Brystkreft er en sykdom som rammer mange kvinner i Norge. Ca. 1 av 12 norske kvinner vil i løpet av livet, diagnostiseres og gå igjennom behandling for brystkreft. Økende forekomst, kombinert med forventet helsepersonellmangel, har ført til at helsetjenesten må se på nye muligheter for å kunne opprettholde god kvalitet i tjenestene. Samtidig vet vi at det er stor variasjon i hvordan hver enkelt pasient opplever å få og gå igjennom behandling for brystkreft. Våren 2024 vil pasienter som blir operert med brystbevarende operasjon for brystkreft eller forstadier til brystkreft inkluderes i digital oppfølging. Planen er å utvide tilbudet videre til å kunne inkludere både flere operasjons metoder, men også oppfølging etter brystkreftbehandling i løpet av 2024.
Pasienten vil bli introdusert for digital oppfølging og hva det innebærer ved første polikliniske time ved bryst- og endokrinkirurgisk poliklinikk. En sykepleier med lang erfaring innen brystkreft vil informere om ditt forløp.
I 2023 ble 4545 kvinner i Norge diagnostisert med brystkreft eller forstadier til brystkreft. På landsbasis ble 89,5 prosent av disse operert med brystbevarende operasjon. Tradisjonelt følges disse pasientene i Vestre Viken med en telefonsamtale en uke etter operasjon. I denne fasen av behandlingsforløpet er ofte fokuset på sårbehandling og eventuelle komplikasjoner etter operasjon, men også på psykiske reaksjoner og usikkerhet omkring videre behandling og forløp.
Tradisjonelt blir brystkreftpasienter i fulgt i 10 år, etter behandling, med mammografi og kliniske kontroller. Forskning viser at mange pasienter ønsker mer informasjon og oppfølging av seneffekter etter brystkreftbehandling. For å møte dette behovet, er det planlagt å legge inn en digital kontroll, seks måneder etter diagnose, i løpet av 2024. Formålet med kontrollen er å tidligere kunne avdekke behov for informasjon og symptomer som trenger oppfølging.