Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Narkose hos barn, Bærum sykehus

Her finner du informasjon om barn som skal opereres i narkose på sykehuset. Vi ber om at foreldre leser informasjonen sammen med barnet.

 

Det er lurt å lese denne informasjonen sammen med barnet.


Forberedelse har stor betydning for at barnet skal få en best mulig opplevelse av sykehusoppholdet. En voksen som barnet er trygg på må være sammen med barnet denne dagen. Det kan være en forelder, besteforelder eller noen andre pårørende. I informasjonen nedenfor har vi valgt at mamma er med.

 

Utsettelse av operasjon

Barn med symptomer på forkjølelse (smerte, hoste, feber) eller annen infeksjonssykdom blir ikke operert.  Dette gjelder selv ved svært beskjedne symptomer. Ring avdelingen straks for å gi beskjed dersom barnet får slike symptomer.

Utredning

Foreldre bør sette seg inn i det som står under «informasjon til foreldre» før de leser «informasjon til barnet» sammen med barnet.

NB! Det kan være vanskelig å angi hvor lang tid en operasjon tar fordi forberedelser på operasjonsstua og avslutning av narkosen også tar tid.

Barnet må faste på operasjonsdagen

Dersom magesekken ikke er tom, kan det komme mageinnhold opp i halsen og ned i lungene under operasjonen. Dette kan føre til alvorlige komplikasjoner. Dersom barnet ikke er fastende kan operasjonen bli utsatt.

Å faste betyr at barnet ikke kan spise frokost den dagen det skal opereres. Barnet skal heller ikke ha tyggegummi, drops, melk eller brus denne dagen. Barnet kan få vann og saft uten fruktkjøtt frem til to timer før narkosen. De siste to timene før narkosen skal ikke barnet ha noe.

Bedøvelseskrem settes på hjemme

Emla krem (plaster?) brukes for å bedøve huden slik at det ikke blir smertefullt å få lagt inn venekanyle.
Kremen må sitte på minst 1 time for å få god effekt. Det er en fordel om den settes på hjemme av mor eller far.
Sett kremen over synlige blodårer på to ulike steder - gjerne en på oversiden av hånden og en på innsiden av albueleddet.
 

Emla bedøvelses-plaster.

Undersøkelse av barnet før narkose gis

Kirurgen som skal utføre inngrepet undersøker barnet, svarer på spørsmål og supplerer den informasjonen som tidligere er gitt. Ved for eksempel brokkoperasjoner tegnes operasjonsstedet på riktig side med tusj.

Spørsmål om barnet på operasjonsdagen

Vi spør om barnet:

  • er forkjølet eller har feber?
  • er allergisk mot noe?
  • bruker noen medisiner?
  • har fått narkose før?
  • har noen løse tenner?
     

To måter å gi narkose på

1. Intravenøs narkose gis via venekanyle direkte inn i blodet samtidig som barnet puster inn oksygen på en
maske. Barnet sovner i løpet av 20-30 sekunder. Alle musklene i kroppen blir helt slappe.

Intravenøs narkose gis via venekanyle.
Venekanyle.
   

 
2. Narkosegass gis gjennom masken som da blir holdt tett rundt munn og nese til barnet sovner. Barnet sovner i løpet av 1 minutt. Under innledningen av narkosen kan det hende at barnet blir litt urolig. Dette er normalt. Støy og samtaler bør vente til barnet har sovnet.

Narkosegass.
Narkosegass.

Når barnet har sovnet

Pårørende som er sammen med barnet på operasjonsdagen forlater operasjonsstua når barnet har sovnet. Gi beskjed om hvor du/dere vil vente. Det kan være vanskelig å angi hvor lang tid en operasjon tar, men vi ringer når barnet er kjørt til oppvåkningsavdelingen.

Operasjonen gjennomføres i full narkose.

Operasjonen gjennomføres i full narkose. Ofte settes lokalbedøvelse i tillegg i operasjonsområdet. Ved nesten alle inngrep blir det sydd med «innvendige sting» med tråd som løser seg opp av seg selv. Det betyr at stingene ikke skal fjernes.

Når barnet våkner

Det beste for barnet er at du lar barnet får ligge i ro og våkne av seg selv. Ofte er barnet trett etter narkosen og vil sove litt mer før det våkner «ordentlig».

Sårbehandling

Sårene er dekket med steristrips og/eller en liten bandasje. Steristrips kan sitte på huden til de faller av av seg selv i forbindelse med bad eller dusj senere. Den lille bandasjen bør sitte på i 2-5 dager.

Barnet kan dusje 2 dager etter inngrepet og bade hjemme etter 7 dager. Å bade i svømmehall er ok etter 2 uker.

