Hefter for elever, lærere og helsearbeidere

Nye utgaver av elevheftet "Sånn er livet" er nå tilgjengelig på BOKMÅL, NYNORSK, ENGELSK og NORDSAMISK

Elevheftet "Sånn er livet" (2017) - ny utgave

Bilde av forside til elevheftet 2017  

Elevheftet "Sånn er livet" (2017) ble tilgjengelig januar 2018 og har som forrige utgave tekster om ungdom og psykisk helse. Her fokuseres det på at det er normalt at livet svinger, hva som kan bidra til bedre psykisk helse, og hvor man kan få hjelp. Vi bruker også plass på de mest vanlige psykiske lidelsene.

Elevheftet har tenkepaus​er som kan brukes som refleksjonsspørsmål og oppgaver. Her finnes også korte tekster under overskriften "Den følelsen?" som beskriver hvordan det føles å ha det vanskelig. Bakerst i heftet har vi et intervju med tre unge mennesker som har slitt psykisk og som forteller om hvordan det var, og hva som hjalp dem til å bli bra igjen. Her finnes også en side om å være pårørende til foreldre/familie som sliter, samt en liste med nettsider/chat/tlf der man kan få hjelp.

Den nye utgaven har ikke gjennomgått store forandringer, men de sentrale endringene er:

 • Flere bilder og overskrifter, mindre tekst og mer luft.

 • At vi har løftet fram skolens, foreldres og samfunnets ansvar for elevenes psykiske helse.

 • Mer om temaene stress og press, vold og overgrep, ulovlig bildedeling og minoritetsstress

 
NB: Fram til ny utgave av "Ressurshefte for lærere og helsearbeidere" foreligger vil det være noe manglende samsvar mellom henvisninger fra dette til elevheftet. Oversettelser til nynorsk, nordsamisk og engelsk vil være klare til neste skoleår.


Ressurshefte for lærere og helsearbeidere

Bilde av forsiden til ressursheftene

Det nye "Ressurshefte for lærere og helsearbeidere" er todelt, der du snur det ene for å finne det andre. Lærerdelen er den største. Der er det laget konkrete forslag til hvordan de tre timene kan gjennomføres for de av lærerne som ønsker å benytte dette. Heftet går dypere inn i mye av det som står på våre nettsider og fokuserer på tre undertemaer som har betydning for unges psykiske helse. Disse er: stress og press, minoritetsstress samt mobbing og krenkelser. Heftet har mange ulike oppgaver, både generelle og knyttet til fag. På vår nettside For lærere finnes supplerende informasjon og flere oppgaver.

Helsearbeiderdelen tar for seg hvordan et klassebesøk kan gjennomføres og starter med et lite brev fra en elev som har gjennomført VIP-programmet. Det kommer med konkrete tips til hvordan man kan legge opp en undervisningsøkt om psykisk helse, og hvordan man kan aktivisere elever. Avslutningsvis kommer vi med forslag til bli-kjent-øvelser og oppgaver. På vår nettside For helsearbeidere​ har vi mer stoff for helsearbeidere, rådgivere, PPT og andre som gjennomfører klassebesøk for VIP. Der har vi også et praksiseksempel fra et klassebesøk.

Bestill hefter

Følgende hefter kan bestilles:

 • Sånn er livet (2017) - elevhefte à kr 10 (BOKMÅL). Den nye utgaven av heftet er under oversettelse til nynorsk, nordsamisk og engelsk og vil være klart til høsten.
 • Sånn er livet (2017) - elevhefte à kr 10 (NYNORSK).
 • That's life (2017) - elevhefte à kr 10 (ENGELSK).
 • Nie lea eallin (2017) - elevhefte à kr 10 (NORDSAMISK).
 • Ressurshefte for lærere og helsearbeidere à kr 12 (BOKMÅL)​
  NB: Ressurshefte for lærere og helsearbeidere består av to deler; en del for lærere og en del for helsearbeidere, rådgivere/PPT og andre som bidrar på klassebesøk.​​​

I tillegg kan 2015-utgavene av elevheftene bestilles uten annen kostnad enn frakt:

 • Livet og sånn (2015) - elevhefte (NYNORSK)​
 • Eallin ja nie​ (2015) - elevhefte (NORDSAMISK)
 • Life and stuff (2015) - elevhefte (ENGELSK)


Bestillingen sendes på epost til vip@vestreviken.no

Skriv hvilke(t) hefte og antall hefter du ønsker tilsendt.

Husk å legge ved følgende informasjon:

 • Navn på skole
 • Leveringsadresse
 • Fakturaadresse: Hvis annen enn leveringsadresse
 • Kontaktperson, fullt navn og mobiltelefon
 • Hvilken dato dere senest må ha heftene

Kostnader for frakt og hefter faktureres skolen.

 

Fant du det du lette etter?
Vi trenger din hjelp for å forbedre nettsidene våre. Tilbakemeldingen din blir lest og håndtert, men vi får dessverre ikke besvart den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel e-post, telefonnummer eller personnummer.