I
vårt elevhefte «Sånn er livet» (2017), tar vi for oss de mest vanlige psykiske problemene og lidelsene. Nedenfor finner du lenker til informasjon om disse temaene:
Depresjon
Angst
Selvskading
Spiseforstyrrelser
Psykose
Schizofreni
Bipolar lidelse
Selvmordsforebygging i skolen
Å forebygge selvmord krever tiltak på flere arenaer. Skolen kan være en av disse. Skoleprogrammer slik som VIP-programmet som fokuserer på å øke motstandskraften hos elever og gi gode mestringsstrategier, kan ha selvmordsforebyggende potensial.
Selvmord er den nest vanligste dødsårsaken i alderen 15–25 år*. En av ti 15–17 åringer i Norge rapporterer at de har gjort selvmordsforsøk eller skadet seg selv en eller flere ganger**. Det er mange. Å forebygge selvmord krever tiltak på flere arenaer. Gode oppvekstsvilkår for barn og unge er viktig. I tillegg må unge mennesker i risikogrupper få behandling og oppfølging for psykiske lidelser. Det er viktig at det gis riktig informasjon om selvmord, for eksempel i media. Det bidrar til bevisstgjøring hos befolkningen som kan føre til at færre tar livet av seg.
Vi i VIP-programmet har stor tro på at skolen kan være en viktig arena for selvmordsforebyggende arbeid.
Hvem er i risikogruppen?
Selvskading og selvmordsforsøk er mer utbredt blant barn og unge som har vært utsatt for overgrep og/eller har psykiske lidelser. Dette gjelder særlig depresjoner, atferdsforstyrrelser og rusproblemer. Blant unge under 20 år var opp mot halvparten påvirket av et rusmiddel da de døde ved selvmord. 1/3 av unge som tar livet av seg har aldri vært i behandling.
I Norge tar flere menn enn kvinner sitt eget liv. Det er likevel flere kvinner enn menn som gjør selvmordsforsøk. Unge asylsøkere er en gruppe som i tillegg til kulturelle utfordringer ofte sliter med vonde traumer. Det er også påvist forhøyet forekomst av selvmordstanker og selvmordsforsøk blant homofile, lesbiske, bifile, transpersoner og andre med kjønnsidentitetstematikk**.
Om du mistenker at en elev går med konkrete selvmordstanker er det ditt ansvar å ta kontakt med helsevesenet slik at eleven kan få hjelp. Hvis dette er utenfor skoletid kan du kontakte legevakten. Er du bekymret for en elev kan du lese mer om dette i vårt «Ressurshefte for lærere» som du kan bestille her, eller på våre sider for lærere.
Beskyttende faktorer mot selvmord
I følge Verdens helseorganisasjon er flere av tiltakene for å øke motstandsdyktigheten hos den enkelte ungdom knyttet til det som skjer i samfunnet. Skolen og du som lærer kan gjøre en forskjell ved å bidra til følgende beskyttende faktorer:
- At eleven opplever sterk tilhørighet og støtte fra skolen.
- Legge til rette for at elevene øver på gode problemløsningsferdigheter.
- Bevisst holdning til å øke elevenes kompetanse i ikke voldelig håndtering av konflikter.
- Bedre elevens evne til å søke hjelp for problemer.
- Gjøre det lettere å få tilgang til tjenester for fysisk og psykisk sykdom.**
VIP og selvmordsforebygging
Norge har forpliktet seg til å forsøke å redusere selvmordsraten med 20 % innen 2020. Regjeringen har derfor vedtatt en handlingsplan**. Et av delmålene i denne er «God psykisk helse og mestring i befolkningen». Her nevnes tiltaksordningen «Psykisk helse i skolen» som VIP ligger under***:
«Skolebaserte programmer og tiltak rettet mot å utvikle gode mestringsstrategier og øke motstandskraften ved livskriser kan ha et selvmordsforebyggende potensial.»
VIP nevnes spesielt som et tiltak som har vist generelle lovende resultater. Med andre ord er det å gjennomføre VIP ved din skole et av flere tiltak som kan ha god forebyggende effekt på selvmord. Punktene ovenfor kan være gode utgangspunkt for temaer i VIP-timene med klassen. De to siste punktene gjenspeiles i VIP-målene og er en tydelig rød tråd gjennom elevheftet.
*
«Fakta om selvmord og selvskading» på nettstedet til Universitetet i Oslo.
**
Handlingsplan for forebygging av selvmord og selvskading 2014–2017. (2014: 15+16+17).
***
Handlingsplan for forebygging av selvmord og selvskading 2014–2017. Under «Skolebaserte programmer og tiltak» (2014:21).
Hvordan snakke med elever du er bekymret for?
Visste du at?
Det er lett å tenke at selvmordsforebygging i skolen handler om å ta opp selvmord som tema i klassen, men slik er det ikke. Å snakke om psykisk helse generelt, og da spesielt hvorfor og hvordan man kan søke hjelp, har større forebyggende effekt.
Hvis du er lærer og ønsker å fokusere spesielt på selvmord i dine VIP-timer, anbefaler vi at du gjør dette i samarbeid med en helsearbeider.
Andre språk