Målgruppe:
Psykologer, leger og fagpersoner med treårig helse- og sosialfaglig utdanning. Det er ønskelig med minimum to års arbeidserfaring innen psykisk helse. Kurset skal sette deltakerne i stand til å starte både familie- og flerfamiliegrupper.
Når du kommer tilbake fra kurs har du:
- Lært kommunikasjonsteknikker som kan hjelpe familien, og som samtidig opprettholder allianse og fokus på pasienten
- Fått innføring i de grunnleggende elementene i metoden; allianseskapende samtaler, psykoedukasjon, problemløsning, stressmestring, kommunikasjon og krisehåndtering
- Fått veiledning i hvordan du kan starte psykoedukativt familiesamarbeid
- Fått oppdatert kunnskap om tidlig oppdagelse av alvorlig psykisk lidelse, psykose- og bipolare lidelser og kognitive vansker
- Fått økt forståelse for familiens rolle som samarbeidspart i behandlingen
Metodekursets oppbygging
Vi veksler mellom undervisning, erfaringsdeling, gruppeveiledning og bruk av medisinsk simulering.
Praktisk informasjon
- Pris: Ingen kursavgift. Enkel lunsj serveres. Kurset søkes godkjent som ledd i spesialisering for leger og fagpersoner med 3-årig helse-/sosialfaglig bakgrunn, og som vedlikeholdskurs for psykologer.
- Maks antall plasser: 24

Hvorfor har klinikken valgt å drive psykoedukativt familiesamarbeid?
I Nasjonale retningslinjer for utredning, behandling og oppfølging av personer med alvorlige psykiske lidelser anbefales familiesamarbeid som behandling. I pasientforløpene fremgår det at familien skal involveres underveis i behandlingsforløpet. Metoden anvendes i multisenterstudien Bedre Pårørendesamarbeid (BPS) – et forsknings- og forbedringsprosjekt i regi av Universitetet i Oslo som alle DPSer i Vestre Viken har deltatt i. Deltagende enheter i tjenesteinnovasjonen Basissamtaler i systematisk pårørendesamarbeid (BISP-prosjektet) er anbefalt å inneha denne kompetansen.
Et tilbud om psykoedukativt familiesamarbeid ved psykoselidelser, bipolare lidelser og ROP-lidelser handler om hvordan familie og andre viktige omsorgspersoner informeres og inviteres inn i et samarbeid om å støtte pasienten på best mulig måte. Samtidig kan familien få råd og hjelp til å ta vare på seg selv for å kunne være gode omsorgspersoner. Den psykoedukative metoden er løsningsorientert og legger stor vekt på å lære familien å kommunisere godt med hverandre.
«Nå er det mer slik at vi tør å snakke om ting.
Ja altså før var det ikke så mye snakk om det som var vanskelig.
Det var mer krangling»
«Nå forstår foreldrene
mine hvordan jeg har det»