Brystrekonstruksjon ved brystkreft - direkte rekonstruksjon, Drammen sykehus
En direkte (primær) rekonstruksjon betyr at du blir operert for brystkreft og får rekonstruert et nytt bryst samtidig.
Om metoden
Andre fordeler med denne metoden er:
- Naturlig hud på brystet blir bevart, ofte brystvorten også.
- Det blir ofte mindre/færre arr.
- Du slipper å oppleve å mangle et bryst.
Det kan være individuelle forskjeller og ulike behandlingsforløp for hver enkelt pasient.
Brystbevarende operasjon
Deler av brystet fjernes og remodelleres under samme operasjon.
Mastektomi
Operasjon der brystkjertelen fjernes. Brystkjertelen ligger mellom huden og brystmuskelen og består av melkeganger, kjertler, fett og bindevev.
Andre forhold
Når det foreligger familiær genmutasjon, som gir økt risiko for brystkreft, anbefaler vi at begge brystene fjernes.
Ved de fleste operasjoner for brystkreft, eller forstadium til brystkreft (DCIS), fjerner vi samtidig et par lymfeknuter (vaktpostlymfeknuter) i armhulen. Hvis du har fått påvist spredning til lymfeknute før operasjonen, fjerner vi et større område med lymfeknuter i armhulen istedenfor (aksilledisseksjon).
Det er flere måter å rekonstruere bryst som fjernes:
Før
Uforutsette forhold før operasjonen
Hvis du har blitt forkjølet eller har fått annen sykdom før operasjonsdagen må du ta kontakt med avdelingen.
Informasjon
Klokkeslett som er oppgitt gjelder når du skal møte i avdelingen. Du skifter til sykehustøy og blir forberedt til operasjon. Kirurg og anestesilege ser til deg.
Vi vil gjøre oppmerksom på at operasjoner kan bli utsatt også etter at du har møtt opp på sykehuset. Det kan for eksempel være på grunn av plutselige kapasitetsproblemer eller andre uforutsette hendelser.
Medisiner
Det er en rekke medisiner som du ikke skal ta på operasjonsdagen. Noen medisiner skal du heller ikke ta i dagene før operasjonen. Du må lese innkallingsbrevet du har fått nøye om dette og ta kontakt hvis noe er uklart. Du skal uansett ta med dine faste medisiner til sykehuset.
For å forebygge infeksjon er det viktig at du:
- tar av smykker og piercing før operasjonen
- dusjer og vasker håret på morgenen før du kommer til sykehuset
- vasker armhuler, navle, kjønnsorgan og føtter godt
- pusser tennene godt
- ikke bruker bodylotion, sminke eller neglelakk (dette gjelder også shellac og støpte negler)
- fjerner hår under armene noen dager før operasjonen
- tar på rent tøy som er behagelig å ha på
Unntak: Du som skal ha merketråd i brystet, dusjer før du skal til merking.
Nikotin
Du må ikke røyke eller snuse de siste seks ukene før operasjonen. Dette er for best mulig sårtilheling og for å redusere infeksjonsfare.
Faste
Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks 150 ml).
Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.
Under
Etter at du er klargjort til operasjon, blir du kjørt i seng til operasjonsstua. Her blir du tatt imot av en anestesisykepleier og en operasjonssykepleier.
Under operasjonen fjerner brystkreftkirurgen hele eller deler av brystet. Under samme operasjon rekonstruerer plastikkirurgen brystet, slik du, plastikkirurgen og brystkirurgen er blitt enige om på forhånd.
Selve operasjonen foregår i narkose og varer i 2 – 4 timer avhengig av hvilken metode som har blitt bestemt.
Etter
Etter operasjonen blir du overvåket på postoperativ avdeling til du er godt smertelindret. Deretter blir du overflyttet til sengepost. Som regel er du inneliggende på sengeposten i 1 – 4 dager.
Smerter
Du får smertestillende tabletter (til faste tider) 4 ganger i døgnet. Du kan i tillegg få ekstra smertestillende tabletter dersom du ikke føler at de faste medisinene er tilstrekkelig. Mange pasienter får vondt i brystmuskelen som ved stivhet etter en hard treningsøkt. Dette kan vare opp til 2 – 6 uker etter operasjonen.
