Mindfulness - gruppebehandling, Klinikk for psykisk helse og rus
Gruppebehandling har dokumentert god effekt på en rekke psykiske lidelser. Under ledelse av en eller flere gruppeterapeuter møtes deltakerne jevnlig for å jobbe mot mål som er viktige for dem.
Det finnes både langtids- og korttidsgrupper med ulike metoder for tilnærminger til behandlingen. Gruppeterapi kan være den sentrale behandlingsformen, som ved behov kan kombineres med andre former for behandling.
Noen grupper er rettet mot å gi kunnskap om mestring av ulike former for psykiske lidelser, for eksempel depresjon, ulike angstlidelser og bipolar lidelse (mestringsgrupper). Andre grupper legger mer vekt på samspillet mellom gruppedeltakerne og prosessen som skjer i gruppen over tid (psykoterapeutiske grupper).
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning fra fastlege eller annet helsepersonell. Spesialisthelsetjenesten vil da på bakgrunn av prioriteringsveilederen Psykisk helsevern for voksne avgjøre om du har krav på behandling.
Før du eventuelt starter i gruppebehandling er det vanlig å komme til samtale med gruppelederen i forkant. Her får du vite mer om gruppen du er søkt inn til, og behandleren får vite mer om deg og dine behov. Sammen finner dere ut om denne gruppebehandling er egnet for deg i din situasjon nå.
Om mindfullness gruppebehandling
Mindfulness er en gruppebehandling som gis som et kurs. Mindfullness brukes for å mestre stress og følelsesmessige konflikter i forbindelse med lidelser som tilbakevendende depresjon, kronisk smerte, angst og personlighetsforstyrrelser. Behandlingen består i oppmerksomhetstrening gjenom meditasjon, kroppsavspenning og yogaøvelser.
Før kursoppstart, blir du innkalt til en kartleggingssamtale med gruppelederne, slik at dere sammen kan finnet ut om dette kurset passer for deg.
Kurs i mindfullness
Kurset består av undervisning og øvelser:
Undervisningen gir deg teoretisk kunneskap om depresjon/automatiske tanker, ulike tankeprosesser og mindfulness.
Øvelsene er både praktiske/fysiske og mentale, og består av kroppsregistrering (bodyscan), meditasjon og enkle yogaøvelser. Du vil også få øvelser som skal hjelpe deg å rette oppmerksomheten mot hverdagsaktiviteter. Det sentrale er en åpen, aksepterende og ikke-dømmende holdning rettet mot «her og nå».
Du må jobbe aktivt med kursinnholdet mellom kursdagene. Du bør sette av omtrent en time hver dag.
Det vil være to oppfølgingsmøter med gruppen.
Du har taushetsplikt om de andre gruppemedlemmenes navn og identitet, og om alt som blir tatt opp i gruppen. Det betyr at du ikke må oppgi disse opplysningene til noen andre.