Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Tonsillotomi - fjerning av deler av mandel. barn, Drammen sykehus

Delvis fjerning av mandlene blir utført for å bedre plassforhold for pasienter som sliter med munnpust, svelgevansker, spisevansker, pustebesvær eller snorking om natten som følge av store mandler.

Mandlene er lymfatiske organer som befinner seg på hver side bak i halsen. I tidlig barndom bidrar mandlene til å danne immunstoffer og utvikle immunforsvaret i kroppen. Disse immunstoffene varer hele livet. Lignende vev finnes også andre steder i svelget og i øvre luftveier. Delvis fjerning av mandlene har derfor ingen innvirkning på immunforsvaret i kroppen. 

I mange tilfeller er det også nødvendig å fjerne adenoider (polypper eller «falske mandler»). Dette gjelder spesielt dersom barnet er plaget med nesetetthet.

Delvis fjerning av mandler utføres i narkose. Dette er ikke et komplisert inngrep, men det finnes en risiko for etterblødning. Slike blødninger forekommer imidlertid langt sjeldnere etter delvis fjerning av mandlene enn ved fullstendig fjerning. 

Henvisning og vurdering

I forkant av inngrepet må det avklares om barnet har andre sykdommer eller om det bruker medisiner som kan ha betydning for operasjonen eller narkosen.

Dersom barnet bruker blodfortynnende medisiner, må det avklares med fastlegen om det kan slutte med disse før operasjonen. 


Alle henvisninger bør inneholde:
  • Aktuell sykehistorie
  • Relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • Kliniske funn
  • Resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • Oppdatert medikamentoversikt

(Ved bruk av malen «den gode henvisning» som er integrert i de fleste elektroniske pasientjournalsystemene er overnevnte punkter dekket)           

Husk           

  • Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse - kontaktinformasjon til foresatte
  • Eventuelt tolkebehov

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten:  Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten, Helsedirektoratet.            

Før

Barnet må dusje og vaske håret enten på operasjonsdagen eller kvelden før. 

Barnet vil få en venekanyle (PVK/venflon) på håndryggen for å sette narkosemiddel. Barnet kan få bedøvelseskrem (Emla) før venekanylen settes, slik at stikket gjør mindre vondt. Kremen må i da legges på begge håndrygger ca. 1 time før oppmøte. 

Barnet møter fastende til avtalt tid. På sykehuset vil personell ta imot dere, og barnet får utdelt sykehusklær og seng. Vær forberedt på at det kan bli noe venting før det er klart til operasjon.


Under

En ledsager får være med barnet inn på operasjonsstuen mens barnet legges i narkose. Når barnet har sovnet, må ledsageren forlate operasjonsstuen. 

Munnen blir holdt åpen med et instrument kalt gag eller munnsperre, som trykker ned tungen. Deler av mandlene fjernes enten ved bruk av diatermi (elektrisk saks), eller med laser. 

Etter

Etter operasjonen observeres barnet på oppvåkningsavdelingen. En foresatt kan være hos barnet så fort det er praktisk mulig. Kirurgen vil informere om operasjonen og eventuelle forholdsregler. Dere kan vanligvis reise hjem 1-2 timer etter operasjonen. Barn må ikke være alene de første 3 dagene etter operasjonen.

Fravær fra barnehage eller skole i 3-4 dager

Foreldre til barn som har blitt operert, har rett til pleiepenger fra første arbeidsdag. Lege fyller ut søknadsskjema før hjemreise. Ved behov for pleiepenger, kan dere søke om dette til NAV. Fraværserklæring til skolen blir utlevert før hjemreise.

Resepter

Barnet får resept på smertestillende medisiner (eResept). 

Ved blødning etter operasjonen

Det er ikke uvanlig at barnet får noe blodtilblandet slim den første tiden etter operasjonen. Da anbefaler vi å prøve kaldt omslag på hals/nakke og å suge på en isbit, spise is eller drikke kaldt vann. Dersom barnet blør (mer enn blod i spytt), ta direkte kontakt med avdelingen eller ambulanse på 113. Blødning etter fjerning av deler av mandler er sjeldent, men kan være alvorlig. Ta kontakt ved den minste tvil, og ha lav terskel for å ringe 113.

Barn bør observeres nøye de første dagene etter operasjonen. Det anbefales å sove hos barnet eller se til barnet flere ganger om natten. Blødning etter operasjonen kan sees ved blod fra nesen eller munnen, blodig hoste eller mørk avføring. Dersom barnet svelger hyppig kan det også være tegn på en eventuell blødning. 

