Parkinsons sykdom, Drammen sykehus
Parkinsons sykdom skyldes at spesielle områder i hjernen skades av en sykdomsprosess hvor nerveceller som produserer signalstoffet dopamin blir ødelagt og forsvinner. Årsaken til disse skadene i hjernen er ukjent. Sykdommen debuterer oftest etter 50 års alder.
Symptomer
- skjelvinger
- ustabilitet
- stivhet
- trege bevegelser
- tap av luktesans
- depresjon
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om Parkinsons sykdom blir du henvist fra fastlege til nevrolog.
Utredning
Det finnes ingen enkel test som kan avdekke Parkinsons sykdom. Legene stiller derfor diagnosen etter å ha snakket med deg om dine symptomer og gjennomført en nevrologisk undersøkelse. Blodprøver og bilder av hjernen kan også være aktuelt. Dette gjøres vanligvis for å utelukke andre sykdommer.
Det er viktig at du registrerer hvilke symptomer du har slik at du kan fortelle legen om endringer fra gang til gang. En symptomdagbok kan være en god idé. Slik informasjon er nyttig for legen. Dersom symptomene er milde, kan det ta flere år før du trenger legemiddelbehandling.
Ved noen tilfeller kan legen forsøke behandling med dopamin for å se om dette har effekt på symptomene. Hvis behandlingen har effekt kan dette være med på å stille riktig diagnose.
Behandling
Aktiv overvåkning
Parkinsons sykdom er uhelbredelig, men det finnes behandling som demper de motoriske symptomer som for eksempel skjelvinger, stivhet og trege bevegelser. Ved få symptomer kan vi velge å overvåke sykdommen uten behandling. Når symptomene forverrer seg, eller livskvaliteten blir vesentlig redusert, starter vi med medikamentell behandling.
Medikamentell behandling
Parkinsons sykdom blir som regel behandlet med medisiner. Dopaminbehandling med for eksempel Levodopa og Dopaminagonister brukes når de motoriske symptomene påvirker livskvaliteten.
Noen parkinsonspasienter kan bli deprimerte. Ved depresjon kan medikamentell behandling som antidepressiver og nevroleptika bli benyttet.
Kirurgisk behandling
Når medisinsk behandling ikke er tilfredsstillende kan enkelte pasienter vurderes for kirurgisk behandling.
Den innopererte pulsgeneratoren vil etter en tid ha behov for batteriskift. Batteriet kan ha ulik levetid avhengig av hvor mye strøm som brukes. Når ditt batteri er tomt må dette skiftes. Har du, og bruker du pasientkontroll, vil denne gi varsel når det er 20 prosent batterikapasitet igjen.
Kliniske studier
2 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Det glymfatiske systems rolle i Parkinsons sykdom (GRIP-studien)
- Observasjonsstudie av parkinsonisme (PROSPOS)
Oppfølging
Når du har fått diagnosen Parkinsons sykdom vil du få behandling og oppfølging av nevrolog og sykepleiere som jobber ved nevrologisk avdeling. Du skal til regelmessige kontroller hos oss, men kan også ta kontakt dersom det skulle oppstå noe nytt før neste avtalte kontroll.
Kontakt
Drammen sykehus
Avdeling for nevrologi, revmatologi og reHabilitering, Drammen sykehus
Ventetid: 40 uker
Ventetid: 40 uker
Kontakt Avdeling for nevrologi, revmatologi og reHabilitering, Drammen sykehusOppmøtested
Vi holder til flere steder på sykehuset og i bygninger i nærheten.Drammen sykehus
Dronninggata 28
3004 Drammen