sosialisering (ca. 1-2 skoletimer)
1. Liten oppsummering fra sist. Lærer minner om klassebesøk av ressurspersoner fra helse og sosial.
2. Les kapitlet starten av kapitlet “Meg og de andre" (s.21-27) i elevheftet. Oppsummering i plenum ledet av lærer. Lærer klargjør begreper og sier noe spesielt om sosialisering og normer.
3. Lærer deler inn i grupper som diskuterer de tre siste tenkepausene på s. 31 i elevheftet. Oppsummering i plenum rundt spørsmålene. Lærer samler punktene og legger disse ut på intranett.
4. Anonyme spørsmål til ressurspersoner
Mange skoler avtaler på forhånd med ressurspersoner fra helse og sosial som skal komme på besøk at de kan svare på anonyme spørsmål. Hvis dette er tilfellet hos dere så kan siste del av økta brukes til å forberede disse. Del ut lapper til elevene. Be dem skrive ned et anonymt spørsmål. Dette er temaer elevene ønsker at helsearbeiderne skal ta opp. Alle elever leverer en lapp, selv om de ikke har skrevet noe. Husk å gi fra deg lappene i god tid slik at ressurspersonene får forberedt seg.
Dette opplegget skal være klart når det nye veiledningsheftet for lærere kommer i starten av mars 2023.
Her vil det komme et 2-timersopplegg med tilhørende Power Point-presentasjon som kan brukes rett i klasserommet.