Blodfortynnende medisin
Hver kveld får du en blodfortynnende sprøyte som settes i magen. Det er for å unngå blodpropp etter operasjonen. Denne skal som regel tas i 10 dager. Det vil si at du må regne med å sette sprøyten selv, eller få hjelp til dette når du kommer hjem. Du får opplæring før du skrives ut fra sykehuset.
Dren
Under operasjonen legger vi inn dren (plastrør som samler opp sårvæske fra operasjonsområdet). Drenene skal hindre at det samler seg blod og vevsvæske i de opererte områdene. Du beholder vanligvis drenene til de produserer lite væske (som regel 3 – 5 dager) og forutsetter at du er godt mobilisert etter operasjonen. Drenene blir tatt bort når sårvæskevolumet er tilfredsstillende lavt. Mange pasienter reiser hjem med dren og måler drensmengden selv. Drensmengden innrapporteres til sykepleier ved sykehuset etter avtale. Dersom du må beholde drenene lenger enn 7 dager, skal du ha antibiotika for å forebygge infeksjon. Du skal ikke dusje med dren. Drenene fjernes hos fastlegen eller på sykehuset etter avtale.
Urinkateter
Et urinkateter blir lagt inn under operasjonen og blir som regel fjernet samme kveld eller dagen etter operasjonen.
BH
Du må ha på støttende BH døgnet rundt i 4 uker. Du får informasjon om egnet BH ved konsultasjonen på poliklinikken før operasjonen. BH bør ha brede strikker, god elastikk og skal ikke kjennes trang på brystkassen. BH settes på under oppholdet. Du må kjøpe BH selv, og du må huske å ta den med på operasjonsdagen.
Bandasjer
Såret er vanligvis sydd med sting som forsvinner av seg selv, og dekket med kirurgisk tape.
Tapen nærmest huden kan sitte i 2 – 3 uker eller til du kommer til sykepleier på poliklinikken.
Du må føne tapen tørr etter dusjing. Om tapen løsner setter du selv på en ny. Den trenger ikke byttes oftere enn en gang i uken. Du bør sette tape på arrlinjene i minimum 3 – 6 måneder for å få penere arr.
Ikke sol arrene det første året. Vi anbefaler at du bruker tape over arrene og solkrem med høy faktor på huden rundt operasjonssåret.
Hvis du har brukt støttestrømper etter operasjonen, kan du ta av etter 10 dager.
Når du skrives ut fra sykehuset skal du få med deg:
- Resept på smertestillende
- Resept på blodfortynnende sprøyte
- Sykemelding
- Påminnelse på at du selv må kontakte fysioterapeut hvis du har fjernet mange lymfeknuter i armhulen
- Timeavtale til eventuell påfylling av ekspander
Påfylling av ekspanderprotese
Dersom du skal gjennomgå rekonstruksjon i to seanser (først ekspander og senere permanent protese) får du time til samtale og påfylling av ekspanderen. Første påfylling vil skje 5 – 6 uker etter operasjon. Når sykepleieren fyller på ekspanderen stikkes en tynn nål via ventilen, som ligger like under huden, og fyller saltvannsløsning inn i ekspanderen.
Det er sjelden at du kjenner at vi stikker nålen inn. Påfyllingen gjentas hver eller annenhver uke, men dette kan variere fra pasient til pasient. På denne måten vil muskelen og huden tøyes gradvis og du vil få et større bryst. Antall påfyllinger (ekspanderinger) bestemmes av ekspanderens størrelse og hvor mye som fylles hver gang. Endelig volum blir bestemt/avgjort i samarbeid med deg.
Kontroller etter operasjonen
Etter 3 – 4 uker får du kontroll hos brystkirurgen der du vil få svar på prøvene (histologi) og eventuell videre behandling med cellegift og/eller stråling. Cellegiftbehandling starter gjerne 6 – 8 uker etter operasjonen.
Hvis du kun har fått cellegift (og ikke strålebehandling) kan det være aktuelt å bytte fra ekspander til permanent protese 3 – 6 måneder etter at du er ferdig med behandling.
Hvis du har fått strålebehandling er det vanlig å bytte fra ekspander til permanent protese tidligst 6, men vanligvis 12 måneder etter du er ferdig med strålebehandling. Det kommer også an på hvordan hudkvaliteten på brystet er etter strålebehandling. Her kan det være individuelle forskjeller og ventetider på operasjonen, så tidsaspektet kan variere.
