I løpet av utredningen blir det gjort undersøkelser av deg for å avklare om du har kreft eller ikke.
Hvilke undersøkelser som blir gjort varierer, men mange blir undersøkt med ulike røntgenundersøkelser.Noen vil også bli undersøkt med et skop, en liten optisk slange som vi fører ned gjennom nese eller svelg for å skaffe bedre oversikt over området som skal undersøkes. Det blir ofte tatt en vevsprøve for å stille diagnosen.
Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, vil vi som oftest kunne avklare om du har kreft eller ikke og vi tar beslutning om diagnose. Hvis du ikke har kreft, avslutter vi pakkeforløpet.
Pasientinformasjon - Utredning ved mistanke om hode- og halskreft (helsedirektoratet.no)
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Skopiundersøkelse med biopsitaking, Drammen sykehus
Skopiundersøkelse gjøres for å kartlegge utbredelse av svulst, og for å ta vevsprøve. Den foregår ved at et tynt, bøyelig rør med kamera i enden (skop) føres ned i svelget slik at slimhinnene kan undersøkes grundig.
-
Før
Du skal møte fastende til undersøkelsen samme dag.
Blodfortynnende medisiner
Dersom du bruker blodfortynnende medisiner, f.eks. Marevan, Albyl E eller lignende, må du kontakte avdelingen eller fastlegen din på forhånd.
Si ifra om sårbare tenner
Denne undersøkelsen kan gi skader på tennene. Derfor er det viktig at du før operasjonen sier fra til legene dersom du har spesielt sårbare tenner (stift, krone, bro). Hvis du har tannprotese, tar vi den ut før undersøkelsen.
-
Under
Undersøkelsen blir gjort i narkose og tar som regel ca. 30 minutter. Vi fører et lite rør (skop) ned i svelget ditt slik at vi kan få undersøkt slimhinnene i området grundig. Hvis slimhinnen som avviker fra det normale, tar vi vevsprøver. For å unngå tannskade må du bruke tannbeskyttere under inngrepet.
-
Etter
Når du våkner av narkosen, kan det hende du er sår i halsen, eventuelt også litt hes avhengig av hva som er gjort.
Allerede samme kveld kan du drikke, og oftest også spise. Du kan være oppe så mye du vil straks du klarer det etter narkosen, gjerne samme ettermiddag.
De fleste kan reise hjem samme dag som inngrepet blir gjort, eventuelt dagen etter.
Gå til
Skopiundersøkelse med biopsitaking
Røntgen av kjeve, Drammen sykehus
Røntgen av kjeve (OPG) gir oss en fremstilling over alle tennene, tannrøtter og kjeve (panoramabilde). OPG tas ofte før fjerning av visdomstenner, rutine før hjerteoperasjon, tannstatus før en eventuell strålebehandling og ved spørsmål om brudd.
-
Før
Undersøkelsen krever ingen forberedelse.
-
Under
Bilder tas fortrinnsvis stående, eventuelt sittende. Eventuelle tannproteser, piercing og tyggegummi må tas ut. Røntgenmaskina beveger seg rundt deg mens bildet blir tatt. Det krever at du kan stå/sitte stille i 2-3 minutter når det forberedes og mens bildeopptaket foregår.
-
Etter
Undersøkelsen krever ingen oppfølging. Bildene blir beskrevet av en radiolog og svaret sendes henvisende lege.
Gå til
Røntgen av kjeve
Kjevetilsyn vil også bli gjort. Det er en vanlig tannlegeundersøkelse (lager tannbeskyttere ved åpenbar stråling). I tillegg skal du til samtale og undersøkelse hos øre-nese-hals-lege.
Hvis du har tilleggssykdommer, for eksempel hjerte-lungesykdom, kan det være aktuelt å henvise deg til hjerte- og/eller lungelege i forkant av utredningen.