Filmer

Her finner du flere kortfilmer som kan brukes til gjennomføring av VIP-programmet, samt noen lengre filmer til fordypning. Filmene er laget av mange forskjellige aktører og vi kan derfor kun lenke til dem, ikke legge filmene tilgjengelig for nedlasting.

NB: Da siden vår dessverre ikke håndterer å ha filmene liggende her, er vi i en overgangsfase hvor vi gjør om til lenker. Dette vil ta litt tid. I mellomtiden oppfordrer vi til å søke opp de filmene du ikke finner på youtube. 

Kortfilmer 

Hvorfor får vi panikkanfall?

En liten film som forklarer hva et panikkanfall er og hvorfor vi kan få det fra P3 forklarer (Youtube).

Black Dog (depresjon)

Filmen «Black Dog», animert kortfilm fra WHO, gir en meget god og tidvis humoristisk beskrivelse av depresjon. Den kommer også med mange gode tips til hvordan man kan bli bedre.

Oppgaver til fimen finner du her, under «Oppgaver til bruk av film»

Å Prøve og feile (røde og grønne tanker)


Filmen «Å Prøve og feile» er basert på Psykologisk førstehjelp og visualiserer røde og grønne tanker hos en Vg1-elev i en prøvesituasjon.

Oppgaver til fimen finner du her, under «Oppgaver til bruk av film»

Å sortere tankene (en film om selvhjelp)

En liten film om følelsen av å ikke strekke til, viktigheten av å snakke med noen og forslag til et konkret verktøy for å sortere tanker.

 

Når det blir for mye (stress og press)

En liten film om opplevelsen av stress og press hos ungdom. Filmen viser både viktigheten av å kunne dele det som er vanskelig, og hvordan man som venn kan vise støtte gjennom empati og anerkjennelse. Filmen kan for eksempel knyttes til VIP-oppgaven i norsk «De sykt flinke».


Tea and Concent (Te og samtykke)

Dette er en kortfilm som sammenlikner det å ha sex med å drikke te. En humoristisk animasjonsfilm som synliggjør hva samtykke egentlig handler om.

VIP har en oppgave til filmen Tea and Concent, knyttet til Religion og etikk/RLE, som du finner her

Superhelten Sara (å være pårørende)

Denne kortfilmen fra Bufdir viser hvordan det kan være å være barn av foreldre som sliter med sykdom eller misbruk. Den kan være en god innledning til temaet «Å være pårørende» og kan knyttes til teksten om dette i elevheftet.

Ungdomshjernen (rettet mot voksne)

Ungdomshjernen gjennomgår mange endringer, og skiller seg både fra voksenhjernen og barnehjernen. I denne filmen forklarer den kjente psykiateren Daniel Sigel de to viktigste endringene som skjer i ungdommens hjerne, og fokuserer på hvordan voksne kan støtte ungdoms utvikling på best mulig måte.

Ungdomshjernen (rettet mot ungdom)

Ungdomshjernen gjennomgår mange endringer, og skiller seg både fra voksenhjernen og barnehjernen. Denne filmen fra University of California forklarer på en enkel og humoristisk måte hvordan ungdomshjernen utvikler seg, og påpeker samtidig at ungdomshjernen kan ha en fordelaktig fungering på flere områder. Filmen egner seg godt for å vise til elever.

 

Hva er samtaleterapi?

I denne filmen fra Nasjonalt kunnskapsesenter for vold og traumatisk stress (NKVTS) gis det informasjon om hva samtaleterapi er, hvem det kan være aktuelt for, samt praktisk informasjon om blant annet fremmøte, taushetsplikt og bruk av tolk. Filmen er også tilgjengelig på engelsk, arabisk, somali og tigrinja på nettsidene til NKVTS. NB! Behandling i psykisk helsevern for unge under 18 år er gratis, noe som ikke nevnes i filmen.

 


 

 

Alt det vi deler

Dette er egentlig en reklamefilm for dansk TV2, men den viser på en meget god måte hva vi har til felles. Den likner også på 4-hjørnersøvelsen vi forklarer i oppgaveheftet til VIP-makkerskap. Filmen kan være et godt utgangspunkt for samtaler om tilhørighet, ensomhet, normer og grupperinger. Og kanskje også hvordan vi lett kan tolke andre basert på det vi ser.

Empati

I denne filmen forklarer Dr. Brené Brown forskjellen på empati og sympati, og videre hvordan genuin empati krever at vi tør å komme i kontakt med våre egne sårbarheter.

 

Alfred og skyggen (følelser)

Filmen «Alfred og Skyggen» er en liten film om følelser. Den kan foreksempel brukes som innledning til vår gruppeoppgave om følelser som du finner under «Generelle oppgaver» på vår side om Oppgaver.

Oppgaver til filmen finner du her

 

Alfred og skyggen (selvkritikk)

En film som viser hvordan vår indre kritiker kan få oss til å skamme oss over hvem vi er, og få oss til å føle oss ensomme og nedfor. Filmen kan for eksempel brukes som et supplement til oppgaven om følelser eller oppgaven om røde og grønne tanker som du finner under «Generelle oppgaver».

Oppgaver til filmen finner du her

 

Stand up (mobbing)

Filmen «Stand Up!» setter fokus på identitetsbasert mobbing og hvordan flertallet i klassen har makt over mindretallet som mobber. Den kan fint knyttes til kapitlet «Livet på skolen» i elevheftet.

 

Filmer til fordypning

Tankens kraft - depresjon (30 min)

I denne filmen forteller personer om hvordan det kan oppleves å ha en depresjon, og hvordan kognitiv terapi bidrar til et bedre liv. Filmen er laget av Norsk Forening for Kognitiv Terapi.

Tankens kraft - sosial angstlidelse (23 min)

Her forteller to ungdommer om hvordan det har vært å leve med sosial angstlidelse, samt hva som gjorde dem bedre. 


Tankens kraft - psykose (26 min)

Denne filmen av Norsk Forening for Kognitiv Terapi gir en fin innføring hvis du vil vite mer om psykoselidelser. Marte, som er en av de du møter i filmen, blir også intervjuet bakerst i vårt elevhefte. 

LEVE

Filmen er laget for å fremme åpenhet rundt selvmord og selvmordstanker. Den er laget av Røde kors og unge LEVE (Landsforeningen for etterlatte etter selvmord).


Andre språk

Kombinasjonsflagg for engelsk språk.

Fant du det du lette etter?