Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Embolisering ved store blødninger fra livmoren, Drammen sykehus

Embolisering utføres oftest for behandling av store blødninger fra livmoren. Blodstrømmen i pulsårene (arteriene) til hele eller deler av livmoren blir blokkert ved hjelp av små partikler som sprøytes inn i blodårene.

Den vanligste tilstanden som behandles med embolisering av livmoren er myomer (muskelknuter). Embolisering kan også brukes i andre sammenhenger for å redusere blødning. Det kan være ved stor blødning etter en fødsel eller ved andre forandringer i livmoren som gir unormalt stor blødning. Behandling med embolisering er et alternativ til tradisjonelle operasjoner og innebærer at du kan beholde livmoren.

Embolisering av muskelknuter (myomer) i livmoren utføres også for at myomene skal skrumpe og gi mindre trykkplager.

Før

Faste

Du må møte fastende til avtalt tid.

Medisiner

Hvis du bruker faste medisiner skal du som regel ta disse som vanlig om morgenen. Bruker du blodfortynnende medisiner må du snakke med legen om dette når du er til forundersøkelse på poliklinikken.

Under

Behandlingen blir gjennomført i lokalbedøvelse. Du får enten epidural eller en pasientstyrt smertepumpe. Legen vurderer hva som er best for deg. Du får smertestillende og avslappende medisin før og etter behandlingen.

Et tynt plastrør (kateter) innføres i lyskepulsåren. Legene bruker gjennomlysningsapparat for å kontrollere hvor kateteret går. Kateteret føres fram til blodåren som forsyner muskelknuten og små partikler sprøytes inn. Disse føres med blodstrømmen fram til knuten og tetter blodårene til muskelknuten.

Behandlingen foregår på røntgenavdelingen, men du er innlagt på gynekologisk avdeling. Inngrepet utføres av spesialutdannede røntgenleger.

På slutten av selve behandlingen eller like etter vil du kjenne smerter som følge av stopp i blodforsyningen til knuten. Det vil være en sykepleier som passer på deg og gir deg mere smertestillende om du trenger det. Plastrøret i lysken tas ut ved avslutningen av inngrepet.

Etter

Etter inngrepet blir du kjørt til overvåkningsavdeling, hvor du ligger til du er godt smertelindret. Deretter blir du kjørt tilbake til rommet ditt på sengeposten.

Du vil få sterke smertestillende medisiner det første døgnet som kan gjøre deg sløv og uvel. Dagen etter er man vanligvis mye bedre og trenger mye mindre smertestillende.

Etter inngrepet skal du ligge stille (flatt i sengen) i cirka 4 timer for å hindre blødning fra lysken.

Du kan spise og drikke når du føler for det.

De fleste kan reise hjem to dager etter behandlingen, med sykemelding for to-tre uker.  Det er ikke vanlig å ha vesentlige smerter etter hjemreise, men mange føler seg slappe og slitne i et par uker etter behandlingen.

Graviditet etter behandlingen

Det er begrensede erfaringer når det gjelder graviditet etter embolisering. De fleste vil ha uendret evne til å bli gravide etter behandlingen.

Det ser ikke ut til å være øket risiko for dårlig blodforsyning til barnet under graviditet etter embolisering; Barn som er født etter embolisering er like store og friske som andre barn.

Det ser imidlertid ut til å være øket risiko for blødning i forbindelse med fødsel og også øket risiko for tidlig fødsel. Hos kvinner som ønsker barn i fremtiden, vil vi vurdere behandlingsalternativer ekstra nøye før vi eventuelt anbefaler embolisering.

Forventet behandlingsresultat

Volumet av muskelknutene skrumper gjennomsnittlig til halve størrelsen i løpet av de første 6 månedene etter behandlingen. Muskelknutene forsvinner som regel ikke helt, men ”dør” og gir ikke lenger plager. Cirka 90 prosent (90 av 100) av kvinnene får normal eller svært liten blødning. Av de som har plager med trykkfølelse før behandlingen, vil 60-90 % bli helt bra.

Tilbakefall

Cirka 15 prosent (15 av 100 behandlede pasienter) vil få tilbakefall av plager i løpet at de første 5 år etter behandlingen.

Noen (cirka 15 prosent) får litt feber, slapphet og /eller økt utflod i noen dager til uker etter behandlingen. Hvis feberen blir høy eller du føler deg dårligere må du kontakte avdelingen.

