Pasientene blir fordelt tilfeldig til behandling med ett av to medikamenter, enten en betablokker (metoprolol, 100 mg daglig) eller en kalsiumblokker (diltiazem, 360 mg daglig).
Før du starter med det tildelte medikamentet, gjennomfører vi et sett med undersøkelser fordelt på to dager:
- Den ene dagen tar vi blodprøver, ultralyd av hjertet og langtids rytmeregistrering.
- Den neste dagen er det vanlig legeundersøkelse inkludert blodtrykksmåling og EKG.
- Du må også gjennomføre arbeids-EKG på ergometersykkel for å få målt maksimalt oksygenopptak. Du blir i tillegg bedt om å fylle ut et spørreskjema om livskvalitet og symptomer.
Noen av blodprøvene er vanlige rutineprøver som blir analysert ved sykehusets laboratorium kort etter tapping og som du får svar på. Det meste av blodet blir frosset ned og tint opp på et senere tidspunkt for å gjennomgå spesialanalyser. Dersom du gir eget samtykke til dette, tar vi også blodprøver av deg for analyse av DNA (arvestoffet) rettet mot hjerteflimmer.
Alle undersøkelsene blir gjort ved Bærum sykehus for å få så like betingelser som mulig. De fleste undersøkelsene gjentas etter 1 måned og etter 6 måneder for å se om det skjer endringer over tid. Utenom dette vil vi i løpet av studiens varighet ved et eget besøk kartlegge lungefunksjonen din med pusteprøver kalt spirometri og diffusjonstest.
Tidsbruk
Det tar ca. 6 måneder fra du starter i studien til du er ferdig. I løpet av denne tiden vil det, inkludert et vurderingsbesøk/forundersøkelse før oppstart, være totalt 8 besøk ved Bærum sykehus. I tillegg blir du kontaktet på telefon månedlig. Dersom det skulle oppstå bivirkninger eller uventede reaksjoner, eller du føler deg usikker på noe, kan du komme til Forskningsavdelingen for ekstra undersøkelser og råd.
Mulige fordeler og ulemper
Ved å delta i studien bidrar du til ny kunnskap om behandlingen av hjerteflimmer. For din egen del blir du grundig undersøkt med tanke på hjertet og dets funksjon. Dersom du allerede bruker et medikament mot rask puls, vil det være en «utvaskingsperiode» på 14 dager der du ikke skal bruke dette før du starter på det tildelte studiemedikamentet. I denne perioden vil du kunne oppleve at pulsen blir noe raskere, men vi vil være tilgjengelige for råd dersom det oppleves ubehagelig.
Medikamentene som skal brukes i studien er veletablerte preparater som er i vanlig bruk allerede. Det er ingen spesiell risiko knyttet bruk av disse, men de kan, som alle medikamenter, gi bivirkninger for enkelte. Dersom du skulle oppleve bivirkninger av behandlingen, ønsker vi at du kontakter oss så raskt som mulig. Det er ellers ikke noe spesielt ubehag knyttet til undersøkelsene du gjennomgår i studien, bortsett fra alminnelig blodprøvetaking og arbeidsbelastningstester på ergometersykkel.
Økonomi
Alle undersøkelser og medikamenter er gratis for deltakere.
Prosjektet er finansiert gjennom fulltids 3-årig doktorgradsstipend fra Helse Sør-Øst og driftsmidler fra Vestre Viken HF. Sykehusene i Vestre Viken HF mottar ikke noen form for økonomisk støtte fra legemiddelfirmaer eller andre kommersielle aktører for å gjennomføre denne studien.