Total vannkoloskopi ved tarmkreftscreening
Tarmkreft utvikler seg som regel fra saktevoksende polypper. Det finnes to typer polypper som kan være forstadier til tarmkreft: adenomer og sagtaggete polypper. Denne typen polypper blir oftere oversett eller ikke fjernet fullstendig ved koloskopi sammenliknet med adenomer fordi de er flate, og overflaten likner på en vanlig slimhinne. Formålet med studien er å finne ut av hvordan man best kan finne og fjerne sagtaggede polypper.
Om studien
Vitenskapelig tittel
Total underwater colonoscopy (TUC) for improved colorectal cancer screening: A randomized controlled trail
Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 23.10.2024
Hvem kan delta?
Alle som får innkalling til koloskopi etter at det er funnet skjult blod i avføringen i det nasjonale Tarmscreeningprogrammet på følgende sykehus kan delta i studien: Bærum sykehus, Oslo Universitetsykehus (Ullevål), Sykehuset Østfold (Kalsnes) og Akershus Universitetsykehus.
Hva innebærer studien?
Hvis du samtykker til å delta i studien blir d u trukket ut til enten å få utført koloskopi på "den vanlige måten" hvor det blir brukt vann under innføringen av koloskopet og CO2-gass under uttrekningen, eller at det brukes vann både under innføringen av koloskopet og uttrekningen. Du kan ikke velge metode selv.
Du blir undersøkt med koloskopi og bedt om å gi tilbakemeldinger etter undersøkelsen på samme måte som alle andre i Tarmscreeningprogrammet. Studiedeltakelse vil ikke føre til mer belastning for deg bortsett fra at du blir oppringt en gang etter undersøkelsen for å gi tilbakemelding på undersøkelsen.
Vær oppmerksom
Målet med koloskopi er å oppdage polypper som er mulige forstadier til tarmkreft. Polyppene fjernes under selve koloskopien og det er viktig at polyppene fjernes fullstendig for at de ikke skal fortsette å utvikle seg. Vannkoloskopi kan øke påvisning av sagtaggete polypper fordi tarmen blir renere. Vann virker som et forstørrelsesglass, og sagtaggede polypper "flyter" i tarmen og blir ikke flate som de blir når tamen spilles ut ved innblåsing av CO2-gass.
Det er ikke sannsynlig at vannkoloskopi fører til mer bivirkninger enn "vanlig" koloskopi. Vi vil overvåke deltakerne nøye gjennom koloskopien. Det er mulig at man lekker litt vann etter koloskopien, men vannet suges opp fortløpende gjennom koloskopet for å redusere dette. CO2-gass blir tatt opp av kroppen gjennom tarmveggen i løpet av få minutter, og slippes ut gjennom lungene.
Kontaktinformasjon
Prosjektleder:
Anna Lisa Schult
E-post: anschu@vestreviken.no
Samarbeidspartnere
Samarbeid med
- Akershus universitetssykehus
- Sykehuset Østfold
Sahlgrenska Universitetssykehus, Gøteborg, Sverige