Kapselendoskopi av tynntarm, Bærum sykehus
Ved kapselendoskopi kan vi undersøke om det er sykdommer i tynntarmen. Det er vanligst ved mistanke om blødning der andre undersøkelser ikke har gitt noen god forklaring. Du svelger en kapsel (11 x 26 mm) med innebygd kamera som tar bilder gjennom tynntarmen. Undersøkelsen varer i 12 timer og bildene lagres i en bildeboks som du bærer på deg.
Før
For å få best mulig kvalitet på bildene må tynntarmen være helt ren. Du må derfor kjøpe tømmingsmiddel som Citrafleet eller Picoprep på apotek. Les informasjonen om hvordan du tømmer tarmen nøye.
Dagen før undersøkelsen - tømme tarmen
Dagen du skal undersøkes
Du skal ikke spise eller drikke noe de siste åtte timene før undersøkelsen. Hvis du bruker livsviktige medisiner kan du ta det kl. 06.00 med et halvt glass vann. Andre medisiner kan du ta med til sykehuset og ta når kapselen har kommet inn i tynntarmen. Dette får du informasjon om av sykepleier.Har du diabetes og bruker insulin, kan du kontakte oss for å få time tidlig på dagen.
Under
Du blir teken imot av ein sjukepleiar som koplar til utstyret og startar opp undersøkinga. Vi tilrår at du har på deg ei bukse med strikk i livet og T-skjorte. Piercing i navlen må fjernast. Du får eit glas vatn tilsett nokre dropar Minifom for å fjerne luftbobler i tarmen.
Du får eit belte rundt magen. Sensorane i beltet blir kopla til ein opptakar som du ber i ei skulderveske. Det er viktig at du ikkje tek av beltet dei 12 timane opptaket går føre seg. Du får ein kapsel (kamera) som du svelgjer ved å drikke eit glas vatn.
For at kapselen skal flytte seg raskt over frå magesekk til tarmen, er det best at du er i aktivitet dei første to timane. Etter cirka éin time kontrollerer vi posisjonen til kapselen. Dersom han har flytta seg frå magesekken til tarmen, kan du reise heim.
No kan du drikke vatn, men du må vente to timar til til du kan ete.
Det er fint med naturleg aktivitet under heile undersøkinga, men du bør unngå større fysiske anstrengingar. Unngå opphald i nærleiken av sterke elektromagnetiske felt, som til dømes MR-undersøking. Radiosendarar kan også påverke kvaliteten på bileta. Hugs å behandle utstyret forsiktig – det må ikkje utsetjast for vatn, støyt, vibrasjonar eller direkte sollys.
Gjer det vondt?
Undersøkinga gjer ikkje vondt.
Kor lenge varer undersøkinga?
Undersøkinga varer i 12 timar.
Etter
Etter 12 timer avslutter du undersøkelsen ved å ta av beltet og skuldervesken. Lever alt utstyret samlet til sykehuset etter avtale. Selve kapselen kommer ut på naturlig måte med avføringen og skal ikke leveres tilbake.
Når får jeg resultatet?
Bilder fra undersøkelsen vil bli behandlet i et bildeprogram. Resultatet vil bli sendt til legen som har henvist deg.
Vær oppmerksom
Det er sjelden komplikasjoner ved kapselendoskopi. Er det svært trange partier i tarmen, kan kapselen stoppe opp og må da fjernes med endoskop eller operasjon.
Kontakt
Bærum sykehus
Medisinsk poliklinikk, Bærum sykehus
Ventetid: Ikke oppdatert
Ventetid: Ikke oppdatert
Kontakt Medisinsk poliklinikk, Bærum sykehusOppmøtested
Gå inn sykehusets hovedinngang, ta til venstre mot apoteket og ta heisen til 5. etasje.
Bærum sykehus
Sogneprest Munthe-Kaas vei 100
1346 Gjettum