Psykoselidelser hos barn og ungdom
Ved psykoselidelser hos barn og unge kan både utredningen og behandlingen være omfattende og langvarig. Skillet mellom utredning og behandling kan ha en glidende overgang. Barn endrer seg over tid, og symptomer endrer seg både med barnets alder, men også uavhengig av den. Behandlingen består av en kombinasjon av samtalebehandling, medikamentell behandling og familiearbeid.
Symptomer
Psykotiske symptomer omfatter vrangforestillinger (deriblant forfølgelsesideer), hallusinasjoner (for hørsel, syn, lukt, smak eller berøring), opplevelse av tankepåvirkning, tankeavbrudd/-innskytelser, følelsesavflating, og anspenthet/katatoni (fullstendig kroppsstivhet, vedvarende taushet, motstand mot å bevege seg) .
Henvisning og vurdering
Lege, psykolog, helsesykepleier, barne- og familietjeneste, PPT og barnevern henviser til Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP). Alle henvisninger skal bruke et eget henvisningsskjema som sendes til BUP.
Spesialisthelsetjenesten vil på bakgrunn i prioriteringsveilederen - psykisk helsevern for barn og unge avgjøre om du har krav på behandling. Henvisninger skal vurderes innen 10 virkedager. Maksimumsfrist for inntak er 2 uker.
Alle henvisninger skal som hovedregel vurderes i poliklinikk, men dersom er nødvendig bør pasienten innlegges som øyeblikkelig hjelp via fastlege eller legevakt.
Utredning
Behandling
Målet med behandlingen er å redusere symptomene på psykose, forbedre barnet/ungdommens funksjon, og legge til rette for at dette skal vedvare. Behandlingen har fokus på mestringsområder og ressurser.
Både barnet/ungdommen og foresatte anses som brukere og skal involveres i utrednings- og behandlingsprosessen. Det er viktig at den unge tar del i og ansvarliggjøres i forhold til egen behandling, i den utstrekning han/hun orker.
Behandlingen vil som oftest bestå av:
-
Samtalebehandling med mål om tilfriskning, symptombedring, funksjonsbedring og mestring av symptomer
-
Medikamentell behandling kan være nødvendig for å redusere psykosesymptomer eller bedre søvn
-
Tilrettelegging av hverdagen i tett samarbeid med familie og nære omsorgspersoner, med fokus på mestring og balanse mellom tilrettelegging og utfordring
-
Kunnskapsbasert familiesamarbeid – inkludert psykoedukasjon, utvikling av kommunikasjonsferdigheter, mestringsstrategier og problemløsning
-
Tilrettelegging på skole
-
Tett kontakt med primærhelsetjenesten; skole, fastlege, kommunale tjenester
Samvalg
For deg som har en psykoselidelse finnes det flere mulige behandlinger. Hva som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Oppfølging
Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) avslutter saker som hovedregel når ungdommen er 18 år. Dersom ungdommen anses å ha behov for videre behandling/oppfølging utover fylte 18 år kan det være aktuelt å overføre pasienten til psykisk helsevern for voksne.
Kontakt
BUP Ringerike
Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA)
BUP Ringerike
Arnegårdsveien 5
3511 Hønefoss
BUPA Spesialpoliklinikk
Sopelimskroken 14
1341 Slependen
Hallingdal sjukestugu
Helsetunvegen 15
3570 Ål
BUP Kongsberg
Klems gate 11
3613 Kongsberg
BUP Asker
Kirkeveien 206 A
1383 Asker
BUP Drammen
Rådhusgata 33
3015 Drammen
BUP Bærum
Sykehusveien 34
1346 Gjettum