Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Mammografi, Drammen sykehus

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene hvor vi ser etter eventuelle forandringer i brystvevet.

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen din som henviser til mammografi, mens kvinner i alderen 50 - 69 år automatisk blir invitert Mammografiprogrammet hvert andre år. Hensikten med mammografiscreening er å oppdage brystkreft i et tidlig stadium.

Mammografiprogrammet

Du kan reservere deg fra å få invitasjoner til Mammografiprogrammet ved å sende en e-post til mammografi@kreftregisteret.no, eller ved å fylle ut og sende et reservasjonsskjema per post til Kreftregisteret.
Ved bruk av e-post, oppfordrer vi deg til å ikke sende sensitive personopplysninger som sykdom, diagnose og personnummer. Du kan også ringe Kreftregisteret på telefon 22 45 13 00.

Sjekkliste for henvisning – elektiv mammografi

Eksempler på problemstillinger hvor henvisning til brystdiagnostisk senter er aktuelt:  

  • ”Tumor mammae” – både ved usikre eller entydige palpasjonsfunn  

  • Nyoppstått papilleinndragning som ikke lar seg retrahere  

  • Hudinndragning  

  • Hudmisfarginger der underliggende hudsykdom eller abscess ikke er mest sannsynlig diagnose  

  • Hudfortykkelse av uklar etiologi  

  • Sekresjon, kun hvis denne er serøs eller blodig  

  • Ved mistanke om aksillære lymfeknutemetastaser  

Brystkreft hos unge kvinner er svært sjelden. Forandringer i brystene hos kvinner under 35 år oppfattes ofte som nyoppståtte kuler eller klumper. Disse varierer ofte med menstruasjonssyklus.
Ofte forsvinner disse forandringene spontant. Det kan derfor være grunn til å se an situasjonen 1 – 2 måneder eller menstruasjonssykluser hos disse unge kvinnene, før henvisning.
Smerter alene er normalt hos kvinner, spesielt yngre, og er ikke indikasjon for bildeutredning. Ny-oppstått smerte hos postmenopausale kvinner uten annen åpenbar årsak kan være grunn for henvisning til brystutredning. 

Henvisningen til videre utredning/behandling bør minimum inneholde følgende

Anamnesen bør inneholde opplysninger om:  

  • Er funn oppdaget av pasienten selv, egen lege eller tilfeldig (ved mammografi) 
  • Varighet av symptom/funn 
  • Endringer i forbindelse med menstruasjonssyklus 
  • Bruk/endring av hormonpreparat 
  • Tidligere brystsykdommer, eventuelt med biopsisvar 
  • Forekomst av brystkreft og/eller ovarialkreft hos førstegrad slektninger (mor, søstre, døtre) 
  • Menstruasjonsstatus; dato for siste menstruasjons første dag, eventuell alder ved menopause 
  • Alder ved første fødsel og antall barn

Beskrivelse av aktuell tumor/funn - klinisk undersøkelse: 

  • Systemisk inspeksjon og palpasjon av bryst, aksiller og fossae supra – og infraclaviculares danner basis for videre diagnostikk 

  • Hud- og papille forandringer må beskrives og lokaliseres 

  • Palpatoriske funn registreres med lokalisasjon (fire kvadranter + retroareolært område), størrelse (i millimeter), konsistens og bevegelighet i forhold til omliggende strukturer
     

Henvisningsrutine bildediagnostikk

Før

Du bør ikke bruke deodorant, parfyme, pudder eller krem av noe slag i armhulen eller på/under brystene på undersøkelsesdagen. Dette kan påvirke bildene og gjøre bildevurderingen vanskeligere.

Før selve røntgenundersøkelsen vil en radiograf stille deg noen spørsmål og se etter hudforandringer på brystene som kan bli synlige på mammografibildene. Dette er informasjon som brukes når røntgenlegene gransker bildene.

Under

Sjølve røntgenundersøkinga tek berre nokre få minutt. Brystet blir plassert på ei plate, og ei øvre plate blir senka ned og legg press på brystet for å gjere røntgenbiletet skarpt og redusere stråledosen. Nokre kvinner synest dette er ubehagelig, men det varer berre nokre få sekund.

Ut i frå kva som er årsaka til at du skal til mammografi, er gjennomføringa av undersøkinga slik:

  • Når du er tilvist til mammografi på grunn av eit symptom frå brysta tar vi to bilete av kvart bryst, og eventuelt tilleggsbilete. Vi tar også ein ultralyd/vevsprøve viss røntgenlegen meiner det er nødvendig.
  • Når du er tilvist som ledd i kontroll etter gjennomgått brystkreft eller ved familiær risiko for brystkreft tar vi to bilete av kvart bryst. Vi tar også her ein ultralyd/vevsprøve viss røntgenlegen meiner det er nødvendig.
  • Ved undersøking etter invitasjon i Mammografiprogrammet tar vi to bilete av kvart bryst.

