Hjertesvikt - hjemmeoppfølging, Drammen sykehus
I et nystartet forskningsprosjekt blir pasienter med hjertesvikt tilfeldig valgt ut til å bli fulgt opp hjemme. Noen ganger i måneden skal pasientene registrere helsetilstanden sin digitalt, og de slipper å dra til sykehuset.
Hjertesvikt er en vanlig tilstand og en hyppig årsak til dårligere livskvalitet, sykdom og tidlig død. Et hovedsymptom ved hjertesvikt er at det er tungt å puste, du får åndenød.
- Hvis blodårene i hjertet er trange, kan det være aktuelt å blokke dem ut og sette inn en stent (PCI-behandling)
- Klaffefeil og medfødte hull i hjerteskilleveggen kan opereres
- Lungesykdom eller høyt blodtrykk kan behandles
- I enkelte tilfeller kan man få satt inn en spesiell pacemaker (biventrikulær pacemaker/ICD)
Før
Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom forskere ved Drammen sykehus og Sykehuset i Vestfold. Pasientene blir tilfeldig delt inn i to grupper, hvor den ene gruppen får vanlig oppfølging med kontroller på sykehus og den andre gruppen får oppfølging hjemme.
Under
Alle deltakere i studien får time hos hjertesviktsykepleier på sykehuset etter 3 måneder. Da svarer du på spørsmål, vi gjennomfører en klinisk undersøkelse og tar blodprøver. Du får en skreddersydd plan for videre oppfølging.
Etter
Å leve med hjertesvikt betyr for mange begrensninger i dagliglivet, og dermed redusert livskvalitet. For den som har hjertesvikt og deres pårørende er det derfor viktig å ha kunnskap om sykdommen og hva som kan redusere symptomer og plager.
Den enkelte må ta ansvar for egen sykdom og følge rådene som om egenbehandling. En sunn og tilpasset livsstil forbygger hjertesvikt, bedrer symptomene ved hjertesvikt og hindrer tilbakefall. Egenbehandling er ofte det viktigste enkelttiltaket for å unngå hyppige sykehusinnleggelser.
Hjertesvikt trenger vanligvis livslang behandling og oppfølging.
Kontakt
Drammen sykehus
Medisinsk avdeling, Drammen sykehus
Oppmøtested
Vi holder til flere steder på Drammen sykehus.Drammen sykehus
Dronninggata 28
3004 Drammen