Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling, B4DT

Fire dagers behandling for angstlidelser og tvangslidelser ved Ringerike DPS

The Bergen 4-day Treatment (B4DT) er en konsentrert eksponeringsbehandling for tvangslidelser, men er også tilpasset til bruk for andre psykiske lidelser, slik som panikklidelse og sosial angstlidelse. Behandlingen går over fire dager og har svært gode resultater.
4-dagersbehandlingen har vist seg å være svært virksom. Ved oppfølging etter 1 uke har 90% opplevd en klar bedring, og fire år etter behandlingen er nesten 70 % kvitt lidelsen. (helse-bergen.no) Behandlingen er svært godt likt av pasientene og de fleste som starter, gjennomfører. 

B4DT bygger på kjente behandlingsprinsipper, men der behandlingen tidligere ble delt opp i 45 minutters sesjoner og spredd over flere måneder, gis B4DT i løpet av fire påfølgende dager i grupper på tre til seks pasienter og tilsvarende antall behandlere.

Henvisning og vurdering

Pasienter som ønsker og er aktuelle for 4-dagers behandling kan henvises av fastlege eller annet henvisende helsepersonell.

Henvisning bør beskrive:
   
  • Info om varighet av lidelsen.
  • Aktuell tematikk for angstplagene.
  • I hvilken grad de påvirker funksjonsnivå og daglig tidsbruk.
   


   

Før

Før du starter opp, må du selv ha tatt et valg om å bli kvitt lidelsen og å gå fullt inn for dette. I seg selv kan dette være krevende, og vi bruker derfor tid før oppstart både på å kartlegge lidelsen din, og å sikre at du har fått nok informasjon om hva behandlingen innebærer. Dersom vi tenker at denne behandlingen kan være nyttig for deg, og du ønsker å ta imot tilbudet, må du sette av de fire dagene og gi behandlingen full oppmerksomhet.
Behandlingen må være skreddersydd for deg og din lidelse. Derfor er det viktig med god utredning og diagnostisering før du får tilbud om behandlingen.

Under

Behandlingen kombinerer de beste elementene fra individuell behandling med den drahjelp en får ved å jobbe side ved side med andre som går gjennom den samme snuoperasjonen. Når pasientene blir bedt om å bruke maks fem ord på å beskrive behandlingen sier de gjerne ting som «hardt arbeid»; «krevende»; «berg-og-dal-bane» og når de blir bedt om å beskrive resultatet sier de ofte: «magisk»; «forandret livet» «de viktigste dagene noensinne». Siste dag av gruppen lages det også en plan for for å hjelpe deg med å få endringen fra 4-dagers behandlingen til å bli en del av hverdagen.

Etter

Allerede før du starter opp, planlegger vi oppfølgingen. Denne deles mellom den klinikken der du har fått behandling, og Klinikk for 4-dagers behandling ved Haukeland Universitetssykehus. Klinikken der du har fått behandling vil gi deg en oppfølgingstime tre måneder etter gruppen. Det er også denne klinikken du skal kontakte dersom det er noe som oppstår.

4-dagers behandlingen innebærer at du 10 dager etter gruppen får en samtale med en av oss på Klinikk for 4-dagers behandling i Helse Bergen. Vi vil ringe deg opp for å høre hvordan det går med deg, og vil gi deg skreddersydde råd om hvordan du skal sikre at endringen holder seg. Dette vil vi gjenta etter tre måneder. De tre første ukene etter gruppen vil du også daglig registrere på nett hvordan du jobber med endringen. Vi samarbeider tett med din lokale klinikk, og de vil få tilbakemelding fra oss om hvordan det går.

For at du skal få denne viktige oppfølgingen som er en integrert del av 4-dagers behandlingen, sekundær-henvises du allerede før oppstart til Klinikk for 4-dagers behandling, og før du starter i gruppe, svarer du på en del spørsmål om plager knyttet til lidelsen din.

Kontakt

Ringerike sykehus, DPS-bygget Ringerike DPS

Kontakt Ringerike DPS

Oppmøtested

Vi tilbyr behandling på fire steder. I Arnold Dybsjords vei 1 i Hønefoss, i Skinnillveien 56 på Røyse, i Gordon Johnsons vei 2 i Vikersund og i Helsetunvegen 15 på Ål. Se lenker til høyre.  
 

Ringerike sykehus, DPS-bygget

Arnold Dybsjords vei 1

3511 Hønefoss

Transport

Eget bygg til venstre for hovedinngangen til Ringerike sykehus.

Praktisk informasjon

​​Betaling for timer ved våre behandlingssteder

Har du vært til undersøkelse eller behandling ved en av våre poliklinikker, må du betale egenandel, som du kan lese mer om på helsenorges nettsted

I enkelte tilfeller kan man være fritatt for egenandel ​(ta med dokumenatasjon).

NB! Vær oppmerksom på at du uansett kan bli belastet for kostnader til materiell (f.eks. bandasje) som brukes under konsultasjonen, selv om du har frikort eller er fritatt fra å betale egenandel.

Er du ikke medlem av norsk folketrygd, kan det hende du må betale selv

Her kan du lese mer om situasjoner som kan medføre andre betalingsordninger

Du kan også kontakte NAV for å finne ut mer om hvilke rettigheter du har før timen hos oss

Dersom du har time hos oss og ikke kan møte til timen, må du avbestille eller endre timen senest 24 timer (kun hverdager) før avtalt tid. Hvis timen din er en mandag må du avbestille den senest fredagen før.

Sier du ikke ifra om timeendring eller avbestilling innen fristen, må du betale gebyr for ikke å ha møtt til timen.


 Info om dekning av reiseutgifter

Som pasient kan du ha rett til å få dekket utgifter du har hatt i forbindelse med reiser til og fra behandling.  Hovedregelen er at du får dekket rimeligste reisemåte til nærmeste behandlingssted.

Les mer om hvordan du går frem på helsenorge.no

​Vestre Viken drifter Helseekspressen i Buskerud. Dette er busser med medisinsk utstyr ombord og som går til og fra Hallingdal, Numedal og Kongsberg mot Drammen og Oslo.

Plass på bussen bestilles enten via Pasientreiser hvis det er trafikalt grunnlag, eller via ansvarlig behandler (lege) hvis det er medisinsk årsak til å reise med bussen.​ 

Tidtabeller og mer informasjon om Helseekspressen

Vi ønsker dine synspunkter og tilbakemeldinger på våre tjenester – enten du er pasient, pårørende eller helsepersonell.

Se hvordan du går frem for å klage, gi ros eller hjelpe oss å bli bedre

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilder eller video som et minne fra tiden ved et behandlingssted. Det blir som regel tillatt så lenge det kun er et sted, deg selv, pårørende eller venner som blir avbildet eller tatt opp og alle synes det er ok.

Samtidig er det viktig å vite at behandlingsteder ikke er offentlige rom og at det kan være folk som ikke ønsker å bli fotografert, filmet, eller at lyd blir tatt opp av dem. Inne på behandlingssteder skal personvernet ivaretas og folk har rett til å forbli anonyme hvis de ønsker det. På behandlingssteder er det ikke lov til å ta bilder av, filme, eller ta lydopptak av medpasienter, besøkende eller ansatte uten at de har gitt tydelig samtykke til det først.

Bakterier

Har du tidligere fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL), må du gi oss beskjed. Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til sykehuset/behandlingsstedet.

Virus

Her kan du se info om koronavirus, pandemien, våre tiltak for å bekjempe den, hva du skal gjøre om du har time hos oss m.m.