BISP-prosjektet:
- Involver pårørende til pasientens beste
Ny forskning viser at helsepersonell ofte har problemer med å starte samarbeid med pårørende innen psykisk helsevern. FoU-avdelingen i Vestre Viken ønsket å gjøre noe med dette. Derfor startet de innovasjonsprosjektet Basissamtaler i systematisk pårørendesamarbeid (BISP-prosjektet).

Med seg har de Sykehuset i Vestfold, Sykehuset Østfold og flere andre samarbeidspartnere. De har fått tildelt 1,5 millioner kroner i innovasjonsmidler fra Helse Sør-Øst.
Ønsker å være inkludert
Pårørende er en svært viktig samfunnsressurs og de fleste pårørende ønsker å være inkludert.
Involvering av pårørende i behandling av pasienter med rus og alvorlige psykiske lidelser bedrer funksjon og reduserer tilbakefall og sykehusinnleggelser. Det viser forskning de siste 40 årene. Likevel er det store variasjoner i hvordan pårørende involveres av helsepersonell, hvis de i det hele tatt blir involvert.
Store variasjoner
– Til tross for lovpålegg og anbefalinger, erfarer vi at det er store variasjoner fra behandler til behandler og fra seksjon til seksjon. Pårørende blir ikke systematisk involvert i behandlingen i tråd med nasjonale føringer, sier Hilde N. Nymoen, spesialrådgiver i FoU-avdelingen i Klinikk for psykisk helse og rus i Vestre Viken HF.
- Helsepersonell har lite system for å etablere kontakt med pårørende og opplever taushetsplikten som en barriere. I tillegg har de lite kunnskap og verktøy for å involvere pårørende. Redselen for å gjøre feil kan føre til at man heller lar være å gå i dialog, og så kan dette bli en ond sirkel, forteller Nymoen.
Hva er BISP-prosjektet?
Hensikten med BISP-prosjektet er å styrke samarbeidet mellom helsepersonell, pasienter med rus og alvorlige psykiske lidelser og deres pårørende. Dette gjøres ved å sikre at pasienter får helhetlig behandling som inkluderer pårørendeinvolvering. Pårørende skal få nødvendig støtte og informasjon.
Hvordan fungerer det?
Prosjektet har utviklet en digital veiviser for helsepersonell som inneholder:
- Samtaleguide for pårørendesamarbeid
- Kompetanseplan: E-læringsprogram, undervisning, helsefaglig simulering med VR-filmer og gjennomføring av basissamtaler
- Prosedyrer og fraser til dokumentasjon
- Kvalitet- og implementeringsverktøy for å iverksette samtalene på en systematisk måte
Samtaleguiden baserer seg på forskning og nasjonal pårørendeveileder. Den er videreutviklet på bakgrunn av en evidensbasert sjekkliste for familiesamarbeid utformet av Universitetet i Oslo.
Erfaringer med prosjektet
Ni enheter fra døgnposter og ambulerende team har deltatt i prosjektet.
- Vi har lagt vekt på at implementeringen skal ivareta helsepersonells tidsklemme og styrke kompetanse på pårørendeinvolvering. For å skape faglig engasjement har vi valgt å benytte helsefaglig simulering med bruk av VR-filmer, sier Hilde N. Nymoen.
- De ansatte har gitt uttrykk for at de opplever den digitale veiviseren som nyttig og at de ferdige utarbeidede frasene har gjort journalføring enklere. Dessuten har ledere og fagutviklere vært positive til lærings- og målingsverktøyene påpeker Nymoen.
Her er tre sitater fra helsepersonell som har innført basissamtalene:
«Jeg har fått et større fokus på pårørendeinvolvering helt fra oppstart av pasientbehandlingen»
«I basissamtale med pasient har jeg fått mer informasjon om forholdet mellom pasient og pårørende. Dette har gitt meg en bedre forståelse for tilstanden til pasienten»
«Jeg har blitt mer bevisst på at det er mye mer jeg kan snakke med pårørende om når de har gitt begrenset samtykke, enn det jeg har tenkt på fra før»
Helsearbeiderne ved foretakene opplever generelt at det er krevende å få satt av nok tid til utviklingsarbeid i en hektisk arbeidshverdag. Dette erfarte de også i BISP-prosjektet.
Samtidig så de at basissamtalene ga en unik mulighet for å sikre informasjonsflyt og alliansebygging med de pårørende helt fra oppstart. Dette forebygger konflikter med de pårørende og reduserte antall henvendelser fra de pårørende senere. Derfor kan rutinemessig innføring av pårørendeinvolvering være både energi- og tidsbesparende.
Er du interessert i å vite mer om hvordan du kan ta i bruk systematiske basissamtaler i din enhet? Send mail til: FoU-Avdelingen@vestreviken.no