Undersøkelse, Parathyreoideascintigrafi
Nukleærmedisinsk undersøkelse av biskjoldbruskkjertlene - Parathyreoideascintigrafi, Drammen sykehus
Undersøkelsen blir gjort for å finne ut hvilken del av biskjoldbruskkjertlene dine som vokser og produserer for mye hormon (PTH). Vi bruker et sporstoff merket med radioaktivitet som blir tatt opp i områdene som produserer for mye hormon, og tar bilder med et gammakamera eller en SPECT/CT.
Før
Det er svært viktig å lese innkallingsbrevet grundig, her får du informasjon som er viktig for undersøkelsen.
Hvis du ikke kan møte til timen, gi beskjed om dette så fort som mulig.
Dersom du er gravid, kan være gravid eller ammer, ta kontakt med nukleærmedisinsk avdeling så raskt som mulig etter at du har mottatt innkalling til undersøkelse. Som oftest blir undersøkelsen avlyst.
Du kan ikke ta undersøkelsen hvis du de siste 8 ukene har vært til røntgenundersøkelse hvor du har fått intravenøs jodholdig kontrastvæske.
Viktige forberedelser
- Dersom du bruker medisiner for å regulere stoffskiftet kan det hende du må slutte med disse en tid før undersøkelsen. Hvis dette gjelder deg, vil du få informasjon om dette.
- Ikke ta med gravide eller små barn til undersøkelsen
- Ikke ha på deg smykker eller andre metallgjenstander når du kommer til undersøkelse
Under
Du får en kanyle i armen der vi setter de ulike stoffene underveis i undersøkelsen. Vi tar bilder i flere omganger, med ventetid imellom.
Når vi tar bilder, tar det 10 - 60 minutter per gang. Det er viktig at du ligger stille denne tiden. Du får utfyllende informasjon underveis på undersøkelsesdagen.
Undersøkelsen kan ta opptil 4 timer.
Etter
Du kan reise hjem når undersøkelsen er ferdig.
Det tar noen timer før den lille mengden radioaktivitet er ute av kroppen din.
Bildene skal etterbehandles og granskes av leger ved nukleærmedisin. Vi sender svar på undersøkelsen til legen som har henvist deg.
Kontakt
Drammen sykehus
Nukleærmedisin, Drammen sykehus
Oppmøtested
Henvend deg i resepsjonen til Avdeling for bildediagnostikk i 3. etasje på Drammen sykehus. Ta heis B fra vestibylen og følg den blå merkingen i gulvet. Inngangen fra baksiden av sykehuset kan også brukes, der kommer man rett til resepsjonen. Nukleærmedisin befinner seg rett under, i 2. etasje.Drammen sykehus
Dronninggata 28
3004 Drammen