Det er viktig med tilstrekkelig diagnostisk kompetanse for å kunne identifisere tics, og skille tics fra andre bevegelser eller lyder. Vi kartlegger ticsene enten ved observasjon, videoopptak eller kartleggingsskjemaer. Dette gjør vi for å få oversikt over ticsene, slik som typer av tics, hyppighet og styrke (intensitet) i ticsene.
Pålitelige opplysninger om hvordan ticsene har utviklet seg, er avgjørende for å stille riktig diagnose. Dette innebærer spørsmål som for eksempel:
- når startet ticsene (hvor gammel var du)?
- hva var det første ticset?
- hvilke typer tics har du nå?
- varierer de i styrke?
- hvor hyppige er de?
Videre vil vi kartlegge om det er andre i familien/ slekt som har tics. Kartleggingen omfatter også hvor plagsomme ticsene oppleves, som for eksempel:
- får du vondt i kroppen eller blir du utslitt?
- forstyrrer ticsene konsentrasjonen din?
- synes du det kan være flaut å ha tics?
- er det noen situasjoner du vanligvis er i som gjør at du får flere tics?
Barn kan underrapportere eller undertrykke tics ved første konsultasjon. Det er derfor viktig at både foreldre og barnet er til stede. Nøye kartlegging av tics er viktig, for å kunne utelukke andre årsaker til bevegelsene.
Det kan ofte være andre tilstander / symptomer tilstede ved Tourettes syndrom, spesielt ADHD og tvangssymptomer / tvangslidelse (OCD). ADHD og tvangssymptomer, og symptomer på angst, stemningslidelser, atferdsvansker, søvnproblemer bør utredes, og ved behov igangsette behandling/tiltak for dette. Det kan også bli aktuelt med utredning av eventuelle lærevansker.