Forholdsregler

Du behøver ikke å ta spesielle forhåndsregler etter behandlingen. Du kan drive fysisk aktivitet og ha sex når du ønsker det.

Kontroll - oppfølging

Det er ikke nødvendig med spesiell kontroll etter behandlingen. Du får imidlertid telefonnummer til avdelingen når du reiser hjem, slik at du kan ta kontakt direkte i de første ukene etter behandling om du skulle få økende smerter, feber eller kraftig blødning.

Vær oppmerksom

En sjelden gang kan det bli blødning og blodansamling i lysken der kateteret er satt inn.

Noen få kvinner opplever at biter av muskelknutene støtes ut gjennom skjeden. Dette kan oppleves ubehagelig og gi forbigående smerter, feber og illeluktende utflod. Av og til må man gjøre en utskrapning av livmoren i narkose på grunn av dette.

Noen (cirka 15 prosent) får litt feber, slapphet og/eller økt utflod i noen dager til uker etter behandlingen. Hvis feberen blir høy eller du føler deg dårligere må du kontakte avdelingen.

Noen få opplever også langvarig utflod (mer enn 4 uker).

Risiko for å miste menstruasjonen helt som resultat av behandlingen er liten for kvinner under 45 år (1-3 prosent). For kvinner over 45 år er risikoen ca 10 prosent.

Risiko for å måtte fjerne livmoren på grunn av komplikasjoner er svært liten (mindre enn 1 av 100 kvinner).


Kontakt

Drammen sykehus Avdeling for gynekologi og fødselshjelp, Drammen sykehus

Kontakt Avdeling for gynekologi og fødselshjelp, Drammen sykehus

Oppmøtested

Se i innkallingsbrevet hvor du skal møte opp.
En by med mange bygninger og trær

Drammen sykehus

Dronninggata 28

3004 Drammen

Transport

Resepsjonen finner du til høyre, rett innenfor hovedinngangen. Her kan du spørre om hjelp, eller du kan bruke informasjonstavlene ved resepsjonen for å finne avdelingen du skal besøke.

Resepsjonens åpningstider er:

Mandag-fredag kl. 07:30–20:00.
Lørdag-søndag kl. 11:00–19:00.

Praktisk informasjon

​Apotek på Drammen sykehus

På apoteket ved Drammen sykehus får du ekspedert resepter og kjøpe reseptfrie legemidler og sykepleieartikler.

Åpningstider og kontaktinformasjon

Apoteket finner du til venstre når du kommer inn hovedinngangen på sykehuset.

​Besøkstider Drammen sykehus

​Besøkstidene ved Drammen sykehus er fra 17–19, men kan variere litt fra avdeling til avdeling.

For å unngå unødvendig smittespredning inn i sykehusene, ber vi deg vurdere å vente med sykebesøk dersom du er syk, for eksempel med forkjølelse eller omgangssyke. 

Vi oppfordrer også til at du vasker hendene på vei inn og ut av sykehuset. 

​​Betaling for timer ved våre behandlingssteder

Har du vært til undersøkelse eller behandling ved en av våre poliklinikker, må du betale egenandel, som du kan lese mer om på helsenorges nettsted

I enkelte tilfeller kan man være fritatt for egenandel ​(ta med dokumenatasjon).

NB! Vær oppmerksom på at du uansett kan bli belastet for kostnader til materiell (f.eks. bandasje) som brukes under konsultasjonen, selv om du har frikort eller er fritatt fra å betale egenandel.

Er du ikke medlem av norsk folketrygd, kan det hende du må betale selv

Her kan du lese mer om situasjoner som kan medføre andre betalingsordninger

Du kan også kontakte NAV for å finne ut mer om hvilke rettigheter du har før timen hos oss

Dersom du har time hos oss og ikke kan møte til timen, må du avbestille eller endre timen senest 24 timer (kun hverdager) før avtalt tid. Hvis timen din er en mandag må du avbestille den senest fredagen før.

Sier du ikke ifra om timeendring eller avbestilling innen fristen, må du betale gebyr for ikke å ha møtt til timen.


​Blomster på Drammen sykehus

Mange ønsker å gi en blomsterhilsen når de besøker en pasient på sykehus, men på grunn av allergier og infeksjonsfare er noen avdelinger blomsterfrie. 

