Barn under 16 år skal ha med seg en ledsager, som kan være sammen med dem hele tiden og overnatte på samme rom. Ledsager får også mat.
EEG-tekniker eller sykepleier vil starte påmontering av elektroder. Du får informasjon om undersøkelsen mens dette foregår, og du kan stille spørsmål hvis du lurer på noe.
Elektrodene er koblet til en elektrodeboks, og denne må følge deg under hele oppholdet. Personalet følger opptaket av EEG og video-opptak av undersøkelsen på skjerm i et rom vegg-i-vegg. Du blir video-overvåket hele tiden, unntatt når du er på toalettet. Kameraene er utstyrt med infrarødt lys og kan filme også i totalt mørke. Ta derfor hensyn til dette når du skal velge hvilke klær du har på deg. Opptaket vil bli arkivert for senere å bli analysert sammen med EEG. På rommet er det også mikrofon og høyttaler. Det blir tatt opp lyd og vi kan snakke inn i rommet. Dette gjør at vi også kan høre hva som blir sagt og eventuelt andre lyder under registreringen.
Etter at du er blitt koblet til og registreringen er startet, skal du ikke kobles fra før undersøkelsen er ferdig. Det vil si at du ikke kan forlate rommet, kun når du skal på toalettet. Under registreringen er det ikke mulig å dusje, da utstyret ikke tåler vann.
Merk deg hvor kameraet er plassert, slik at du til enhver tid er innenfor kameraets rekkevidde. Det gjelder også under måltidene. Ledsager og eventuelle besøkende må ikke å stå i veien for kameraet.
Anfall:
Når du merker anfall, vil vi at du trykker på en knapp vi viser deg og at du straks forteller hva du merker. Dette ønsker vi at du gjør straks du merker et anfall komme. Etter kort tid vil sykepleier komme inn til deg eller snakke til deg via høyttaler. Har du anfall på natt, er det mulig vi forsøker å filme anfallene uten dyne.
Det er ingen fast legevisitt, men ved behov blir du fulgt opp av legen din fra sengeposten. Undersøkelsen blir vurdert av våre nevrofysiologer, og du vil senere få svaret av legen din på sengeposten. Du vil hele tiden kunne snakke og spørre personalet om undersøkelsen.
Det kan hende vi forsøker å gjøre forskjellige ting for å få fram anfall under registreringen. Dette planlegger vi sammen med deg og ansvarlig lege. Tiltak kan blant annet være å trappe ned epilepsimedisin for å øke sjansen for å observere anfall, som er hensikten med undersøkelsen.
Gjør det vondt?
Undersøkelsen gjør ikke vondt og du trenger ikke bedøvelse. Undersøkelsen krever at man klarer å sitte i ro i 20 til 30 minutter mens elektrodene festes. Urolige pasienter kan få se mobiltelefon, nettbrett eller lytte til musikk. Barn kan leke litt med leker på et bord foran seg.
Hvor lenge varer undersøkelsen?
Undersøkelsen varer vanligvis fra ett til to døgn.
Undersøkelsen medfører ingen spesielle ubehag eller bivirkninger i ettertid. Noen svært få reagerer på pastaen vi bruker for å feste elektrodene. Gi beskjed til personalet om du merker kløe eller rødhet.