Smertebehandling

Det er veldig viktig at barnet får tilstrekkelig med smertestillende, og at anbefalt dose og tidsintervall følges. Kjøp gjerne Paracetamol tabletter og Ibux tabletter/mix før operasjonsdagen.

Paracetamol gis hver 4-6 time og/eller
Ibux/Voltaren gis hver 6-8 time. 

Tilbake til barnehage eller skole

Det er barnets allmenntilstand og symptomer som bestemmer når det kan ha første dag i barnehagen eller på skolen. Hvis barnet ikke har noen symptomer kan det begynne i barnehagen eller på skolen allerede første dag etter operasjonen. 

Spesielt ved nedtagning av testikkel til pungen

Etter dette inngrepet er det vanlig med smerter i pungen og lyskeområdet. Plagene er størst hos de større barna.

Barnet bør ha redusert aktivitet de første ukene. Vi anbefaler at barnet ikke deltar i gymnastikk, idrett eller trening den første måneden etter inngrepet.

Spesielt ved omskjæring

Etter at forhuden er tatt bort sys ytre og indre blad av huden sammen med sting som løser seg opp av seg selv. Disse skal altså ikke fjernes. Huden i dette området er meget løs og det er vanlig at det blir betydelig hevelse i huden de første ukene etter inngrepet. Dette går imidlertid tilbake og sluttresultatet kan ikke vurderes før det er gått ca. 4-8 uker.

Barnet bør ikke delta i gymnastikk, idrett eller trening 1-2 uker etter inngrepet.

Spesielt ved brokkoperasjoner

Barnet bør ikke delta i gymnastikk, idrett eller trening 1-2 uker etter inngrepet.

Hei,

Dette er Nicolai, han skal ha narkose sånn som deg. Når du har narkose, er det nesten som å sove. Du kan blir operert uten at du merker det. Når operasjonen er ferdig, blir du vekket av narkosen igjen. Nicolai har tatt med seg
bamsen sin, det må du gjerne også gjøre.

Nicolai og bamsen.

 
Nicolai og mamma blir tatt godt i mot på sykehuset. Sykepleieren viser hvor de skal vente og Nicolai får skifte til sykehusets klær. Nicolai har med innesko til å bruke mens han er på sykehuset.

Sykepleieren hilser på Nicolai og mamma.

 
Den dagen Nicolai skal ha narkose kan han ikke spise frokost. Du kan nemlig ikke ha mat i magesekken sin når du skal ha narkose. Det er heller ikke lov med tyggegummi, drops, melk eller brus. Det eneste Nicolai kan få er vann og saft (uten fruktkjøtt) frem til to timer før narkosen. De siste to timene før narkosen kan han ikke få noen ting.

Mat er ikke lov før man skal ha narkose.

 
Sykepleieren måler temperaturen på Nicolai i et øre. Hun sjekker også at han har fått bedøvelses krem/plaster på to steder.

Sykepleieren måler temperaturen på Nicolai i et øre.

 
Noen ganger kan det bli litt ventetid. Nicolai har tatt med seg en bok og et nettbrett med spill slik at han har noe
å holde på med mens han venter på at det skal bli hans tur. Det finnes også noen leker på sykehuset.

Nicolai leker.

 
Nå er det Nicolai sin tur til å bli operert. Han blir trillet til operasjonsstuen i sengen sin.

Nicolai trilles til operasjonen,

 
Sengen med Nicolai og mamma trilles inn på et rom der det ligger andre mennesker som skal opereres. Her møter de flere som har grønne klær på seg. Noen har til og med en grønn lue på hodet. Mamma får låne grønne klær
og både hun og Nicolai må ta hver sin grønne lue på.

Mennesker med grønne klær.

 
De spør Nicolai om han har vært på toalettet, det er nemlig lurt å tisse før du skal ha narkose.

Tegneseriebilde av en gutt som må tisse.

Nicolai blir trillet inn på operasjonsstuen. Her inne får han legge seg over på operasjonsbenken. Han får på seg nytt teppe. Bamsen og mamma er med så det går greit.

Nicolai på operasjonsbenken.

 
Det er mye å se på inne på operasjonsstua. Det store apparatet som står der inne blir brukt når Nicolai skal ha narkose. Apparatet har dataskjermer, men en kan ikke spille spill på dem.

Apparatet man ikke kan spille spill på.

 
Det henger to kjempestore lamper i taket som gir superbra lys.

Operasjonslamper.

Behandling

Nicolai får tre klistrelapper med ledninger på brystkassen og kan se på dataskjermen hvor fort hjertet hans slår.

