Psykiske problemer og lidelser

Alle mennesker opplever større eller mindre problemer fra tid til annen. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med tanker og følelser i perioder. Vi kan være triste, deprimerte, aggressive eller oppstemte, men så lenge det ikke går ut over det vanlige livet vårt over lengre tid, kaller vi det ikke en lidelse.

I vårt elevhefte "Sånn er livet" ​(2017) tar vi for oss de mest vanlige psykiske probleme og lidelsene. Disse er depresjon, angst, misbruk og avhengighet, selvskading, spiseforstyrrelser, psykose og bipolar lidelse. Nedenfor finner du lenker til informasjon om disse temaene.

DepresjonAngstSelvskadingSpiseforstyrrelserPsykoseSchizofreniBipolar lidelse

Søk hjelp!

Du har nå fått litt mer informasjon om psykiske lidelser. Kanskje kan du kjenne deg igjen i noe av dette på vegne av deg selv eller andre. Husk at vi alle har variasjoner i psyken vår, det er helt naturlig og vi kan derfor kjenne oss litt igjen i mye av det som beskrives her. Likevel, hvis du har symptomer som går utover hverdagslivet ditt og du kjenner at du ikke har det bra, søk hjelp. Dette gjelder også hvis du kjenner noen som sliter.​ ​Husk at det alltid kan bli bedre. 

Hvis du har det vanskelig er det viktig å få hjelp så ikke problemene​ vokser seg større. Snakk med noen som har erfaring med å jobbe med ungdom. Kanskje er helsesøster på skolen din en slik person? Ikke gi opp før du finner noen du kan snakke med.​ Kanskje kan første steg være å snakke med noen på telefon eller nett. På vår nettside Hvor kan jeg få hjelp?​ finner du mer informasjon. ​

Fant du det du lette etter?
Vi trenger din hjelp for å forbedre nettsidene våre. Tilbakemeldingen din blir lest og håndtert, men vi får dessverre ikke besvart den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel e-post, telefonnummer eller personnummer.