Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forberedelser til en koronahøst

Det handler om å ta vare på øyeblikkene, gi rom for litt spontanitet og å planlegge for nye opplevelser. Det er oppskriften til Nina Helen Mjøsund, forsker og spesialsykepleier, for å få en bedre høst i en forlenget koronatid.

Publisert 27.08.2020
Sist oppdatert 16.01.2023

Mjøsund jobber til daglig ved Forsknings- og utviklingsavdelingen ved Klinikk for psykisk helse og rus. Fra jobb vet hun mye om hvilke utfordringer livet kan ha og hvilken ekstra belastning som koronatiden kan gi. Ett av rådene hennes, er å hente mentalt påfyll i naturen. Hun sier:

- Vi er heldige som bor her. Norge har en fantastisk natur og med fire forskjellige årstider. Det gir oss muligheter for en variasjon i aktiviteter utendørs.

Fra dugnadsånd til langtidsansatt
Norge har opplevd en smittevernsituasjon i snart seks måneder. 

- Vi har gått fra en situasjon med dugnadsånd til å bli «langtidsansatte» i smitteberedskap. Begrensningene har gitt oss en ramme for atferden vår - men rammen kan også gi rom for kreativitet, forteller Mjøsund.

Hun understreker at smittevernreglene guider oss i samhandling med andre. 

- De tre viktige prinsippene med å holde minst en meter avstand, ha god håndhygiene og holde seg hjemme hvis du er syk - er firkantete, men gir også noe romslighet. 

- Bevegelsesfriheten er endret, vi må tenke oss om og mange blir mer lokalt orientert. Jeg tror det kan være bra. Hver enkelt kan både være litt spontane og å planlegge for gode høstopplevelser, men innenfor smittevernreglene. Ansvaret ligger nå mer hos den enkelte for å gjøre vurderinger, mener hun. 

Med koronabriller i nærområdet
Etter at Norge opplevde en oppmyking av smittevernreglene, er det igjen mulig å bevege seg litt rundt. Mjøsund anbefaler de nære geografiske områdene.

- Ta koronabrillene på, sier hun. 

Mjøsund fortsetter entusiastisk. 

- Du kan oppdage gull i våre tette geografiske områder. De fleste har kort avstand til uteområder og vi har mye å glede oss over i naturen. Nå som vi går mot høsten gjelder det å lade batteriene for mørke høstdager. 

Skap minner og nære øyeblikk
Vi står foran en ny periode med koronarestriksjoner. Som forsker og spesialsykepleier med et engasjement for å styrke vår psykiske og fysiske helse, understreker Mjøsund viktigheten av å lade batteriene og skape gode minner. Hun sier: 

- Å planlegge en aktivitet eller en god opplevelse er som et kinderegg. Du gleder deg, opplever, og husker minnene etterpå. Det er sunt å unne seg gode øyeblikk og fylle den mentale ryggsekken med gode opplevelser. Når du «fyller ryggsekken», er det med et godt formål og det er viktig å kople til refleksjonen rundt opplevelsen. Da bruker du flere sanser og kan huske det bedre.

I følge Mjøsund kan psykisk helse også ha godt av å trenes. 

- Det gjelder å trene hjernen på å samle gode opplevelser. Du må lære følelsene dine å kjenne. Hva gjør deg sint, frustrert og glad? Når du vet hva som gjør deg glad, da kan du trene på å forsterke disse følelsene. Forskningen viser også at hjernen profiterer ekstra godt på bevegelse og fysisk trening.

Mjøsund mener at vi slett ikke skal se mørkt på at høsten kommer. Hun mener at den nye leve- og væremåten i koronatiden også har ført med seg noe godt. 

- Takket være avstand og god håndhygiene har færre blitt fysisk syke. De virtuelle møtene har midlertidig erstattet de fysiske møtene. Ved hjelp av teknologiske løsninger er ikke geografiske avstander noe hinder for å holde kontakt med venner og familie, Vi skaper nye former for samvær. Mange har mer ro og mindre jag i hverdagen. 

Å bringe tilbake normaliteten
For Mjøsund handler det om å bringe dagliglivets rutiner og normalitet tilbake i livet.

Hennes tips for en bedre hverdag:
  • Skap en forskjell mellom hjemmekontor og fritid. 
  • Legg inn bevegelse og fysisk aktivitet under arbeidsdagen. Økt blodtilstrømning til hjernen er også bra for hukommelsen og lagring av minner. 
  • Identifiser hva som gjør deg glad. Skap minner og samle på øyeblikkene. 
  • Gled deg over de nære ting. Oppdag for eksempel at årets blåbær er blitt store, at sopphøsten har startet og tomatene modnes.
  • Ring en venn, eller bestemor, for å ta en prat helt uten grunn. 

Avslutningsvis og på vei til egne tomatplanter, sier hun: 

- Det er viktig å komme seg ut, prate med folk og kjenne på takknemligheten for at vi bor her i Norge! 

Hun er i ferd med å fylle den mentale ryggsekken med nye minner, dufter og smaker. Det handler om å oppleve og bevare øyeblikkene for en høst med korona og gråværsdager.