Hva står CPAP for og hvordan fungerer den?
CPAP er en forkortelse for Continuous Positive Airway Pressure eller på norsk: kontinuerlig positivt luftveistrykk. CPAP-behandlingen innebærer at du sover med en maske, som via en slange og kompressor skaper et lufttrykk som holder de øvre luftveiene åpne og hindrer pustestopp.
CPAP er i dag den metoden som blir anbefalt som førstevalg ved behandling av middels alvorlig eller alvorlig søvnapné. Metoden anbefales særlig som førstevalg for personer med kraftig overvekt og/eller hjerte- og karsykdommer. Behandlingen er svært effektiv dersom man klarer å gjennomføre behandlingen i tilstrekkelig mange timer per natt. Ved konsekvent bruk kan du få bedre søvn- og livskvalitet. CPAP-behandling krever en grundig søvnutredning og tilpasning av rett maske og lufttrykk.
Hvorfor er det vanskelig å puste ut med CPAP?
CPAP står for kontinuerlig positivt luftveistrykk, det vil si at apparatet leverer en jevn luftstrøm både på inn- og utpust. Dette fører til at du puster ut med motstand, noe som kan virke uvant og oppleves ubehagelig eller tungt for noen. I de fleste tilfeller vil dette gå seg til etter hvert.
Normalt benytter du muskulatur på å puste inn, men ikke når du puster ut. Med en CPAP må du bruke muskler på å puste ut. I starten kan du derfor oppleve stølhet i brystet og føle at det er tungt å puste ut. Dette er helt normalt, og avtar hos de aller fleste i løpet av noen uker.
Tar det langt tid å venne seg til en CPAP? Når vil jeg merke bedring?
Dette er veldig individuelt. Noen har ikke utfordringer med ustyret og opplever effekt av behandlingen allerede etter første natt. Andre trenger lenger tid på å venne seg til utstyret. I starten kan CPAP gi uro om natten - særlig om du er vár for lyder. Du sover bedre når kroppen har blitt vant med utstyret.
Du må ha en maske som er tett og behagelig. Tiden det tar å venne seg til masken varierer fra dager til måneder, alt er normalt. Hvor lang tid det tar før du merker effekt av behandlingen varierer på samme måte. Det viktigste er at du er motivert for behandlingen; ikke gi opp, men prøv på nytt. Dersom du hviler på dagtid er det fint om du bruker utstyret for å venne deg til det.
Jeg har klaustrofobi. Hvordan skal jeg klare å bruke CPAP?
Klaustrofobi kan gjøre CPAP-behandling vanskelig, men ikke umulig. Det finnes mange ulike typer masker du kan prøve. Snakk med sykepleier om din klaustrofobi. Vi har lang erfaring med dette og kan gi råd som forhåpentligvis hjelper deg med tilvenningen.
Å øve med utstyret på dagtid kan være lurt. Prøv å roe ned pusten og pust slik du gjør når du er våken. Når du starter med CPAP-behandling er det vanlig å bli veldig fokusert på pusteteknikk, noe som kan bidra til at du blir veldig våken. Forsøk å avlede deg selv; les, spill, se TV, gjør håndarbeid eller lignende mens du tar behandlingen. Ved å øve på denne måten i våken tilstand, merker du at du får tilstrekkelig med luft ved hjelp av behandlingen. Bli trygg med behandlingen i våken tilstand før du forsøker å gjennomføre behandlingen om natten.
Dersom du ikke klarer å venne deg til å bruke CPAP, ta kontakt med Øre-, nese- og halspoliklinikken for å diskutere andre behandlingstilbud med legen.
Kan jeg bli bedre eller helt kvitt min CPAP?
CPAP-behandling er i utgangspunktet en livslang behandling. CPAP gir bare behandling mot pustestopp når den er i bruk. Vektreduksjon kan forbedre situasjonen dersom overvekt er en del av problemstillingen. Dersom du starter med CPAP-behandling, får mer overskudd i hverdagen og trener/går ned i vekt, kan situasjonen vurderes på nytt (vi tar en ny søvnregistrering).
Kan jeg bli kvitt min CPAP dersom jeg går ned i vekt?
Trening og vektreduksjon gir deg bedre helse. Det vil også bidra positivt når det gjelder pustestopp, men du blir ikke nødvendigvis helt «frisk» og ferdig med CPAP. Søvnapné er ikke kun forårsaket av overvekt. En del pasienter har søvnapné på grunn av anatomiske forhold i nese, munn eller svelg. Hvis dette er årsaken til din søvnapné, vil sannsynligvis behandlingen vare livet ut.
Er det enklere å gå ned i vekt når jeg bruker CPAP?
Når du bruker CPAP kan du få mer overskudd/energi på dagtid, noe som kan bidra til at du blir mer aktiv og dermed går ned i vekt. Søvnapné forårsaker en rekke hormonelle forstyrrelser i kroppen. CPAP-behandling bidrar til større hormonell balanse, noe som kan bidra til nedgang i vekt.
Studier viser at pasienter med søvnapné har større risiko for å oppleve muskel- og skjelettplager. Mange av våre pasienter forteller at de får mindre muskelsmerter etter oppstart med CPAP-behandling. Det er mye som tyder på at behandlingen øker mulighet for og motivasjon til økt aktivitet i hverdagen.
