Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Feiret 45 år som ansatt på Blakstad

Mandag 21. juni var det nøyaktig 45 år siden Anne Rudningen møtte til jobb på Blakstad første gang.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 22.06.2021
Sist oppdatert 06.06.2023

Anne skulle ta fatt på et seks uker langt sommervikariat i kantinen. Datoen var 21. juni 1976. Hun er fortsatt her, nå som seksjonsleder for Renhold og tekstil. På dagen 45 år etter første arbeidsdag ble hun feiret av gode kollegaer med blomster og kake.

 Anne Rudningen ble feiret etter 45 års ansettelse på Blakstad sykehus.

JUBILANT: Anne Rudningen ble feiret etter 45 års ansettelse på Blakstad sykehus.

Anne husker godt den første dagen på Blakstad:

– Jeg var en av mange som sto i kø for å begynne som sommervikar i kantinen. Det var 21. juni 1976, og planen var å jobbe som vikar i seks uker. Jeg hadde fått plass på yrkesskolen og skulle egentlig bli snekker. Slik gikk det ikke!

Hun ble værende etter sommervikariatet og fikk jobb på vaskeriet, men det ble snart forandringer.

– Jeg kommer fra et småbruk, og da kan man jo gjerne litt av hvert. Da de fant ut at jeg kunne sy og lage klær så begynte jeg på tøylageret. Der sørget vi for klær til pasientene, forteller hun.

Hele familien i arbeid
Annes familie kommer opprinnelig fra Hallingdal. Faren til Anne jobbet som innleid snekker på Blakstad sykehus, og etter hvert flyttet hele familien til Asker. Selv om hun ikke ble snekker som planlagt, så fulgte Anne i farens fotspor likevel. Han skulle nemlig fortsette i jobben på Blakstad i hele 25 år. 

Faktisk har så å si hele familien jobbet på sykehuset i ulike perioder, kan Anne fortelle:

– Mor jobbet også her, søsknene mine jobbet her, onkel og tante... Selv barna mine har hatt sommerjobb her, ler hun.

– Et godt sted å jobbe
Også utenfor familien kan Anne fortelle om mange kollegaer som har tilbrakt mange år i jobben. I køen den sommerdagen i 1976 møtte hun for første gang Tove, som skulle bli en god kollega frem til hun sluttet i 2020. En annen sluttet tidligere i år etter hele 42 år i jobben.

– Det har vært et godt sted å jobbe, med fantastiske ledere som har tatt ordentlig godt vare på de ansatte, sier Anne. Hun husker at tidligere direktør for sykehuset, Arnfinn Holten, sa: – Hvis vi ikke tar vare på hverandre, så klarer vi ikke å ta vare på pasientene.

Store forandringer
Gjennom en så lang karriere på en arbeidsplass er det ikke unaturlig at man opplever mange forandringer. Det er mye som har skjedd siden 1976.

– Den gang hadde sjefen min tittelen oldfrue, en tittel som senere ble endret til husøkonom. Selv var jeg husøkonomassistent. Jobben ble gjort med bøtte og klut. Så kom «moderne renhold», da var det mopping og lite vann som gjaldt. Det er en prosess, faget er hele tiden i utvikling.

I 1989 ble Anne renholdsinspektør etter først å ha vikariert i stillingen ett år. Etter hvert fikk hun i tillegg ansvaret for renholdet på Lier sykehus. Sammen med sine 36 ansatte sørget hun for renhold på sykehuset og klær til pasientene. Selv maten hadde hun ansvaret for, forteller hun.

– Som renholdsinspektør hadde jeg også ansvaret for kjøkkendriften på sykehuset. Slik var det organisert helt frem til 2018.

Kompetanse og yrkesstolthet
Anne tok fagbrevet i 1996, og i løpet av sine år som leder har hun hjulpet og motivert godt og vel 30 av sine ansatte til å gjøre det samme. Dette er noe hun brenner for.

– Det å ta fagbrevet gjør noe med folk, forteller hun. –​ Det gir dem stolthet å få et bevis på at jobben de utfører er et fag som krever kunnskap og kompetanse.

– Leder med struktur og omtanke
Kjersti Lohne Enersen, avdelingssjef Renhold og tekstil i Vestre Viken, berømmer Anne for innsatsen gjennom 45 år.

– Anne begynte som ung sommervikar og har steget i gradene. I dag er hun en leder som holder styr på avdelingen. Hun leder med struktur og omtanke, og jobber planmessig og langsiktig. Hennes ansatte blir værende lenge.

Enersen snakker varmt om Annes engasjement for sine ansatte:

– Hun har sørget for at fremmedspråklige ansatte får norskopplæring på linje med annen kompetanseheving. Under hennes ledelse har mange som startet på bar bakke fått fagbrev og kompetanse. Dette skjer ikke av seg selv. Det krever en leder som gir rom for slikt, motiverer de ansatte og gjør det mulig. Det gjør Anne, sier avdelingssjefen.

– En dag av gangen
Blakstad ble slått sammen med Sykehuset Asker og Bærum. Lier sykehus ble flyttet til Blakstad. Når byggingen av nytt sykehus i Drammen er ferdig, skal Blakstad flytte dit. Tiden vil vise om Anne Rudningen blir med på det også.

– Vi får ta en dag av gangen, sier jubilanten lattermildt.