Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Forbedret diagnostikk, behandling og oppfølging ved akutt infeksjonsutløst forverring av kronisk obstruktiv lungesykdom (COPEXNOR)

Formålet med denne studien er å bidra til optimalisert prøvetaking, mikrobiologisk diagnostikk og rask målrettet antibiotikabehandling ved akutt infeksjonsutløst forverring av kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS).

Om studien

Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er en kronisk og progressiv inflammatorisk lungesykdom der gjentatte infeksjoner bidrar. Akutt KOLS forverring skyldes ofte - men ikke alltid - infeksjon i luftveier, og er en vanlig årsak til sykehusinnleggelse. Det er vanlig at antibiotika benyttes som blind empirisk behandling uten at man har sikret gode prøver til mikrobiologiske analyser. På grunn av av den økende antimikrobielle resistensen er det nødvendig med studier som fokuserer på å forkorte tiden til en diagnose ved infeksjoner, spesielt ved nedre luftveisinfeksjoner, da disse er blant de vanligste infeksjonene som behandles med antibiotika.

Med denne studien ønsker vi er å bidra til optimalisert prøvetaking, mikrobiologisk diagnostikk og rask målrettet antibiotikabehandling ved akutt KOLS-forverring.

COPEXNOR er en randomisert kontrollert klinisk studie som fokuserer på diagnostiske tilnærminger og terapeutiske konsekvenser for de inkluderte pasientene. Studien vil omfatte undersøkelser av mikrobiologisk etiologi samt anvendelsen av nye molekylære diagnostiske verktøy. I tillegg vil COPEXNOR inkludere observasjons- og beskrivende studier som analyserer diagnostiske og prognostiske lokale og systemiske biomarkører hos pasienter med akutt forverring av KOLS.

Som en del av forberedelsene til studien vil det bli utført en retrospektiv kvalitetsstudie. Denne studien tar sikte på å undersøke trender i innleggelsesrater, kvaliteten på mikrobiologisk prøvetaking, andelen pasienter med en mikrobiologisk diagnose, samt tiden det tar å igangsette målrettet antimikrobiell behandling ved Drammen sykehus.

Informasjon, resultater og publikasjoner fra prosjektet vil legges ut på Vestre Viken sine nettsider.

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 18.04.2024 fram til 31.12.2033

Hvem kan delta?

Studien er åpen for rekruttering fra 18.04.2024 fram til 31.12.2026, studieperioden kan bli forlenget dersom rekrutteringen til studien ikke er god nok.

I denne studien inviteres pasienter over 18 år innlagt på medisinsk avdeling ved Drammen sykehus med tentativ diagnose akutt KOLS-forverring til å delta i studien. Du vil bli forespurt om deltakelse av eget studiepersonell. Det er ingen mulighet for selv å melde seg til å delta i studien.

Hva innebærer studien?

Forskningsprosjektet COPEXNOR undersøker nytten av forbedret prøvetaking og mikrobiologiske undersøkelser for å avklare hvilke bakterier eller virus som er årsak til forverring av din tilstand. Formålet er å tilby rask og målrettet antibiotikabehandling i de situasjoner hvor det er nødvendig. Vi prøver også å identifisere betennelsesmarkører (biomarkører) som kan hjelpe oss å avklare hvorvidt antibiotika er nødvendig.

Fordi du har utviklet en akutt KOLS-forverring, vil det bli tatt hoste- og blodprøver som sendes til laboratoriet for undersøkelser. Du vil under oppsyn av sykepleier puste inn konsentrert eller vanlig saltvann via forstøverapparat for å fremprovosere irritasjon i luftveiene og hoste. Alle hosteprøvene blir undersøkt for smittestoff ved rutinemessige analysemetoder som kan ta opptil to dager. Vi ønsker å undersøke om moderne hurtigdiagnostikk for påvisning av bakterier og virus gir raskere og bedre resultat enn standard metoder, og om det kan bidra til raskere og mer målrettet bruk av antibiotika. Halvparten av pasientprøvene vil derfor bli trukket ut ved loddtrekning til slik hurtigdiagnostikk i tillegg til standardundersøkelsene.

Du vil bli kalt inn til en oppfølgingstime om 2-3 måneder. Det vil da bli gjort lungeundersøkelser av deg for å avklare hvilket stadium av KOLS du har. Det vil bli tatt hosteprøver, prøver fra hals og nese, samt urin- og blodprøver. Vi vil også kartlegge sykdomsbyrde, livskvalitet og ernæringsstatus.

Vær oppmerksom

«Vær oppmerksom»

Optimal undersøkelse av gode prøver fra nedre luftveier er en forutsetning for å kunne gi målrettet antibiotikabehandling. For alle deltakere er det en fordel at slike prøver blir tatt og analysert systematisk. Ved standard analysemetode vil svar foreligge i løpet av ca 2 dager. Halvparten av pasientprøvene vil i tillegg bli analysert med en mer moderne og raskere analysemetode med analysetid på om lag 2 timer. Denne pasientgruppen vil ha fordel med raskere avklaring av årsak, for enda raskere målrettet antibiotikabehandling. Deltakelse i studien kan også forhindre unødvendig og bred antibiotikabruk, noe som er forbundet med mulige bivirkninger for den enkelte, og antibiotikaresistens i samfunnet. 

2-3 måneder etter innleggelsen vil du få tilbud om poliklinisk kontroll. Dette vil du forhåpentligvis oppleve som en ekstra trygghet, og KOLS diagnosen vil bli vurdert.

Kortvarig beskjedent ubehag kan oppleves i forbindelse med selve prøvetakingen og bruk av forstøverapparat. En ytterst sjelden gang kan pasienten oppleve krampe i luftveiene. Denne metoden er i dag i rutinemessig klinisk bruk, og brukes også i andre forskningsprosjekter ved Drammen sykehus, uten at vi har opplevd farlige situasjoner for pasientene. Metoden har også blitt benyttet ved Haukeland universitetssykehus i flere år med samme erfaringer. Uansett vil du bli nøye overvåket av helsepersonell under og etter at prosedyren er gjennomført.

Kontaktinformasjon

Prosjektleder: Dr. Lars Heggelund, Lars.Heggelund@vestreviken.no,  telefon +47 482 858 829

Studielege: Dr. Karl Erik Müller, KAMULL@vestreviken.no, telefon +47 975 01 475

Studielege: Dr. Hanne Loe Kibsgaard, Hanne.Loe.Kibsgaard@vestreviken.no,  telefon +47 909 48 289)

Studiesykepleierne Bjørn Martin Woll og Karoline Heien: 905 47 353

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • Akershus universitetssykehus
  • Helse Bergen
  • Rigshospitalet - København Universitetshospital
  • Statens Serum Institut
  • Lunds universitet