Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Åtte millioner til forskning på blærekreft

Et forskningsprosjekt på blærekreft, som kirurg Rune Ougland ved Bærum sykehus er en viktig del av, er tildelt åtte millioner kroner av Kreftforeningen.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 18.11.2024
En lege som snakker med en pasient
- Disse midlene gjør at vi kan fortsette forskningen vår på blærekreft, sier kirurg Rune Ougland ved Bærum sykehus.

Prosjektet setter søkelys på genregulering i blærekreft, hvor det blant annet benyttes biopsier (prosedyre som innebærer fjerning av vevsmateriale fra et organ for undersøkelse) fra pasienter ved Bærum og Drammen sykehus.


Prosjektet er et samarbeid mellom professor og senterleder Arne Klungland ved Senter for embryologi (CRESCO)og Rune Ougland som er kirurg på Bærum sykehus.


Tradisjonelt har RNA blitt sett på som en budbringer mellom DNA og protein. I løpet av de siste 10 år er det publisert en rekke studier på proteiner som endrer kjemiske modifikasjoner på RNA. Det er også vist at disse kjemiske modifikasjonene, og proteiner assosiert med disse, påvirker cellevekst, differensiering og kreft. Flere studier viser også at de regulerer blærekreft.


I dette studie vil Klungland og Ougland kartlegge i detalj hvordan modifikasjoner i RNA regulerer blærekreft. De bruker blant annet biopsier fra pasienter ved Bærum og Drammen sykehus.


På lang sikt ønsker forskerteamet å bidra til at det skal utvikles mer effektiv terapi mot blærekreft, blant annet basert på mekanismer for RNA-modifikasjoner. 


- Jeg er veldig glad for denne tildelingen fra Kreftforeningen. Disse midlene gjør at vi kan fortsette forskningen vår på blærekreft. Jeg er også veldig takknemlig for samarbeidet med professor Arne Klungland. Forskningsprosjektet vårt viser, med all tydelighet, hvor vellykket det kan bli når basalforskere, klinikere og pasienter jobber sammen mot et felles mål, sier Ougland.


- Urologene fra både Bærum og Drammen sykehus vil fortsette å inkludere pasienter med blærekreft i studien, og vi vil ha en kontinuerlig dialog med pasientgruppen. Vi håper på mange positive resultater i løpet av prosjektperioden, avslutter Ougland.