HELSENORGE
Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA)

Eksponering med responsprevensjon (ERP) hos barn og unge, BUPA

Eksponering med responsprevensjon innebærer gradvis å eksponere/utsette seg for ubehagelige situasjoner og gjennom dette lære seg å tolerere angst, kombinert med at den rituelle atferden ikke utføres, dvs. unnlate å utføre tvangshandlinger. 


Behandlingen gjør vi i kombinasjon med kognitiv terapi.

Innledning

Eksempelvis kan du med smittetvang trene deg først på å ta på noe du vurderer som "litt skittent". For eksempel et tørkepapir som så vidt har vært i borti et annet tørkepapir som igjen har vært i kontakt med enden på en tannpirker som har vært i kontakt med en bok som har vært et sted personen opplever som skittent. Dette er "eksponeringen". "Responsprevensjonen" består i at du etterpå ikke skal vaske deg. 

Et annet eksempel kan være at du skal forlate huset og sjekke låsen bare én gang (eksponering) uten å gå tilbake og sjekke igjen (responsprevensjon). Du venner deg ganske raskt til den situasjonen som gir angst, og oppdager at angstnivået ditt har sunket betraktelig. Du kan da gå videre til å berøre noe som er mer "forurenset" eller ikke sjekke låsen i det hele tatt, uten å utføre den rituelle atferden, som vasking eller sjekking.

Eksponering og responsprevensjon (ERP) er en effektiv metode og den mest effektive behandlingen for tvangslidelser (OCD).

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

For at behandlingen skal virke må du selv ta et valg om å ville bli kvitt lidelsen, og du må bestemme deg for å ta imot behandlingen. Det må være tilstrekkelig plass i hverdagen din til å ha nok tid og søkelys på behandlingen, noe som i en periode kan gå ut over deltakelse i skole og andre aktiviteter og oppgaver. 

Noen ganger kan det være aktuelt å be om samtykke for lyd-/videoopptak for å kvalitetssikre behandlingen. 

Under

I behandlingen blir du gradvis eksponert/utsatt for ubehagelige situasjoner. Gjennom dette skal du lære deg å tolerere angst, kombinert med at den rituelle atferden ikke blir utført. Det vil si unnlate å utføre tvangshandlinger.

Vanligvis går behandlingsforløpet over tre måneder med inntil 14 behandlingsmøter. Behandlingen blir som regel gitt individuelt, men for å optimalisere behandlingen er det i mange tilfeller helt nødvendig med informasjon og deltakelse av foresatte/pårørende.

Behandlingstimene varer i 45 – 90 minutter, 1-2 ganger ukentlig. Mellom timene får du i oppgave å trene videre på det du har lært. OCD-behandleren fungerer som en personlig trener, og gir deg konkret hjelp til å gjennomføre behandlingen på den måten som er mest effektiv og nyttig. 

Dersom du allerede får behandling for andre lidelser enn tvang, eller det viser seg å være behov for det, blir du (som hovedregel) fulgt opp av en annen behandler ved din lokale allmennpoliklinikk i forhold til øvrig(e) lidelse(r) underveis eller i etterkant av OCD-behandlingen.

Etter

Det er viktig å fortsette å bruke det du har lært i behandlingen. Mot slutten av terapiforløpet vil vi snakke sammen om hvordan du kan redusere faren for tilbakefall.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?