God frekvenskontroll senker nivåer av hjertemarkøren Troponin I ved kronisk atrieflimmer
Troponin finnes i hjertemuskelen og slippes ut i blodbanen hvis hjertet skades, slik som ved akutt hjerteinfarkt. Andre tilstander, slik som atrieflimmer, kan også gi små utslipp av troponin, slik at man kan finne lett forhøyede verdier i blodprøver. Lett forhøyede blodverdier av troponin i stabil tilstand innebærer økt risiko for fremtidig hjerte-karsykdom.

Lege og stipendiat Katrine Enge og medarbeidere ved Forskningsavdelingen, Bærum sykehus har nylig publisert data fra RATAF (RATe control in Atrial Fibrillation) II studien i det vitenskapelige tidsskriftet BMC Cardiovascular Disorders.
I denne studien undersøkte forskerne om frekvensreduserende behandling med betablokkeren metoprolol og kalsiumblokkeren diltiazem ved atrieflimmer påvirket nivåene av troponin I i blodprøver.
- Begge medikamenter hadde god effekt på hjertefrekvensen både etter 1 og 6 måneders behandling, og begge medikamenter senket nivåene av troponin I i blodet etter 6 måneder, sier Enge.
- Det kan tenkes at denne reduksjonen i nivåer av troponin I betyr at pasientene også får redusert risiko for fremtidig hjerte-/karsykdom, men denne studien har for kort observasjonstid til å kunne besvare det spørsmålet.
- Studien er gjort i samarbeid med Avdeling for laboratoriemedisin i Vestre Viken ledet av avdelingssjef Trude Elisabeth Steinsvik, som også er medforfatter på artikkelen. Avdelingen holder meget høy vitenskapelig kvalitet på biomarkøranalyser.