Nicolai får tre klistrelapper med ledninger på brystkassen.

 
Nicolai får også en ledning med rødt lys på en finger. Denne måler at Nicolai puster fint. Han får også på en mansjett. Det er som et bredt armbånd oppe på armen, der de kan måle blodtrykket til Nicolai.

Nicolai får også en ledning med rødt lys på en finger.

 
Før Nicolai skal sove får han en venekanyle. En venekanyle er et tynt plastrør som legges inn i en blodåre. Nicolai har hatt på bedøvelseskrem, så han kjenner nesten ingenting av stikket. Etterpå får Nicolai en premie.

Intravenøs narkose gis via venekanyle.

 
Gjennom venekanylen får Nicolai narkosemedisin. Samtidig får han puste inn luft gjennom en maske som blir holdt over nesen og munnen hans. Han sovner veldig raskt.

Narkosegass.

 
Mamma er sammen med Nicolai helt til han sovner. Nicolai blir passet godt på mens han sover i narkose.

Operasjonen gjennomføres i full narkose.

 
Nå er Nicolai i drømmeland.

Tegneseriestripe av Nicolai i drømmeland.

Oppfølging

Når Nicolai våkner er han kommet på oppvåkningsavdelingen. Nicolai har en plastkopp med oksygen foran nesen og munnen sin når han sover. Her inne er det også en dataskjerm som viser hvordan hjertet slår og at pusten er fin. Sykepleieren på oppvåkningsavdelingen passer på at Nicolai har det bra. Dersom Nicolai har litt vondt setter sykepleieren medisin inn i plastikkrøret i hånden sånn at det ikke gjør vondt mer. Etter narkosen er Nicolai trett og vil gjerne sove litt lengre. Mamma sitter ved siden av sengen.

 

Mamma og Nicolai under oppvåkningen.

 

 
Når Nicolai blir litt mer våken får han velge seg ut et diplom. Sykepleieren spør om han har lyst  på en is. Det er deilig fordi han er litt tørr i halsen.

 

Is og diplom.

 

 
Etterpå får Nicolai komme tilbake til avdelingen. Her får han servert brødskiver. Det smaker godt siden han ikke har spist noe i dag.

 

Mat etter operasjonen.

 

 
Før Nicolai får reise hjem sjekker sykepleieren at bandasjen ser fin ut og passer på at han har tisset.

 

Sykepleieren sjekker bandasjen.

 

 
Før Nicolai drar fra avdelingen får han velge seg ut en premie.

 

Premie.

 

 

Kontakt

Bærum sykehus Anestesiseksjonen, Bærum sykehus

Kontakt Anestesiseksjonen, Bærum sykehus

Oppmøtested

Vi holder til flere steder på sykehuset. Hvis du er pasient, finner du informasjon om hvor du skal møte opp i innkallingsbrevet.
Bærum sykehus

Bærum sykehus

Sogneprest Munthe-Kaas vei 100

1346 Gjettum

Transport

Resepsjonen finner du rett frem innenfor hovedinngangen. Her kan du spørre om hjelp, eller du kan bruke informasjonstavlene ved resepsjonen for å finne avdelingen du skal besøke.


Resepsjonens åpningstider er:

Mandag–fredag kl. 07:00–20:00.
Lørdag–søndag kl. 10:00–18:00.
Hovedinngangen er åpen kl. 06:00–21:00.

Praktisk informasjon

​Apotek på Bærum sykehus

På apoteket ved Bærum sykehus kan du få ekspedert resepter og kjøpe reseptfrie legemidler og sykepleieartikler.

Åpningstider og kontaktinformasjon

Apoteket ligger til venstre når du kommer inn hovedinngangen på sykehuset.

​Besøkstider Bærum sykehus

​Besøkstidene ved Bærum sykehus er fra 17 - 19, men kan variere litt mellom avdelingene.

For å unngå unødvendig smittespredning inn i sykehusene, ber vi deg vurdere å vente med sykebesøk dersom du er syk, for eksempel med forkjølelse eller omgangssyke. 

Vi oppforderer også til at du vasker hendene på vei inn og ut av sykehuset. 

​​Betaling for timer ved våre behandlingssteder

Har du vært til undersøkelse eller behandling ved en av våre poliklinikker, må du betale egenandel, som du kan lese mer om på helsenorges nettsted

I enkelte tilfeller kan man være fritatt for egenandel ​(ta med dokumenatasjon).

NB! Vær oppmerksom på at du uansett kan bli belastet for kostnader til materiell (f.eks. bandasje) som brukes under konsultasjonen, selv om du har frikort eller er fritatt fra å betale egenandel.

