Kosthold etter fedmeoperasjon

Etter operasjonen vil du kjenne deg mett etter små porsjoner med mat. Metthetsfølelsen kan imidlertid endre karakter etter operasjonen. Noen forteller at de føler seg fulle i magen, men ikke mette. Det er viktig at du stopper å spise når magen føles full så du ikke skader restmagesekken.

De viktigste "matvettreglene” er følgende:
• riktig konsistens
• riktig mengde
• riktig tid
• riktig sammensetning

Den første måneden etter operasjonen anbefaler vi at du spiser etter følgende hovedprinsipper:

Flytende kost (1. uke etter kirurgi)

Eksempel på flytende kost (opptil yoghurtkonsistens, totalt minimum 2 liter væske per dag):

Frokost

1 dl melkeprodukt (Ekstra lettmelk, Styrk, Cultura, Biola, Skyr, lettyoghurt eller liknende), og
1 dl silt suppe, gjerne beriket med ekstra protein (eks. Protifar eller Fresubin protein powder)

Mellommåltid

1 dl melkeprodukt (se frokost), og
1 dl fruktsuppe/juice/smoothie

Lunsj

1 dl melkeprodukt (se frokost), og
1 dl silt suppe, gjerne beriket med ekstra protein (se frokost)

Mellommåltid

1 dl melkeprodukt (se frokost), og
1 dl fruktsuppe/juice/smoothie

Middag

2 dl proteinberiket suppe
Mellommåltid
1 dl melkeprodukt (se frokost), og
1 dl fruktsuppe/juice/smoothie

Kveldsmat

1 dl melkeprodukt (se frokost), og
1 dl silt suppe, gjerne beriket med ekstra protein (se frokost)
For å komme opp i to liter væske per dag må du i tillegg drikke mellom de foreslåtte måltidene.

Eksempler på drikke er:
Vann, kaffe, te, buljong eller light-drikker (med eller uten kullsyre).
Dersom kullsyreholdig drikke gir ubehag kan drikken stå i glasset en stund før den drikkes.

Tips:

Tilbered og frys ned ulike supper i engangsemballasje, 1-2 dl i hver porsjon. Ved tilberedning tar du den frosne suppen over i en skål eller kjele og varmer den i mikrobølgeovn eller på komfyr. Tilsett gjerne ekstra protein i form av melk, tørrmelkspulver, proteinpulver, fisk, egg, ost, karbonadedeig og lignende i suppen. Jevn suppa med stav- eller hurtigmikser.

Moset mat (2. uke etter kirurgi)

En ukes tid etter operasjonen går du over til moset mat.
Den lages etter samme prinsipper som når man moser mat til små barn som skal lære å spise vanlig mat: Du må unngå hele biter, skall, ”trådete” og ”trevlete” matvarer som for eksempel sitrusfrukter, rabarbra og asparges, annen tungt fordøyelig mat (hele og harde biter, nøtter og mandler) og mykt ”deigete” brød. Vanlig knekkebrød eller daggammelt ristet brød går bedre.

Bortsett fra knekkebrød og ristet brød som tygges godt skal all mat ha moset/puré-konsistens.

Bruk god tid (20-30 minutter) på måltidene.

Frokost

1 dl melkeprodukt (Ekstra lettmelk, Styrk, Cultura, Biola, Skyr, lettyoghurt eller liknende), og
½ knekkebrød med smørbart proteinrikt pålegg (smøreost, leverpostei, makrell i tomat eller liknende)

Mellommåltid

1 dl melkeprodukt (se frokost) eller 1-2 dl proteinberiket suppe, og ½ moset frukt

Lunsj

Som frokost eller middag

Mellommåltid

1dl melkeprodukt (se frokost) eller 1-2 dl proteinberiket suppe, og
½ moset frukt

Middag

½ -1 dl moset kjøtt, fisk eller fugl
½ -1 dl most potet
½ -1 dl grønnsaker. Grønnsakene kokes, skrelles og moses.
Litt fettfattig saus

Kveldsmat

Som frokost eller mellommåltid
Drikk minst 1 liter kalorifri drikke som vann, kaffe, te, buljong eller light-drikker (med eller uten kullsyre) utenom måltidene

Tips:

Frys ned moset mat i isbitformer av silikon, hver ”isbit” rommer 1 ss. 1 dl tilsvarer ca. 6 ss mat. Noen velger også å spise barnemat. Både glassene for 5 og 8 måneder går bra.

Hjelpemidler for å findele/mose maten:
• Food-processor
• Stavmikser
• Rivjern
• Hvitløkspresse

Normalkost (fra og med 3. uke etter kirurgi)

Etter to uker skal du gradvis tilbake til et normalt kosthold. Du skal etter hvert kunne spise alt, men du er nødt til å prøve deg frem og finne ut hva som passer for deg. I dette avsnittet får du noen retningslinjer å forholde deg til.

Spiseatferd

• Spis langsomt og regelmessig. Et måltid bør ta ca. 15-20 minutter, selv om du spiser lite. Det bør ikke gå mer enn 3 timer mellom måltidene.

• Skjær maten i små biter og tygg godt. Magesekken er en muskel som normalt bearbeider maten til en suppeliknende konsistens. Denne funksjonen er satt ut av spill etter en overvektsoperasjon. Derfor er det viktig at du lærer deg å tygge godt. Legg ned kniv og gaffel mellom hver bit, og tygg maten godt før du svelger. Skjær maten i små biter og ta små munnfuller.

