På sykehuset
De fleste blir innlagt på sykehus dagen før undersøkelsen. En av foreldrene får sove på rom sammen med barnet. Dere blir tatt imot av sykepleier og lege. I forbindelse med at barnet skal i narkose, er det viktig at dere gir beskjed om barnet har noen kjente allergier. Barnet må også ta blodprøver. Det er mulig å få bedøvelseskrem/plaster (Emla) på innstikkstedet i forkant av blodprøvene dersom barnet ønsker det.
Barnet får et tynt plastrør (venekanyle) lagt inn i en blodåre når han/hun skal til nyrebiopsi. Denne legges inn enten dagen før eller samme dag som nyrebiopsien. På den måten kan sykepleier/lege gi medisiner rett i blodet, og barnet kan også få væske intravenøst om det blir langt tid uten drikke. Det er mulig å be om bedøvelseskrem i forkant.
Narkose
Barnet trilles i seng til radiologisk avdeling av sykepleier, foreldrene får være med. Her står et barneanestesi team, radiolog som utfører biopsien og en sykepleier og venter på dere. Anestesiteamet gir barnet "sovemedisiner" (narkose) i en pustemaske eller via en venekanyle (intravenøst). En av foreldrene kan ha barnet på fanget mens barnet får denne medisinen. Dette gjelder de minste barna som er urolige. Vær obs. på at barnet sovner raskt og blir helt slapp i kroppen. Foreldrene må gå straks barnet sover av narkosen.
Narkosen gjør ar barnet ikke kjenner noe til selve undersøkelsen. Det blir gitt lokalbedøvelse i området der biopsien tas ifra. Enkelte kan oppleve litt smerter i selve stikkanalen i etterkant, men dette er svært sjeldent.
Nyrene lokaliseres ved hjelp av ultralyd. Barnet ligger på magen eller siden, transplanterte barn ligger på ryggen på grunn av lokalisasjon av transplantatet. Før selve undersøkelsen blir huden vasket og dekket til, og barnet får lokalbedøvelse i huden. Biopsien som blir tatt er ca 1cm lang, og på tykkelse med blyet på en blyant. Den lille biten eller bitene blir deretter lagt på glass for å kunne undersøkes. Denne biopsien kan så studeres i et mikroskop, og man har mulighet for å avsløre ulike årsaker til nyresykdom.