Er du ikke medlem av norsk folketrygd, kan det hende du må betale selv

Her kan du lese mer om situasjoner som kan medføre andre betalingsordninger

Du kan også kontakte NAV for å finne ut mer om hvilke rettigheter du har før timen hos oss

Dersom du har time hos oss og ikke kan møte til timen, må du avbestille eller endre timen senest 24 timer (kun hverdager) før avtalt tid. Hvis timen din er en mandag må du avbestille den senest fredagen før.

Sier du ikke ifra om timeendring eller avbestilling innen fristen, må du betale gebyr for ikke å ha møtt til timen.


​Blomster på Bærum sykehus

På grunn av allergier og infeksjonsfare er noen avdelinger blomsterfrie.

På Bærum sykehus er det ikke tillatt med blomster i pasientområdet på intensivavdelingen eller på medisinsk overvåkning. 

 Info om dekning av reiseutgifter

Som pasient kan du ha rett til å få dekket utgifter du har hatt i forbindelse med reiser til og fra behandling.  Hovedregelen er at du får dekket rimeligste reisemåte til nærmeste behandlingssted.

Les mer om hvordan du går frem på helsenorge.no

​Vestre Viken drifter Helseekspressen i Buskerud. Dette er busser med medisinsk utstyr ombord og som går til og fra Hallingdal, Numedal og Kongsberg mot Drammen og Oslo.

Plass på bussen bestilles enten via Pasientreiser hvis det er trafikalt grunnlag, eller via ansvarlig behandler (lege) hvis det er medisinsk årsak til å reise med bussen.​ 

Tidtabeller og mer informasjon om Helseekspressen

Før du blir utskrevet fra behandlingsstedet skal du ha en samtale med helsepersonell. I samtalen oppsummeres behandlingen du har fått og hva du må være oppmerksom på de neste dagene.

Vi forteller deg også hva som er planlagt hvis du skal ha videre oppfølging på sykehus, hos fastlege, om du skal ha hjemmesykepleie eller om du skal på en institusjon.

Følgende kan være viktig for deg å vite om før du drar:

​Vi anbefaler alle pasienter å være aktive deltagere i egen utredning og behandling.

Før du blir utskrevet bør du få vite:

  • Om medisinene dine påvirker evnen til å kjøre bil eller arbeide med farlig utstyr.
  • Hvem du skal kontakte dersom du har spørsmål om behandlingen.
  • Om du skal ha noen oppfølging av helsetjenesten etter utskrivelsen.

Dette bør du spørre helsepersonellet om før du blir utskrevet:

  • Hva er det som er mitt hovedproblem?
  • Hva er det jeg selv skal passe på?
  • Hvorfor er det viktig at jeg gjør dette?

Før du reiser bør du sjekke at du:

  • forstår hva du har vært lagt inn for og hvilken diagnose og behandling du har fått hos oss.
  • vet hvilke medisiner du skal ta etter utskrivelse, at du vet hvorfor og hvordan du skal ta dem og at du har fått medisinliste og resepter.
  • vet hva du skal være oppmerksom på etter utskrivelse.
  • vet hvem du skal kontakte hvis du har spørsmål om oppholdet hos oss.
  • vet om du skal til oppfølging eller kontroll på behandlingsstedet, eller hos fastlege, og om du skal bestille time selv.
  • vet om utstyr eller andre hjelpemidler du trenger er bestilt samt når og hvordan det blir levert til deg.
  • har fått tilstrekkelig veiledning og opplæring i bruk av hjelpemidler og utstyr.

Kiosken på Bærum sykehus

Kiosken finner du ved sykehusets resepsjon.

Normale åpningstider:

Mandag–fredag: kl. 08:00–19:00.
Lørdag–søndag: kl. 11:00–19:00.

 

Åpningstider i påsken 2024:

Skjærtorsdag: kl. 11:00–19:00.
Langfredag: kl. 11:00–19:00.
Påskeaften: kl. 11:00–19:00.
1. påskedag: kl. 11:00–19:00.
2. påskedag: kl. 11:00–19:00.

 

 

Mat og drikke til inneliggende pasienter

Som pasient hos oss får du alle måltidene servert. Det finnes også mulighet for selvbetjening i enkelte avdelinger. Måltidenes innhold og når de serveres vil variere fra avdeling til avdeling. Informasjon om dette får du på avdelingen der du er innlagt.

Allergier og spesielle behov

Vi tilbyr kost ut fra sykdomstilstand og diagnose, mat med tilpasset konsistens og tilpasser måltidet til pasientens behov når det er nødvendig.

