Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Drammen sykehus tester kunstig intelligens ved prostatakreftutredning

MR-radiologer og urologer ved Drammen sykehus har testet ut en KI støttet applikasjon som kan forbedre og forenkle utredning og behandling av prostatakreft. Drammen sykehus er de første i landet som tester ut denne applikasjonen ved vevsprøvetakning.

Publisert 19.08.2024
Sist oppdatert 19.09.2024
Noen få personer i et rom
Viser frem KI-bilder. Fagutviklingssykepleier Elisabeth Aas, konstituert overlege Jon Gierland Tyrdal og seksjonsoverlege Thomas Fredrik Næss-Andresen.

I Vestre Viken utføres det nesten 1500 MR-undersøkelser av prostata per år, og om lag halvparten av alle undersøkelsene utføres ved Drammen sykehus. Tolkingen av bildene er en tidkrevende prosess. I tillegg markerer radiologen områder der kreft kan mistenkes og urologen skal deretter ta vevsprøve av disse områdene. Denne applikasjonen bistår med en automatisk forhåndsvurdering av MR-undersøkelsen. Den tegner prostatakonturen, beregner volum og markerer lesjoner med ulike grader av kreftmistanke. Foreslåtte lesjoner kan forkastes, godtas eller modifiseres av radiologen. Lesjoner radiologen mener burde vært med kan legges til.

Systemet kan også forenkle overføringen av bilder med markering fra radiolog til kirurg, slik at dobbeltarbeid for MR-radiolog reduseres. I tillegg kan systemet lage en oversikt over kreftsvulsten som kirurgen kan ta med inn på operasjonssalen.

Å jobbe med prostataradiologi er en høyspesialisert oppgave og krever tett tverrfaglig samarbeid med urolog.

Thomas F. Næss-Andresen er leder for urologisk seksjon. Han er opptatt av at de skal ta i bruk ny teknologi som høyner kvaliteten og får ned ventetidene.

Han legger til at de som jobber med prostatakreft er under hardt press, og at pasientgruppen er meget stor.  

Drammen sykehus ligger helt i toppen når det gjelder resultater av kirurgisk prostatakreftbehandling.  

Forutsetningen for å gjøre det så bra som vi gjør, er at utredningen er presis. Utredningen legger premisset for videre behandling og her håper vi at KI-assistanse vil kunne bidra positivt for pasientene, føyer han til.  

- Kunstig intelligens er et brennhett tema og urologene skal være nøkterne og kritiske, men samtidig både være med, og også lede an i utviklingen. Dette opplever jeg at vi får til på en trygg og god måte, avslutter seksjonsoverlegen.