Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Digitale Sykehusklovner

I en annerledes hverdag, og med et ønske om å fortsatt kunne tilby støtte, latter og glede tok Sykehusklovnene sats og ble omskapt til digitale klovner – for å kunne møte barna der de er.

Publisert 29.06.2020
Sist oppdatert 16.01.2023

Sykehusklovner

Foto: Bjørg Hexeberg

Fra fysiske til digitale møter

Med fysisk tilstedeværelse, humor og nærhet har Sykehusklovnene underhold og støttet barn og unge siden tidlig på 2000-tallet. Med digital kommunikasjon, utstyrt med videosamtaler og skjerm som nye verktøy for Sykehusklovnene har det vært rom for utforsking, lek og nye måter å formidle Sykehusklovnenes mandat.

Sykehusklovn og koordinator for digitalklovning, Freya Stang, forteller hvordan hverdagen for barn og sykehusklovner har endret seg i den siste tiden, med overgangen fra fysiske til digitale møter. 

– Når klovnene treffer pasienter ser og kommuniserer klovnene direkte med barnet, men noen ganger kan det hende at kameraet er rettet mot en fot eller tak. Sykehusklovnene har tilpasset seg digitale møter ved å finne nye måter å ta imot informasjon om hva barnet trenger fra klovnene. Klovnene vet kanskje ikke med det samme hvem andre som er i rommet. Det kan være fint å finne ut av, da mor, far eller sykepleier kan være fine brobyggere til barnet.

To klovner på samme brett

Sykehusklovnene opptrer i duo på Norsk Helsenett og klovner oftest fra to fysisk ulike steder som digitalt settes sammen slik at det blir en helhet.

Sykehusklovnene i møte

Foto: Sykehusklovnene

 På skjermen vil det ofte være en klovn som er plassert litt lengre fremme foran kamera, og den andre litt lengre bak. Klovnene passer på å snakke en av gangen. Det kan hende én av klovnene opptrer med mye fysisk bevegelse, mens den andre er mer pratsom og kanskje mer fysisk rolig, forteller Stang. 

 Om de synger, deler de på sangtekst, kanskje en linje hver – fordi det fungerer ikke om man klovner fra ulike steder å synge samtidig på nettet! Klovnene jobber med skjermen som et klovneverktøy slik at klovnene kan f.eks. rekke ut hånden og ta imot en appelsin, en banan eller dorull fra den andre. Dette kan bli til en interaktiv lek med barnet, slik kan det hende at barnet plutselig får magiske krefter!

For barn som er på isolat kan sykehusklovnene ha nærere møter enn de visuelle møtene som kan skje gjennom de små vinduene inn til isolatet. Nå kan barna sitte i sengen sin og prate med klovnene på et nettbrett, sier Stang. 

Er digital klovning noe dere kommer til fortsette med når situasjonen normaliseres?

Digital klovning er et fantastisk bra redskap som blir med oss videre. Vi har lært hvordan vi kan bedre nå isolerte barn og hjemmepasienter. Det gir klovningen mange nye muligheter, forteller Stang med et klart engasjement. 

Kreative løsninger

Digitale møter skaper et behov og rom for kreative løsninger. Med den klassiske klovnenesen på, har Sykehusklovnene måttet ta utradisjonelle metoder til verks, forteller Stang:

 Hjemmepasienter har kunnet ta klovnene med ut for å grave i hagen og finne meitemarker, noe som ikke har skjedd før.

Klovnene har kunnet være med pasient digitalt på skolen og har truffet klassen.

Pasient som ikke vil ha botoxbehandling (en behandling som letter spasmer for CP-pasienter) uten klovner tilstede, ble veldig glad for å ha klovnene med seg på nettbrett.

Sykehusklovner

Foto: Sykehusklovnene

Fysisk eller digitalt på sykehuset fremover? 

Hva er status for fysisk og digital klovning?

 Vi har vært på plass i Drammen siden 19. mai, som et av de første sykehusene vi fikk komme tilbake til. Vi har hatt god kommunikasjon med avdelingssjef Mariann Hval under hele perioden vi ikke kunne være tilstede på sykehuset, forteller Jan-Egil Engnes, koordinator for Sykehusklovnene på sykehuset i Drammen.

Barnehagelærer og intern koordinator på Drammen sykehus, Ulrika Mossblad forklarer at Sykehusklovnene har hatt digital klovning på barneavdelingen i Drammen en dag i uken i perioden 27. april til 25. mai. Tilbudet har vært både for barneseksjonen og dagbehandlingen.

 Det beste er jo når de sprer glede i gangene og på rommene her, men nettklovning blir et fint tilbud og godt supplement til deres virksomhet, forklarer Mossblad.

 I sommerperioden fra og med uke 26 vil vi legge digital klovning tilbudet over to dager i uken: tirsdag og torsdag. Da skifter vi fra individuelle dager der vi tilbyr digital klovning til individuelle sykehus til et landsdekkende tilbud for pasienter og deres familier som er enten på sykehus, hjemmesykehus eller under behandling, avslutter Mossblad.

Kort om Sykehusklovnene:

  •  Sykehusklovnene er en ideell organisasjon/forening med administrasjon i Oslo.
  •  Sykehusklovnene hadde 2019 nærmere 30 000 møter med barn innlagt på sykehus. 
  • Over 50 sykehusklovner er tilknyttet organisasjonen, alle profesjonelle skuespillere, trent for arbeid med barn på sykehus.
  • Sykehusklovnene besøker barn mellom 0-18 år.
  • Kilde: sykehusklovnene.no

Forsidebilde: Bjørg Hexeberg.