Redusere risikoen for blødning etter operasjonen

Trening og aktivitet

Unngå fysisk anstrengelse (sport eller gym) og tunge løft i 7 dager. Når blodtrykket stiger, utvider blodkarene seg og dermed øker blødningsfaren.

Dusj og bad

Bruk lunkent vann i dusjen og badet de første 3 dagene. 

Mat og drikke

Unngå varm mat og drikke og mat med skarpe kanter (som knekkebrød, brødskorper, nøtter og lignende) de første 3 dagene.

Generell risiko og komplikasjoner

De fleste har en del smerter i halsen etter operasjonen. Gi smertestillende medisin etter legens anbefaling. 

Det er ikke uvanlig at øresmerter oppstår ca. 2 dager etter operasjonen. Øresmertene skyldes hevelse rundt nervene, som går fra halsen opp til øret. Ubehaget kan reduseres ved at barnet ligger med hodet eller overkroppen hevet.

Det er viktig at barnet drikker rikelig og ofte. Det kan hindre dannelse av harde skorper på sårflatene, som kan gi økte smerter.

Andre følger etter operasjonen kan være 

  • endret smaksans
  • hevelse i drøvelen, som kan medføre brekningsrefleks og svelgevansker
  • lett dårlig ånde (dersom barnet blir plaget med sterk dårlig ånde, kan dette være tegn på infeksjon)
  • tannskader
  • hud- og bløtvevsskader

Siden ikke hele mandelen blir fjernet, kan det senere oppstå halsbetennelser som trenger behandling. Den resterende mandelen kan også bli fjernet i etterkant. I sjeldne tilfeller kan mandelvevet vokse ut igjen og kreve ny behandling.

Ta kontakt ved blødning, nedsatt allmenntilstand, feber, økte smerter eller problemer med væskeinntak. 

Vær oppmerksom

Det er ikke uvanlig med noe blodtilblandet slim, men dersom barnet blør, må dere ta direkte kontakt med avdelingen eller ambulanse på tlf. 113. Blødning etter fjerning av deler av mandlene er sjelden, men kan være alvorlig. Ta kontakt ved den minste tvil, og har lav terskel for å ringe 113.


Kontakt

Drammen sykehus Øre-, nese-, halsavdelingen, Drammen sykehus

Kontakt Øre-, nese-, halsavdelingen, Drammen sykehus

Oppmøtested

Ta heis A til 12. eller 13. etasje.
En by med mange bygninger og trær

Drammen sykehus

Dronninggata 28

3004 Drammen

Transport

Resepsjonen finner du til høyre, rett innenfor hovedinngangen. Her kan du spørre om hjelp, eller du kan bruke informasjonstavlene ved resepsjonen for å finne avdelingen du skal besøke.

Resepsjonens åpningstider er:

Mandag-fredag kl. 07:30–20:00.
Lørdag-søndag kl. 11:00–19:00.

Praktisk informasjon

​Apotek på Drammen sykehus

På apoteket ved Drammen sykehus får du ekspedert resepter og kjøpe reseptfrie legemidler og sykepleieartikler.

Åpningstider og kontaktinformasjon

Apoteket finner du til venstre når du kommer inn hovedinngangen på sykehuset.

​Besøkstider Drammen sykehus

​Besøkstidene ved Drammen sykehus er fra 17–19, men kan variere litt fra avdeling til avdeling.

For å unngå unødvendig smittespredning inn i sykehusene, ber vi deg vurdere å vente med sykebesøk dersom du er syk, for eksempel med forkjølelse eller omgangssyke. 

Vi oppfordrer også til at du vasker hendene på vei inn og ut av sykehuset. 

​​Betaling for timer ved våre behandlingssteder

Har du vært til undersøkelse eller behandling ved en av våre poliklinikker, må du betale egenandel, som du kan lese mer om på helsenorges nettsted

I enkelte tilfeller kan man være fritatt for egenandel ​(ta med dokumenatasjon).

NB! Vær oppmerksom på at du uansett kan bli belastet for kostnader til materiell (f.eks. bandasje) som brukes under konsultasjonen, selv om du har frikort eller er fritatt fra å betale egenandel.

Er du ikke medlem av norsk folketrygd, kan det hende du må betale selv

Her kan du lese mer om situasjoner som kan medføre andre betalingsordninger

Du kan også kontakte NAV for å finne ut mer om hvilke rettigheter du har før timen hos oss

Dersom du har time hos oss og ikke kan møte til timen, må du avbestille eller endre timen senest 24 timer (kun hverdager) før avtalt tid. Hvis timen din er en mandag må du avbestille den senest fredagen før.

Sier du ikke ifra om timeendring eller avbestilling innen fristen, må du betale gebyr for ikke å ha møtt til timen.