Etter

Du kan dra hjem etter undersøkelsen. Er du henvist av lege til mammografi blir svaret på undersøkelsen sendt til henvisende lege.

Mammografiscreening

Cirka 3 % av kvinnene som møter til mammografiscreening blir innkalt til en etterundersøkelse med tilleggsbilder og det vil sannsynligvis bli gjort en ultralydundersøkelse. Å bli innkalt til etterundersøkelse betyr ikke at du har brystkreft. Kun cirka 20 % av de etterinnkalte har brystkreft. 
 
Svaret på mammografiscreeningen vil bli sendt kun til deg.

Kontakt

Forsyningssentralen, Drammen sykehus Brystdiagnostisk senter

Kontakt Brystdiagnostisk senter

Oppmøtested

Brystdiagnostisk senter holder til i «Forsyningssentralen», bygget med flatt tak ca. 100 meter til venstre for hovedinngangen til Drammen sykehus. Inngangen er fra Wergelands gate (på nedsiden av bygget), ved lasterampene.

Forsyningssentralen, Drammen sykehus

Dronninggata 28 (inngang fra Wergelands gate), 3004 Drammen

Praktisk informasjon

Bakterier

Har du tidligere fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL), må du gi oss beskjed. Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til sykehuset/behandlingsstedet.

Virus

Her kan du se info om koronavirus, pandemien, våre tiltak for å bekjempe den, hva du skal gjøre om du har time hos oss m.m.

 

​​Betaling for timer ved våre behandlingssteder

Har du vært til undersøkelse eller behandling ved en av våre poliklinikker, må du betale egenandel, som du kan lese mer om på helsenorges nettsted

I enkelte tilfeller kan man være fritatt for egenandel ​(ta med dokumenatasjon).

NB! Vær oppmerksom på at du uansett kan bli belastet for kostnader til materiell (f.eks. bandasje) som brukes under konsultasjonen, selv om du har frikort eller er fritatt fra å betale egenandel.

Er du ikke medlem av norsk folketrygd, kan det hende du må betale selv

Her kan du lese mer om situasjoner som kan medføre andre betalingsordninger

Du kan også kontakte NAV for å finne ut mer om hvilke rettigheter du har før timen hos oss

Dersom du har time hos oss og ikke kan møte til timen, må du avbestille eller endre timen senest 24 timer (kun hverdager) før avtalt tid. Hvis timen din er en mandag må du avbestille den senest fredagen før.

Sier du ikke ifra om timeendring eller avbestilling innen fristen, må du betale gebyr for ikke å ha møtt til timen.


 Info om dekning av reiseutgifter

Som pasient kan du ha rett til å få dekket utgifter du har hatt i forbindelse med reiser til og fra behandling.  Hovedregelen er at du får dekket rimeligste reisemåte til nærmeste behandlingssted.

Les mer om hvordan du går frem på helsenorge.no

​Vestre Viken drifter Helseekspressen i Buskerud. Dette er busser med medisinsk utstyr ombord og som går til og fra Hallingdal, Numedal og Kongsberg mot Drammen og Oslo.

Plass på bussen bestilles enten via Pasientreiser hvis det er trafikalt grunnlag, eller via ansvarlig behandler (lege) hvis det er medisinsk årsak til å reise med bussen.​ 

Tidtabeller og mer informasjon om Helseekspressen

​Offentlig transport til og fra Drammen sykehus

Besøksadresse: Dronninggata 28, Drammen.

Drammen sykehus ligger i gangavstand fra Drammen sentrum. Fra togstasjonen i Drammen tar det 15-20 minutter å gå. Du kan ta buss til sykehuset. Stoppestedet heter "Drammen sykehus".

Parkering ved Drammen sykehus

Generell info

Det er flere parkeringsplasser i umiddelbar nærhet til sykehuset, men det er stort press på disse. Derfor anbefaler vi at pasienter og besøkende benytter offentlig transport så langt det er mulig.

Les skiltene nøye og se parkeringskart på området.

Klikk deg inn her for å lese mer om parkering ved Drammen sykehus​

Vi ønsker dine synspunkter og tilbakemeldinger på våre tjenester – enten du er pasient, pårørende eller helsepersonell.

Se hvordan du går frem for å klage, gi ros eller hjelpe oss å bli bedre

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilder eller video som et minne fra tiden ved et behandlingssted. Det blir som regel tillatt så lenge det kun er et sted, deg selv, pårørende eller venner som blir avbildet eller tatt opp og alle synes det er ok.

Samtidig er det viktig å vite at behandlingsteder ikke er offentlige rom og at det kan være folk som ikke ønsker å bli fotografert, filmet, eller at lyd blir tatt opp av dem. Inne på behandlingssteder skal personvernet ivaretas og folk har rett til å forbli anonyme hvis de ønsker det. På behandlingssteder er det ikke lov til å ta bilder av, filme, eller ta lydopptak av medpasienter, besøkende eller ansatte uten at de har gitt tydelig samtykke til det først.