Helsenorge

Legionella i vannprøver på Kongsberg sykehus

Rutinemessig kontroll av vannprøver tatt på sykehuset påviser legionella i åtte prøver.

​Den påviste legionella-typen skaper svært sjelden sykdom hos mennesker. Mennesker med nedsatt immunforsvar kan utvikle sykdom hvis de får bakterien i seg ved inhalasjon av vanndamp, eller at bakterieforurenset vann kommer ned i luftrøret og lungene.

- Sengeliggende pasienter, pasienter med svelgevansker og intensivpasienter er pasientgrupper som har høyere risiko for å få drikkevann i lungene. Disse pasientene gir vi nå flaskevann. Ansatte og oppegående pasienter kan trygt drikke vann fra kran, sier fungerende klinikkdirektør på Kongsberg sykehus, Nina Kristiansen.

Legionellabakterier forekommer i små mengder over alt i naturen, men det er først når de formerer seg over tid i lunket vann i tekniske installasjoner at de kan medføre smittefare.

Det er satt i gang desinfeksjon med varmt vann av vannholdige installasjoner samt desinfeksjon med klor av dusjhoder og dusjslanger. I tillegg er det bestilt et vannbehandlingsanlegg som skal monteres så snart som mulig. Dette anlegget skal bidra til å fjerne legionella samt forebygge fremtidige utbrudd.

- Som følge av funnet på Kongsberg sykehus er alle dusjer og badekar stengt for bruk inntil det er montert legionellafilter. Dette er bestilt og monteres fortløpende, sier klinikkdirektør i Intern service i Vestre Viken, Narve Furnes.

De er ikke påvist smitte hos noen pasienter som følge av legionellafunnet på sykehuset.