​Blomster på Drammen sykehus

Mange ønsker å gi en blomsterhilsen når de besøker en pasient på sykehus, men på grunn av allergier og infeksjonsfare er noen avdelinger blomsterfrie. 

Det er ikke er tillatt med blomster på følgende avdelinger:

  • Medisin 2
  • Medisinsk intensiv
  • Nyfødt intensiv
  • Kirurgisk intensiv
  • Ortopedisk sengepost

 Info om dekning av reiseutgifter

Som pasient kan du ha rett til å få dekket utgifter du har hatt i forbindelse med reiser til og fra behandling.  Hovedregelen er at du får dekket rimeligste reisemåte til nærmeste behandlingssted.

Les mer om hvordan du går frem på helsenorge.no

​Vestre Viken drifter Helseekspressen i Buskerud. Dette er busser med medisinsk utstyr ombord og som går til og fra Hallingdal, Numedal og Kongsberg mot Drammen og Oslo.

Plass på bussen bestilles enten via Pasientreiser hvis det er trafikalt grunnlag, eller via ansvarlig behandler (lege) hvis det er medisinsk årsak til å reise med bussen.​ 

Tidtabeller og mer informasjon om Helseekspressen

Før du blir utskrevet fra behandlingsstedet skal du ha en samtale med helsepersonell. I samtalen oppsummeres behandlingen du har fått og hva du må være oppmerksom på de neste dagene.

Vi forteller deg også hva som er planlagt hvis du skal ha videre oppfølging på sykehus, hos fastlege, om du skal ha hjemmesykepleie eller om du skal på en institusjon.

Følgende kan være viktig for deg å vite om før du drar:

​Vi anbefaler alle pasienter å være aktive deltagere i egen utredning og behandling.

Før du blir utskrevet bør du få vite:

  • Om medisinene dine påvirker evnen til å kjøre bil eller arbeide med farlig utstyr.
  • Hvem du skal kontakte dersom du har spørsmål om behandlingen.
  • Om du skal ha noen oppfølging av helsetjenesten etter utskrivelsen.

Dette bør du spørre helsepersonellet om før du blir utskrevet:

  • Hva er det som er mitt hovedproblem?
  • Hva er det jeg selv skal passe på?
  • Hvorfor er det viktig at jeg gjør dette?

Før du reiser bør du sjekke at du:

  • forstår hva du har vært lagt inn for og hvilken diagnose og behandling du har fått hos oss.
  • vet hvilke medisiner du skal ta etter utskrivelse, at du vet hvorfor og hvordan du skal ta dem og at du har fått medisinliste og resepter.
  • vet hva du skal være oppmerksom på etter utskrivelse.
  • vet hvem du skal kontakte hvis du har spørsmål om oppholdet hos oss.
  • vet om du skal til oppfølging eller kontroll på behandlingsstedet, eller hos fastlege, og om du skal bestille time selv.
  • vet om utstyr eller andre hjelpemidler du trenger er bestilt samt når og hvordan det blir levert til deg.
  • har fått tilstrekkelig veiledning og opplæring i bruk av hjelpemidler og utstyr.

​Kiosk og kafé på Drammen sykehus

Pasienter, pårørende og andre besøkende har mulighet til å kjøpe mat i kafeene på sykehusene. Her finner du også lesestoff og andre typiske kioskvarer.

Åpningstider

Normale åpningstider for kantine/kafé:

Mandag–fredag: kl. 08:00–15:00.
Lørdag–søndag: stengt.

Åpningstider for kantine/kafé i julen 2024:

Som normalt, men stengt røde dager (inkludert 1. nyttårsdag).

 

Kiosken ved Drammen sykehus

​Mandag–fredag: kl. 08:00–19:00.
​Lørdag–søndag: kl. 11:00–18:30.​

Åpningstider for kiosken i julen 2024:

Julaften: 09:00–15:00
1. juledag: 11:00–17:00
2. juledag: 11:00–17:00
27.12: 08:00–19:00
28.12: 11:00–18:30
29.12: 11:00–18:30
30.12: 13:00–19:00
Nyttårsaften: 09:00–15:00
1. nyttårsdag: 11:00–17:00

Mat og drikke til inneliggende pasienter

Som pasient hos oss får du alle måltidene servert. Det finnes også mulighet for selvbetjening i enkelte avdelinger. Måltidenes innhold og når de serveres vil variere fra avdeling til avdeling. Informasjon om dette får du på avdelingen der du er innlagt.

Allergier og spesielle behov

Vi tilbyr kost ut fra sykdomstilstand og diagnose, mat med tilpasset konsistens og tilpasser måltidet til pasientens behov når det er nødvendig.