Dokumentasjon og oppfølging av ernæring

For å ivareta pasientens behov har vi tilrettelagt for screening av ernæringsstatus hos alle inneliggende pasienter. Vi dokumenterer ernæringsstatus, ernæringsplan og ernæringsinntak. Dette føres i pasientjournalen for å kunne gi best mulig oppfølging.​

​Minibank på sykehuset

Sykehuset har ikke minibank. Du kan betale med kort og ta ut penger i sykehusets kiosk.

Offentlig transport til og fra Bærum sykehus

Besøksadresse: Sogneprest Munthe-kaas vei 100, Gjettum.

Bærum sykehus ved Sandvika, vest for Oslo. Kommer du med tog, må du gå av i Sandvika og evt ta taxi eller buss til sykehuset. Bussen stopper ca 100 meter fra hovedinngangen.

​Enkelte pasienter tåler ikke parfymelukt. Derfor har Vestre Viken prosedyre for uniformbruk, der helsepersonell i hvit eller grønn uniform ikke skal bruke parfyme. Det er derimot ikke totalt parfymeforbud for pasienter og pårørende, annet enn ved Lungeposten (Medisin 2) ved Drammen sykehus. På avdelinger med kreft- eller lungepasienter blir det påpekt at man bør vise hensyn dersom besøkende har sterk parfymelukt. Dersom en pasient ikke tåler parfyme legger vi til rette for å ivareta pasienten så godt som mulig i forhold til dette hensynet.

Parkering ved Bærum sykehus

Gener​​​ell info

Det er parkeringsplass med totalt 700 plasser ca. 300 meter fra sykehusets hovedinngang. Det kan til tider være stort press på disse, så vi anbefaler at pasienter og besøkende benytter offentlig transport så langt det er mulig.

Klikk deg inn her for å lese mer om parkering ved Bærum sykehus

​Vi har ikke hotell for pasienter og pårørende ved sykehuset.

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander du tar med deg til sykehusoppholdet. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.

Alle sykehusene i Vestre Viken er røykfrie.

Sykehusene i Vestre Viken er røykfrie. Det er totalforbud mot å røyke inne, og ute er det kun tillatt å røyke på anviste plasser.


Vi ønsker dine synspunkter og tilbakemeldinger på våre tjenester – enten du er pasient, pårørende eller helsepersonell.

Se hvordan du går frem for å klage, gi ros eller hjelpe oss å bli bedre

  • ​Ta med den faste medisinen du bruker. Det kan ta tid å få tilsvarende medisin fra apoteket.
  • Morgenkåpe eller romslig treningsbukse med strikk i livet som kan reguleres.
  • Gode innesko som er stødige og lette å ta på. Det er av hygieniske årsaker ikke tillatt å gå barbeint i sykehuset.
  • Toalettsaker som tannbørste, tannkrem, kam, deodorant og eventuelt barbermaskin.
  • Hjelpemidler du er avhengig av: for eksempel stokk, krykker, rullator og rullestol.

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander du tar med deg til sykehusoppholdet. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilder eller video som et minne fra tiden ved et behandlingssted. Det blir som regel tillatt så lenge det kun er et sted, deg selv, pårørende eller venner som blir avbildet eller tatt opp og alle synes det er ok.

Samtidig er det viktig å vite at behandlingsteder ikke er offentlige rom og at det kan være folk som ikke ønsker å bli fotografert, filmet, eller at lyd blir tatt opp av dem. Inne på behandlingssteder skal personvernet ivaretas og folk har rett til å forbli anonyme hvis de ønsker det. På behandlingssteder er det ikke lov til å ta bilder av, filme, eller ta lydopptak av medpasienter, besøkende eller ansatte uten at de har gitt tydelig samtykke til det først.

Bakterier

Har du tidligere fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL), må du gi oss beskjed. Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til sykehuset/behandlingsstedet.

Virus

Her kan du se info om koronavirus, pandemien, våre tiltak for å bekjempe den, hva du skal gjøre om du har time hos oss m.m.

 

Her kan du se info om koronavirus, pandemien, våre tiltak for å bekjempe den, og hva du skal gjøre om du har time hos oss m.m.

Andre virus

Gi oss beskjed hvis du tidligere har fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL).
Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til sykehuset.

Åpningstider for blodprøvetaking:
Mandag–fredag, kl. 08:30–14:30.

Spesielle åpningstider: Onsdag før skjærtorsdag, jul– og nyttårsaften kl. 08:30–11:30
 
Oppmøtested:
Benytt sykehusets hovedinngang. Gå rett fram til høyre for resepsjonen og fortsett rett fram. Blodprøvetaking på venstre side. Se skilt.