Det er ikke er tillatt med blomster på følgende avdelinger:

  • Medisin 2
  • Medisinsk intensiv
  • Nyfødt intensiv
  • Kirurgisk intensiv
  • Ortopedisk sengepost

 Info om dekning av reiseutgifter

Som pasient kan du ha rett til å få dekket utgifter du har hatt i forbindelse med reiser til og fra behandling.  Hovedregelen er at du får dekket rimeligste reisemåte til nærmeste behandlingssted.

Les mer om hvordan du går frem på helsenorge.no

​Vestre Viken drifter Helseekspressen i Buskerud. Dette er busser med medisinsk utstyr ombord og som går til og fra Hallingdal, Numedal og Kongsberg mot Drammen og Oslo.

Plass på bussen bestilles enten via Pasientreiser hvis det er trafikalt grunnlag, eller via ansvarlig behandler (lege) hvis det er medisinsk årsak til å reise med bussen.​ 

Tidtabeller og mer informasjon om Helseekspressen

Før du blir utskrevet fra behandlingsstedet skal du ha en samtale med helsepersonell. I samtalen oppsummeres behandlingen du har fått og hva du må være oppmerksom på de neste dagene.

Vi forteller deg også hva som er planlagt hvis du skal ha videre oppfølging på sykehus, hos fastlege, om du skal ha hjemmesykepleie eller om du skal på en institusjon.

Følgende kan være viktig for deg å vite om før du drar:

​Vi anbefaler alle pasienter å være aktive deltagere i egen utredning og behandling.

Før du blir utskrevet bør du få vite:

  • Om medisinene dine påvirker evnen til å kjøre bil eller arbeide med farlig utstyr.
  • Hvem du skal kontakte dersom du har spørsmål om behandlingen.
  • Om du skal ha noen oppfølging av helsetjenesten etter utskrivelsen.

Dette bør du spørre helsepersonellet om før du blir utskrevet:

  • Hva er det som er mitt hovedproblem?
  • Hva er det jeg selv skal passe på?
  • Hvorfor er det viktig at jeg gjør dette?

Før du reiser bør du sjekke at du:

  • forstår hva du har vært lagt inn for og hvilken diagnose og behandling du har fått hos oss.
  • vet hvilke medisiner du skal ta etter utskrivelse, at du vet hvorfor og hvordan du skal ta dem og at du har fått medisinliste og resepter.
  • vet hva du skal være oppmerksom på etter utskrivelse.
  • vet hvem du skal kontakte hvis du har spørsmål om oppholdet hos oss.
  • vet om du skal til oppfølging eller kontroll på behandlingsstedet, eller hos fastlege, og om du skal bestille time selv.
  • vet om utstyr eller andre hjelpemidler du trenger er bestilt samt når og hvordan det blir levert til deg.
  • har fått tilstrekkelig veiledning og opplæring i bruk av hjelpemidler og utstyr.

​Kiosk og kafé på Drammen sykehus

Pasienter, pårørende og andre besøkende har mulighet til å kjøpe mat i kafeene på sykehusene. Her finner du også lesestoff og andre typiske kioskvarer.

Åpningstider

Normale åpningstider for kantine/kafé:

Mandag–fredag: kl. 08:00–15:00.
Lørdag–søndag: stengt.

Åpningstider for kantine/kafé i julen 2024:

Som normalt, men stengt røde dager (inkludert 1. nyttårsdag).

 

Kiosken ved Drammen sykehus

​Mandag–fredag: kl. 08:00–19:00.
​Lørdag–søndag: kl. 11:00–18:30.​

Åpningstider for kiosken i julen 2024:

Julaften: 09:00–15:00
1. juledag: 11:00–17:00
2. juledag: 11:00–17:00
27.12: 08:00–19:00
28.12: 11:00–18:30
29.12: 11:00–18:30
30.12: 13:00–19:00
Nyttårsaften: 09:00–15:00
1. nyttårsdag: 11:00–17:00

Mat og drikke til inneliggende pasienter

Som pasient hos oss får du alle måltidene servert. Det finnes også mulighet for selvbetjening i enkelte avdelinger. Måltidenes innhold og når de serveres vil variere fra avdeling til avdeling. Informasjon om dette får du på avdelingen der du er innlagt.

Allergier og spesielle behov

Vi tilbyr kost ut fra sykdomstilstand og diagnose, mat med tilpasset konsistens og tilpasser måltidet til pasientens behov når det er nødvendig.