Fysisk aktivitet
Prøv å opprettholde et normalt aktivitetsnivå og unngå å stivne i skulderen på den opererte siden. Det er viktig at du unngår brå og tyngre bevegelser for at protesen skal feste seg og ikke endre posisjon. Kirurgen som opererte deg gir deg mer spesifikke instruksjoner avhengig av om protesen/ekspanderen er lagt under eller over brystmuskelen. Eventuelle restriksjoner gjelder kun på den siden man er operert. Etter operasjonen kan du gå og spasere, men unngå aktivitet som løping, svømming, ski og lignende i 6 – 8 uker.
Hva kan du forvente?
Vårt hovedmål er at det ikke skal være mulig å se at du mangler ett eller to bryst når du har på deg BH og klær (gjerne med utringning). Det er viktig at du forbereder deg på at det rekonstruerte brystet ikke vil se ut eller føles som det brystet som ble fjernet.
Hvis du får protese vil ikke brystet være så mykt som et normalt bryst, og beveger seg annerledes. I undertøy og i de fleste klær vil brystet se naturlig ut, men uten klær er et rekonstruert bryst aldri som et ekte bryst.
Spør gjerne om det er ting du lurer på underveis.
Vær oppmerksom
Blødning og infeksjon
Blødninger og infeksjoner er komplikasjoner som kan forekomme ved all kirurgi, men heldigvis sjelden. Den vanligste komplikasjonen er blødning. Blødninger oppstår vanligvis kort tid etter inngrepet og blir oppdaget raskt. Ved blødning vil det som regel være nødvendig med en ny operasjon der vi åpner såret, finner kilden til blødningen, skyller sårhulen og lukker såret igjen.
Sårinfeksjon kan også oppstå. Du får antibiotika under operasjonen for å forebygge infeksjoner. Dersom infeksjonen er overfladisk, blir den behandlet med antibiotika. Dersom infeksjonen er dyp, må vi ofte fjerne protesen. Du må da vente i minimum 3 måneder før vi kan legge inn en ny protese eller eventuelt rekonstruere brystet på annen måte.
Sårpleie
Det er vanlig at det er litt siving fra operasjonsområdet de første dagene etter operasjonen. Det avtar etter 4-5 dager. Noen ganger kan operasjonsområdet sprekke opp og det kan bli små sår. Dette behandler vi med sårskift. Vanligvis blir arrene på brystet lite synlige, og de blekner med tiden. Noen pasienter kan imidlertid oppleve å få skjemmende arr som kan være både brede, røde og kløende. Det er ikke alltid mulig å forutse hvem som får en unormal arrdannelse.
Dersom huden over brystprotesen er svært tynn etter operasjonen, kan huden på brystet bli dårlig sirkulert. Dette kan medføre at enkelte hudområder får mørkere farge. I noen tilfeller må hudområde bli fjernet. Noen ganger må vi også ta ut protesen.
Sårvæske
Noen utvikler mye sårvæske (serom) etter operasjonen. Sårvæsken blir ofte drenert ut enten ved en ny operasjon eller at det blir lagt inn et dren.
Kapseldannelse
På lengre sikt er det risiko for kapseldannelse. Det er kroppens naturlige reaksjon over tid å danne bindevev rundt protesen. Kapselen er i begynnelsen tynn og myk. Med tiden kan kapselen bli fortykket og trekke seg sammen. Da vil protesen oppleves fastere fordi den har mindre plass. Brystet vil da ofte endre form. Strålebehandling kan medføre raskere utvikling av kapsel. Dersom kapseldannelse gir ubehag og smerter, må du eventuelt bytte protese og fjerne kapsel, eller fjerne protesen og rekonstruere brystet med en annen metode, for eksempel eget vev.
Følsomhet
Følsomheten på brystet forandrer seg fordi hudnerver blir skåret over. Mange pasienter beskriver det som ubehagelig når man tar på brystet. Etter hvert kan følelsen over brystet komme tilbake, men noen får ikke følelsen igjen.
Blodpropp
Det kan oppstå blodpropp i ben og lunger, men det forebygges ved blodfortynnende sprøyter. Mange skal ta blodfortynnende sprøyter i 10 dager og noen skal bruke støttestrømper i to uker etter operasjonen. Den siste uken er det kun nødvendig å bruke dem på dagtid så lenge du er i normal aktivitet.