Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Anfallsmestring og hvilestillinger ved kols- eller astmaanfall

Ved et kols- eller astmaanfall hovner slimhinnene i luftveiene opp og musklene som ligger i veggene av luftveiene trekker seg sammen, slik at det blir tyngre å puste.

Mange pasienter beskriver det som å puste gjennom et sugerør ved anfall. De aller fleste får panikk når de ikke får puste og begynner å hive ukontrollert etter pusten. Det er forskjell på å være andpusten og tungpusten. Andpustenhet går over etter kort tid og trenger ikke medisinering.

Det er viktig å bevare roen best mulig og forsøke å kontrollere pusten.

Følgende råd kan være til hjelp:

Økt aktivitet krever mer surstoff. Når du blir andpusten bør du stoppe opp og hvile til du har fått roet ned pusten. Unngå å snakke og forsøk å dempe eventuell hosting.

Hensikten med hvilestillinger er å få støtte så du er tryggere hvis du føler deg utilpass, å slappe bedre av og å legge forholdene bedre til rette for pustemusklene. Øv deg på dem når du er god i pusten, slik at du raskt kan finne en passende hvilestilling når du trenger den.

Illustrasjon av hvilestillinger. - Levert av Exorlive.
Illustrasjonen er brukt med tillatelse fra Exorlive.

 

Ha alltid medisin som åpner luftveiene med deg, og bruk den ved behov. Du kan også ta medisin før aktivitet, hvis du vet at du kommer til å bli andpusten. (f.eks. Ventoline og Bricanyl).

Leppeblås er en teknikk hvor du lager en lett motstand med leppene, slik at du blir mer bevisst på utpust. Tenk at du skal få et lys til å blafre. Klarer du det, kan du forsøke å puste inn gjennom nesen og ut mellom leppene for å få en dypere og roligere pust.

Det er en god hjelp å trekke inn frisk luft mens du bruker pusteteknikkene. Still deg f.eks. ved et åpent vindu.

Sist oppdatert 02.02.2017