Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forbedrer eBehandling for angst og depresjoner

DPS-ene i Vestre Viken HF har tilbud om eBehandling for sine pasienter innen angst og depresjon, de to største diagnosegruppene i psykisk helsevern. Dette tilbudet har vi hatt siden 2021 men høst 2024 ble behandlingen tilgjengelig på ny plattform med bedre brukervennlighet.

Publisert 26.03.2025
En gruppe mennesker som sitter ved et bord med datamaskiner
Klare: eBehandlerne sitter klare i eBehandlingsrommet til Vestre Viken som er lokalisert ved Bærum DPS. Foto: Vestre Viken HF

– Jeg er veldig glad for at vi nå har fått dette tilbudet på plass i hele landet. Behandling for panikklidelse, sosial angst og depresjon er først ut, og det kommer flere nasjonale tilbud etter hvert. Vi vet at behandlingen virker, og jeg oppfordrer folk til å ta dette i bruk, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Dokumentert effekt

Tilbudet om eBehandling er kunnskapsbasert og veldokumentert, og kan gjennomføres uten store krav til dataferdigheter eller andre forkunnskaper. Behandlingen er nettbasert med støtte fra behandler.

Dette vil for mange være et godt alternativ. Dette er pasientgrupper som kan ha stor terskel for å be om hjelp, ta imot hjelp og kan ha utfordringer med å komme seg til behandling. For denne delen av pasientgruppen vil dette være et meget godt alternativ.

–Tilbudet er behandlerveiledet og omfatter blant annet tekst, video, øvelser og kartlegginger. I tillegg kan pasientene få muligheten til å jobbe med behandlingen når det passer best for dem, forteller teamleder for eBehandling Vestre Viken, Mari Barstad Mathiesen. Hun legger til at de som vil ha behov for eller trenger fysisk behandling fortsatt vil få det. For noen vil også kombinasjonen av fysisk og digital behandling være aktuelt.

Det jobbes med å rulle ut flere tilbud nasjonalt. For eksempel eBehandling for alkohol, ADHD, pengespillavhengighet og egne tilbud til ungdom. 

eBehandling for barn med angst

Kan redusere ventetider

– Slike tilbud kan bidra til å redusere ventetidene, frigjøre tid for fagfolk og når pasientene får raskere hjelp for psykiske plager, kan det hindre at plagene utvikler seg og blir verre, sier helse- og omsorgsministeren.

Det var Helse Bergen som startet opp med eMeistring for angst, panikkangst og depresjon for mer enn ti år siden. Så kom Sykehuset i Vestfold og St.Olav. I samarbeid med alle helseregionene er tilbudet gradvis utvidet, det har skiftet navn til eBehandling og er nå nasjonalt.

Fakta om eBehandling

  • Fastlege eller annen lege/psykolog kan henvise. Noen steder kan du også ta direkte kontakt. Dette er ikke tilgjengelig i Helse Sør-Øst

  • Hvis du etter vurderingssamtale får tilbud om behandling i eBehandling, kan du starte opp samme dag.

  • Behandlingen varer inntil 12 uker.

  • Behandlingen er nettbasert, og du får ukentlig digital oppfølging fra din behandler.

  • Behandlingen er inndelt i kapitler med tekst du skal lese, oppgaver du skal gjøre og kartlegginger du skal fylle ut.

Fordeler ved eBehandling

  • Du kan starte raskt med behandling.

  • Du trenger ikke å ta deg fri fra skole eller jobb for å møte til behandling.

  • Du trenger ikke å bruke tid på å reise til og fra.

  • Du betaler ikke egenandel for eBehandling, bare egenandel opp mot frikortgrensa for utredning og dersom du har behov for å snakke direkte med behandler.

  • Du har kontakt med behandler underveis via internett.

Her finner du informasjon om behandlingene