• Porsjonsstørrelse. Du skal slutte å spise når du kjenner at magen begynner å bli full. Til å begynne med er porsjonene små: 1-2 dl totalt. Dette er en ny følelse som du må lære deg å kjenne igjen. For å lære deg dette må du måle opp volumet i begynnelsen. Bruk en liten skål eller tallerken. Da fristes man ikke til å forsyne seg med så stor porsjon.

• Måltidsrytme og valg av proteinrike matvarer. For ikke å tape for mye muskler i vektnedgangsprosessen er det viktig du får i deg nok proteiner, minimum 60 gram protein per dag. Spis derfor minimum 4-5 proteinrike måltider per dag. Dersom du bare klarer svært små porsjoner, bør du kanskje opp i åtte måltider per dag. Hvis det er dager du ikke orker frokost, lunsj eller middag, eller du har fått smerter i forbindelse med fast føde, kan du gi magen litt hvile og innta et flytende måltid. Bruk gjerne supper, evt. beriket med proteinpulver (eks. Protifar eller Fresubin protein powder) eller næringsdrikk.
Spis mat med høy proteinkvalitet til hvert måltid: Rent kjøtt, fisk, fugl, egg, skummet eller ekstra lettmelk, Styrk, Biola, Cultura, lettyoghurt, Skyr, Cottage cheese, ost eller belgfrukter. (Vær litt forsiktig med belgfrukter de første månedene fordi belgfrukter gir mye fiber som igjen kan gi mye luft i magen). Spis den proteinrike maten først, slik at du kan være sikker på at du orker denne maten.

• Drikke. Du kan ikke spise og drikke samtidig fordi volumet blir for stort. Du kan ”nippe” til væske under måltidet, men ikke ”skyll” maten ned med drikke. Drikk derfor ca. 30 minutter før måltidet. Da rekker væsken å passere magesekken og den er tom når maten kommer. Etter maten bør du vente minst en halv time med å drikke. Jo mer fast mat du har spist, jo lengre bør du vente med å drikke. Drikk ekstra vann mellom måltidene. Det er viktig at du får i deg nok væske, totalt ca. 2 liter per dag.

• Alkohol. Det er ikke forbudt å drikke alkohol etter en overvektsoperasjon, men det er viktig å vite at alkohol inneholder mye kalorier. Mange opplever dessuten at de tåler mindre mengder alkohol enn tidligere. Det anbefales å unngå alkohol de første tre månedene etter operasjonen.

• Unngå. Tungt fordøyelige matvarer som hele sitrusfrukter, asparges, hermetisk sopp, ananas, druer, kål, mais, erter, løk og brokkoli bør du unngå de første månedene etter operasjonen. Den første tiden bør du skrelle frukt og grønnsaker. Kokos, hele nøtter og mandler, chips, popkorn og mykt, ”deigete” brød kan sette seg fast i passasjen fra den lille magesekken.

• Begrens inntak av sukkerholdig mat og drikke som brus, saft, sjokolade, is, kaker og godterier. Hvis noe skal kunne føre til at du går opp i vekt igjen, er det mat med mye sukker og fett.

Sauser gjør det lettere å spise kjøtt, kylling og fiskeretter. Sausen skal være mager. Du kan bruke buljong, melk og meljevning. Unngå fløteprodukter med mer enn 10 prosent fettinnhold. Du kan også lage kalde sauser eller dressinger med Kesam, naturell yoghurt eller Biola naturell som base.

Hvordan dekke et økt proteinbehov

Du bør få i deg minimum 60 gram, og gjerne 80-120 gram protein per dag.
 
For å opprettholde vekttapet og ta godt vare på helsen, anbefales at du følger Helsedirektoratets nøkkelråd for et sunt kosthold. Det anbefales at du spiser et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Velg gjerne nøkkelhullsmerkede matvarer.

Helsedirektoratets kostråd kan oppsummeres i følgende hovedpunkter:

• Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag

• Spis grove kornprodukter hver dag.

• Spis fisk til middag to-tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

• Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

• La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.

• Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

• Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.

• Unngå mat og drikke med mye sukker.

• Velg vann som tørstedrikk.

Næringsdrikker og proteinpulver

De første to månedene etter operasjonen kan du gjerne bruke en boks (2 dl) næringsdrikk per dag for å kompensere for det lave proteininntaket du sannsynligvis har i denne første tiden.

Egnede varianter er:
• Fresubin protein energy drink (20 gram protein/flaske á 2dl)
• Resource Protein (18,8 gram protein/flaske á 2 dl)
• Nutridrink Protein (20 gram protein/flaske á 2 dl)

Alle ovennevnte er melkebasert med lavt innhold av laktose/melkesukker, og finnes i ulike smaksvarianter.

Tips:

Fordel næringsdrikken utover dagen ved å bruke eggeglass eller målebeger. Enkelte opplever å få dumping dersom de ikke inntar næringsdrikken i små mengder.

Et alternativ til næringsdrikker er proteinrike pulver som kan brukes til å berike mat og drikke. Protifar og Fresubin protein powder er to egnede produkter med nøytral smak som lett blandes i varme og kalde drikker og matretter.

Næringsdrikker/proteinpulver kan også benyttes senere, dersom du ved sykdom ikke skulle greie å spise tilstrekkelig.

Disse produktene fås kjøpt på apotek og/eller hos bandagist.