Hvor ofte må jeg bruke apparatet?
For å få god effekt av behandlingen må du bruke apparatet minst 4 timer hver natt. Apparat og maske gir bare behandling når det blir brukt. Dersom du sover uten apparatet vil du få pustestopp. Pasienter med hjerte- og karlidelser anbefales å bruke apparatet minst 6 timer hver natt for å få god effekt av behandlingen.
Hvilken maske passer for meg?
Bruk av riktig maske er avgjørende for en vellykket CPAP-behandling. Du trenger en maske som er komfortabel og sitter tett mot ansiktet slik at luft ikke lekker ut. Luftlekkasje fra masken er ubehagelig og gjør behandlingen mindre effektiv.
Det finnes et stort utvalg av masker som er tilpasset ulike ansiktsformer og behov. Pute- og nesemasker er mest vanlig. Noen puster imidlertid gjennom munnen når de sover, og i slike tilfeller vil en helmaske (som dekker både nese og munn) være det beste alternativet.
Masken vil etter hvert bli slitt. Å bytte masken eller deler av masken bør vurderes årlig. Kontakt avdelingen ved sykehuset som sørger for behandlingshjelpemidler ved behov. De har oversikt over hvilken masketype du bruker og hvilket utstyr du har.
Hvilken masketype bør jeg velge når jeg puster med munnen?
Noen som puster med munnen kan bruke nesemaske fordi de automatisk lukker munnen når de får et lufttrykk via nesen. Dersom du ikke klarer å holde munnen igjen når du får lufttrykk via nesen, kan du kombinere nesemaske med en hakestropp. Du kan også skifte til helmaske som dekker både nese og munn.
Ta kontakt med avdelingen ved sykehuset som sørger for behandlingshjelpemidler ved behov for hakestropp, eller Øre-, nese- og halspoliklinikken ved behov for bytte av maske.
Kan jeg bruke masken dersom jeg er forkjølet?
Du kan forsøke. Noen synes det går greit å bruke masken når de er forkjølet, andre klarer det ikke. Rådfør deg eller vær forsiktig dersom du har infeksjon/betennelse i øvre luftveier, mellomøret eller i bihulene fordi det kan bli ubehagelig og vondt å ha på maske som gir lufttrykk.
Dersom du kjenner smerte som er relatert til behandlingen, er det lurt å ta en pause til forkjølelsen, infeksjonen eller betennelsen har gått over. Det kan være enklest å puste gjennom en helmaske fordi du da kan puste gjennom nese og munn. Er du ofte tett i nesen på grunn av forkjølelser, kan det være hensiktsmessig å vurdere å bytte til en helmaske. Du bør vaske maskeslangen og fukterslangen daglig dersom du bruker CPAP når du er forkjølet, har infeksjon eller betennelse.
Når bør jeg ikke bruke apparatet?
Du må selv vurdere om du er komfortabel med å bruke utstyret når du er forkjølet. Tett nese og nesemaske kan gjøre behandlingen vanskelig en periode. Vurder å legge bort utstyret noen dager eller bruk helmaske når du er forkjølet.
Hvis du har tette bihuler, mellomørebetennelse eller infeksjon i øvre luftveier, kan trykket oppleves ubehagelig. Vi anbefaler at du tar en pause i behandlingen hvis du har infeksjon i øvre luftveier fordi CPAP-behandling kan forlenge sykdomsforløpet.
Skal jeg ta med min CPAP dersom jeg blir innlagt på sykehus?
Ja, du bør ta med din CPAP dersom du skal legges inn på sykehus. Vi har ikke CPAP-apparater til utlån.
Bør jeg ta med utstyret på reiser?
Vi anbefaler at du tar med utstyret på reise. Du vil få pustestopp de nettene du ikke bruker CPAP. Det er imidlertid ikke farlig om du velger å reise bort en natt eller to uten å ta med deg utstyret. Vi fraråder deg å reise uten CPAP hvis du skal på en lengre ferie. Årsaken til dette er at kroppen raskt venner seg av behandlingen. Det betyr at du må starte tilvenning på nytt.
Apparatet har strømforsyning som omformer seg ved behov. Husk å ha med deg adapter som er tilpasset stikkontaktene der du er. Dersom du oppholder deg i for eksempel bobil, båt eller lastebil finnes en egen omformer som gjør at apparatet kan drives med strøm fra et eksternt batteri. Be om å få en 12 volts adapter på en planlagt time ved Øre-, nese- og halspoliklinikken eller ta kontakt med avdelingen ved sykehuset som sørger for behandlingshjelpemidler dersom du har behov for dette.
Husk å ta med deg en skjøteledning. Det er ikke alle hotell som har stikkontakt plassert ved hodeenden av senga. Ta eventuelt kontakt med stedet du skal oppholde deg før avreise og spør om dette.
Helseforetaket har forsikret CPAP-apparatet ditt. Hvis du mister apparatet eller det blir stjålet fra deg, får du et nytt CPAP-apparat som erstatter det tapte.
Finnes det batteri til CPAP?
Ja, noen maskiner har batteri, men disse har kort brukstid og dekkes ikke av helseforetaket. Du kan eventuelt kjøpe batteri selv. Et eksternt batteri kan for eksempel være nyttig hvis du ønsker å benytte deg av behandlingen på telttur.