HELSENORGE

Berit farger Blakstad med blomster

Hver vår plantes det ut 1000 blomsterløker og 1000 sommerblomster på psykiatrisk avdeling på Blakstad – til stor glede for både pasienter, pårørende, besøkende og ansatte.

Berit B. Kristiansen er gartner på psykiatrisk avdeling på Blakstad. Hun og medhjelperne står på for å holde uteområdene pene.

- Puh, nå blir det mange timer på gressklipperen. Gresset gror veldig godt i en periode der det først har vært litt fuktig, så kommer varmen. Da er det bare å brette opp ermene og stå på, ler Berit B. Kristiansen, bedre kjent som "Gartneren på Blakstad".

53-åringen er anleggsgartner, fagarbeider og fagansvarlig for uteanleggene i Vestre Viken. Hun har jobbet som gartner på Blakstad og noen lokasjoner til i 9 år – og stortrives i jobben. Selv om det til tider kan være både travelt og faglig sett litt ensomt.

SE VIDEO:

 

Travle dager

- Så vidt jeg vet er jeg den eneste anleggsgartneren i Vestre Viken helseforetak. Jeg har en lærekandidat og en assistent som er til god hjelp, men i perioden fra mai til september er det full fart – og vel så det, smiler Berit B. Kristiansen.

Vi møter henne ved det nydelige fonteneanlegget på psykiatrisk avdeling Blakstad. Rundt fontenen danner et stort antall sommerblomster en pen og fargerik ramme. Men akkurat nå er det plenklippingen som tar mesteparten av tiden til gartneren. 

105 mål med gressplen klippes hver uke.

- Akkurat nå er det mye plenklipping. Jeg liker å klippe ofte, det gir det beste resultatet. Det er også et godt tips til de som ønsker pen plen hjemme: Klipp ofte og la det klipte gresset ligge. Da blir plenen fin. Men ikke klipp for kort, da tåler den mindre. Plen på 5-6 centimeter er fint, anbefaler gartneren.

Store områder med gressplen å klippes hver uke.

Store områder med gressplen å klippes hver uke.

1000 sommerblomster

På høsten setter gartneren og hennes hjelpere ut 1.000 blomsterløker. For å skape litt variasjon pleier Berit å velge litt forskjellige blomster hvert år. Det hender ofte at folk stopper henne og lurer på hva som kommer.

- Ja, det er stor spenning knyttet til hvilke blomsterløker jeg planter ut. Det hender ofte at folk stopper opp og spør meg om det. Moro at folk er så opptatt av den jobben vi gjør, sier gartneren.

I tillegg til løkene plantes det også ut cirka 1.000 sommerblomster ut i månedsskiftet mai/juni – til stor glede for pasienter, ansatte, pårørende og besøkende.

- Viktig at det er vakkert

- Jeg synes det er viktig at det er vakkert her, kanskje vel så viktig på psykiatriske avdelinger som på somatiske sykehus. Og i koronaperioden tenker jeg ekstra mye på at det skal se pent ut her. At det har en psykologisk effekt er jeg overbevist om. Dessuten gir det et godt førsteinntrykk når det ser velstelt og pent ut, poengterer Berit K. Kristiansen.

Favorittblomstene hennes i år er Prydløvemunn, småblomstret Tagetes og Zinnia.

Glad i hagearbeid – også privat

Selv om det går i ett med blomster og grøntarbeid hele arbeidsdagen, går ikke gartneren lei.

Hjemme i Asker, bare et godt steinkast unna arbeidsplassen sin, har hun hus med stor. Den proffe gartneren bruker tid på blomster der også med liv og lyst, men plenklippingen – den setter hun bort.

- Akkurat plenklippingen hjemme har jeg delegert bort til mannen min, ler gartneren høyt.

Glad i blomster