Dokumentasjon og oppfølging av ernæring

For å ivareta pasientens behov har vi tilrettelagt for screening av ernæringsstatus hos alle inneliggende pasienter. Vi dokumenterer ernæringsstatus, ernæringsplan og ernæringsinntak. Dette føres i pasientjournalen for å kunne gi best mulig oppfølging.​

​Minibank på sykehuset

Sykehuset har ikke minibank. Du kan betale med kort og ta ut penger i sykehusets kiosk.

​Offentlig transport til og fra Drammen sykehus

Besøksadresse: Dronninggata 28, Drammen.

Drammen sykehus ligger i gangavstand fra Drammen sentrum. Fra togstasjonen i Drammen tar det 15-20 minutter å gå. Du kan ta buss til sykehuset. Stoppestedet heter "Drammen sykehus".

​Enkelte pasienter tåler ikke parfymelukt. Derfor har Vestre Viken prosedyre for uniformbruk, der helsepersonell i hvit eller grønn uniform ikke skal bruke parfyme. Det er derimot ikke totalt parfymeforbud for pasienter og pårørende, annet enn ved Lungeposten (Medisin 2) ved Drammen sykehus. På avdelinger med kreft- eller lungepasienter blir det påpekt at man bør vise hensyn dersom besøkende har sterk parfymelukt. Dersom en pasient ikke tåler parfyme legger vi til rette for å ivareta pasienten så godt som mulig i forhold til dette hensynet.

Parkering ved Drammen sykehus

Generell info

Det er flere parkeringsplasser i umiddelbar nærhet til sykehuset, men det er stort press på disse. Derfor anbefaler vi at pasienter og besøkende benytter offentlig transport så langt det er mulig.

Les skiltene nøye og se parkeringskart på området.

Klikk deg inn her for å lese mer om parkering ved Drammen sykehus​

​Vi har ikke hotell for pasienter og pårørende ved sykehuset.

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander du tar med deg til sykehusoppholdet. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.

Alle sykehusene i Vestre Viken er røykfrie.

Sykehusene i Vestre Viken er røykfrie. Det er totalforbud mot å røyke inne, og ute er det kun tillatt å røyke på anviste plasser.


Vi ønsker dine synspunkter og tilbakemeldinger på våre tjenester – enten du er pasient, pårørende eller helsepersonell.

Se hvordan du går frem for å klage, gi ros eller hjelpe oss å bli bedre

  • ​Ta med den faste medisinen du bruker. Det kan ta tid å få tilsvarende medisin fra apoteket.
  • Morgenkåpe eller romslig treningsbukse med strikk i livet som kan reguleres.
  • Gode innesko som er stødige og lette å ta på. Det er av hygieniske årsaker ikke tillatt å gå barbeint i sykehuset.
  • Toalettsaker som tannbørste, tannkrem, kam, deodorant og eventuelt barbermaskin.
  • Hjelpemidler du er avhengig av: for eksempel stokk, krykker, rullator og rullestol.

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander du tar med deg til sykehusoppholdet. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilder eller video som et minne fra tiden ved et behandlingssted. Det blir som regel tillatt så lenge det kun er et sted, deg selv, pårørende eller venner som blir avbildet eller tatt opp og alle synes det er ok.

Samtidig er det viktig å vite at behandlingsteder ikke er offentlige rom og at det kan være folk som ikke ønsker å bli fotografert, filmet, eller at lyd blir tatt opp av dem. Inne på behandlingssteder skal personvernet ivaretas og folk har rett til å forbli anonyme hvis de ønsker det. På behandlingssteder er det ikke lov til å ta bilder av, filme, eller ta lydopptak av medpasienter, besøkende eller ansatte uten at de har gitt tydelig samtykke til det først.

Bakterier

Har du tidligere fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL), må du gi oss beskjed. Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til sykehuset/behandlingsstedet.

Virus

Her kan du se info om koronavirus, pandemien, våre tiltak for å bekjempe den, hva du skal gjøre om du har time hos oss m.m.

 

Åpningstider for blodprøvetaking:
mandag–torsdag kl. 08:30–16:00, fredag kl. 08:30–15:00.
Hasteprøver: mandag–torsdag kl. 08:00–16:00, fredag kl. 08:00–15:00.

Spesielle åpningstider: 

  • Uke 27 – uke 31 (1. juli – 4 august) 08:30 – 15:00
  • Onsdag før skjærtorsdag, jul– og nyttårsaften kl. 08:30–11:00. Hasteprøver kl: 08:00–11:00.

Oppmøtested

Bruk hovedinngangen ved Drammen sykehus og ta heis B til 4. etasje.

Medisinsk biokjemi Drammen sykehus