Dokumentasjon og oppfølging av ernæring

For å ivareta pasientens behov har vi tilrettelagt for screening av ernæringsstatus hos alle inneliggende pasienter. Vi dokumenterer ernæringsstatus, ernæringsplan og ernæringsinntak. Dette føres i pasientjournalen for å kunne gi best mulig oppfølging.​

​Minibank på sykehuset

Sykehuset har ikke minibank. Du kan betale med kort og ta ut penger i sykehusets kiosk.

​Offentlig transport til og fra Drammen sykehus

Besøksadresse: Dronninggata 28, Drammen.

Drammen sykehus ligger i gangavstand fra Drammen sentrum. Fra togstasjonen i Drammen tar det 15-20 minutter å gå. Du kan ta buss til sykehuset. Stoppestedet heter "Drammen sykehus".

​Enkelte pasienter tåler ikke parfymelukt. Derfor har Vestre Viken prosedyre for uniformbruk, der helsepersonell i hvit eller grønn uniform ikke skal bruke parfyme. Det er derimot ikke totalt parfymeforbud for pasienter og pårørende, annet enn ved Lungeposten (Medisin 2) ved Drammen sykehus. På avdelinger med kreft- eller lungepasienter blir det påpekt at man bør vise hensyn dersom besøkende har sterk parfymelukt. Dersom en pasient ikke tåler parfyme legger vi til rette for å ivareta pasienten så godt som mulig i forhold til dette hensynet.

Parkering ved Drammen sykehus

Generell info

Det er flere parkeringsplasser i umiddelbar nærhet til sykehuset, men det er stort press på disse. Derfor anbefaler vi at pasienter og besøkende benytter offentlig transport så langt det er mulig.

Les skiltene nøye og se parkeringskart på området.

Klikk deg inn her for å lese mer om parkering ved Drammen sykehus​

​Vi har ikke hotell for pasienter og pårørende ved sykehuset.

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander du tar med deg til sykehusoppholdet. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.

Alle sykehusene i Vestre Viken er røykfrie.

Sykehusene i Vestre Viken er røykfrie. Det er totalforbud mot å røyke inne, og ute er det kun tillatt å røyke på anviste plasser.


Vi ønsker dine synspunkter og tilbakemeldinger på våre tjenester – enten du er pasient, pårørende eller helsepersonell.

Se hvordan du går frem for å klage, gi ros eller hjelpe oss å bli bedre

  • ​Ta med den faste medisinen du bruker. Det kan ta tid å få tilsvarende medisin fra apoteket.
  • Morgenkåpe eller romslig treningsbukse med strikk i livet som kan reguleres.
  • Gode innesko som er stødige og lette å ta på. Det er av hygieniske årsaker ikke tillatt å gå barbeint i sykehuset.
  • Toalettsaker som tannbørste, tannkrem, kam, deodorant og eventuelt barbermaskin.
  • Hjelpemidler du er avhengig av: for eksempel stokk, krykker, rullator og rullestol.

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander du tar med deg til sykehusoppholdet. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilder eller video som et minne fra tiden ved et behandlingssted. Det blir som regel tillatt så lenge det kun er et sted, deg selv, pårørende eller venner som blir avbildet eller tatt opp og alle synes det er ok.

Samtidig er det viktig å vite at behandlingsteder ikke er offentlige rom og at det kan være folk som ikke ønsker å bli fotografert, filmet, eller at lyd blir tatt opp av dem. Inne på behandlingssteder skal personvernet ivaretas og folk har rett til å forbli anonyme hvis de ønsker det. På behandlingssteder er det ikke lov til å ta bilder av, filme, eller ta lydopptak av medpasienter, besøkende eller ansatte uten at de har gitt tydelig samtykke til det først.

Bakterier

Har du tidligere fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL), må du gi oss beskjed. Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til sykehuset/behandlingsstedet.

Virus

Her kan du se info om koronavirus, pandemien, våre tiltak for å bekjempe den, hva du skal gjøre om du har time hos oss m.m.

 

Åpningstider for blodprøvetaking:
mandag–torsdag kl. 08:30–16:00, fredag kl. 08:30–15:00.
Hasteprøver: mandag–torsdag kl. 08:00–16:00, fredag kl. 08:00–15:00.

Spesielle åpningstider: 

  • Uke 27 – uke 31 (1. juli – 4 august) 08:30 – 15:00
  • Onsdag før skjærtorsdag, jul– og nyttårsaften kl. 08:30–11:00. Hasteprøver kl: 08:00–11:00.

Oppmøtested

Bruk hovedinngangen ved Drammen sykehus og ta heis B til 4. etasje.

Medisinsk biokjemi Drammen sykehus