Hofteproteseoperasjon, Bærum sykehus
En hofteproteseoperasjon kan være aktuelt ved artrose i hoften, hoftebrudd, medfødte skader eller andre forandringer i hofta. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese. En velger å sette inn en hofteprotese etter at annen ikke-operativ behandling er forsøkt og ikke har hatt tilstrekkelig effekt.
Når brusken i hoften slites, mister hoften sin naturlige glideflate. Det kan medføre stivhet, redusert bevegelighet og svikttendens. Man får smerter både ved belastning og etterhvert også i hvile og om natten. Noen ganger oppnår man ikke god nok smertelindring med trening og bruk av smertestillende tabletter. Da kan det være aktuelt å bytte ut hofteskålen og hoftekulen med et kunstig hofteledd, altså en protese.
Samvalg
Når du har blitt syk eller har et helseproblem, finnes det ofte flere ulike muligheter for både undersøkelser og behandling. Her finner du verktøy som kan hjelpe deg til å ta valget.
Du kan også finne generell informasjon om artrose på helsenorge.no.
Før
Du får tilsendt en SMS med lenke til et spørreskjema før operasjonen. Det er viktig at du svarer på alle spørsmålene fordi svarene dine blir brukt til å vurdere resultatet av operasjonen etter 6 måneder.
Du blir innkalt til en forberedelsesdag noen uker før operasjonen. Da gjør vi nødvendige forundersøkelser og du får informasjon om den planlagte behandlingen fra kirurg, fysioterapeut, sykepleier og anestesilege.
Nyttige hjelpemidler:
- Toalettforhøyer
- Dusjkrakk
- Strømpepåtrekker, gripetang og langt skohorn
Bedøvelse
Operasjonen blir utført i spinalbedøvelse eller i narkose. Etter avtale med anestesilege kan du sammen med spinalbedøvelsen få sovemedisin under inngrepet.
Hofteprotese
Det benyttes veldokumenterte hofteproteser. Protesen består av en kunstig hofteskål med plastforing som festes til bekkenet, og en metallstamme med hoftekule som festes i lårbeinet. Protesedelene kan festes i beinet med eller uten bruk av beinsement.
Forberedelser hjemme
For å forebygge infeksjon i operasjonssåret, må du fjerne ringer, smykker, piercinger, neglelakk og sminke samt vaske deg med bakteriedrepende såpe eller servietter kvelden før operasjonen. Instruksjon om dette får du på forberedelsesdagen.Faste og medisiner
På operasjonsdagen skal du møte fastende, det vil si at du ikke skal spise, drikke, røyke, snuse eller ta pastiller/drops etter midnatt. Du må bare ta eventuelle medisiner som anestesilegen på forhånd har sagt at du skal ta. Dette avklares på forberedelsesdagen i forkant av operasjonen.Under
En anestesisykepleier sitter ved deg under hele operasjonen. Han eller hun er kontaktpersonen din, og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte, men hvis du opereres i spinalbedøvelse og er våken, vil du merke litt bevegelse i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre bankelyder og andre lyder fra kirurgens arbeid.
Operasjonen blir utført under strenge hygieniske forhold. Du ligger på siden under operasjonen. Kirurgen åpner hofteleddet med et snitt ved hoften. Leddhodet fjernes etter at lårhalsen er kuttet. Denne delen blir erstattet av en protese i rustfritt stål eller titanlegering. Hofteskålen blir erstattet med en plastskål eller titanskål.
Protesene finnes i flere størrelser og ortopeden velger den som passer best for deg. De sementfrie komponentene blir banket på plass. Protesen gror så fast til beinet i løpet av uker eller måneder. Noen proteser blir festet med beinsement som blandes og tørker i løpet av få minutter.
Etter at leddhodet er montert på, blir hofteprotesen satt i ledd. Kirurgen sjekker beinlengden og at hoften er stabil ved vanlige bevegelser slik at den ikke seinere «går ut av ledd».
Operasjonstiden for hofteproteser er vanligvis 45-80 minutter.
Etter
Vanlig sykehusopphold er 1‐2 dager med daglig trening og aktivitet. Du får instruksjon i øvelser og hvordan du skal gå med krykker av fysioterapeut mens du er på sykehuset. Din egen innsats er avgjørende for at resultatet av operasjonen skal bli vellykket.
Aktivitet
- Du kan belaste den opererte hoften.
- Du kan komme ut og inn av senga både på den siden som er operert og den siden som ikke er operert.
- Etter operasjonen kan du ligge på den siden som ikke er operert med pute mellom beina. Du kan også ligge på magen. Du kan ligge på operert side når såret har grodd (2-3 uker) og det ikke er smertefullt.
Smerter
De fleste får en smertefri og velfungerende hofte, men det kan ta tid (hos enkelte inntil 1 år) før smertene er helt borte og bevegelsen optimal.
Forsiktighetsregler
Sårpleie
Unngå bading i basseng/badekar/saltvann de første 3 ukene.
Trening/krykker
Aktiviteter
Sykemelding/resepter
Forbygging av blodpropp
Bilkjøring
Etterkontroll
- Stram setemusklene og press begge knær ned i underlaget. Hold i noen sekunder. Slipp opp.
- Bøy opp i kne og hofte og trekk hælen langs underlaget. Strekk deretter beinet ut igjen.
- Bøy opp i anklene. Før beina fra hverandre og deretter rolig inn igjen. Ikke løft beina fra underlaget.
- Liggende seteløft: Ligg på ryggen med bøyde knær. Knip setemusklene sammen og løft bekkenet og nedre del av ryggen fra underlaget. Senk rolig ned igjen.
- Stående tåhev med støtte: Stå bak en stol og støtt deg med hendene til stolryggen. Løft deg opp på tærne med begge beina og senk deg rolig ned igjen.
- Støtt deg i en stol eller lignende. Sett det opererte beinet litt bak det andre - tærne i bakken. Strekk ut ved å føre hælen mot bakken. Kjenn at du bruker lårmusklene og setemusklene når du strekker ut.
- Støtt deg til en stol, inntil en vegg eller lignende. Før det opererte beinet ut til siden og før det kontrollert ned igjen. Ikke ha sko på det opererte beinet når du gjør denne øvelsen.
- Støtt deg med begge hendene på en stolrygg eller lignende. Stå med føttene i skulderbreddes avstand. Bøy i hofter og knær med lik tyngde på begge bein.
- Trappegang opp med krykker: Løft det friske beinet opp, løft deretter det operert beinet og så krykkene.
- Trappegang ned med krykker: Sett krykkene ned ett trinn, deretter følger det opererte beinet. Løft det friske beinet til slutt.
Vær oppmerksom
Kontakt
Bærum sykehus
Ortopedisk avdeling, Bærum sykehus
Oppmøtested
Hvis du er pasient, se innkallingsbrev for oppmøtested.Bærum sykehus
Sogneprest Munthe-Kaas vei 100
1346 Gjettum