Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Grundig jobb gjøres før det nye sykehuset kan tas i bruk

Før det nye sykehuset i Drammen kan tas i bruk til høsten må en viktig jobb gjøres fremover: Klargjøring og testing av alt utstyret som skal brukes. SE VIDEO OG BILDESERIE!

Publisert 26.03.2025
Sist oppdatert 01.04.2025
En mann i en gul jakke som holder en hvit gjenstand foran en maskin
Overbioingeniør Ulla Enger jobber med farmakologi og viser frem noe av utstyret inne på laboratoriet.

Akkurat nå jobber svært mange mennesker med å klargjøre lokaler og teste viktig utstyr som skal tas i bruk i det nye sykehuset på Brakerøya til høsten.

Vi tok en tur innom laboratorie-lokalene der ansatte både fra Sykehusbygg, leverandører og Vestre Viken (klinikk for medisinsk diagnostikk) holder på med innkjøring og testing av utstyr og prosedyrer.

I løpet av rundturen fikk vi se den nye analysehallen, vi var innom laboratoriet der de jobber med fagområdet bakteriologi, vi fikk se arbeidsflyten hos seksjonen som jobber med molekylær diagnostikk og infeksjonsimmunologi (mikrobiologi) før vi avsluttet hos gjengen som jobber med farmakologi 

SE BILDESERIE:

300 kvadratmeter med analysehall

I den over 300 kvadratmeter store analysehallen jobbes det for fullt med innkjøring og testing i det som er en viktig del av sykehuskjeden.

Her finnes et sammenhengende transportsystem for blodprøver – og en lang rekke forskjellige analyseinstrumenter som er koblet til dette systemet.

I dagens Drammen sykehus utføres det over seks millioner forskjellige analyser i året på medisinsk biokjemi. Dette antallet kommer definitivt til å øke i årene fremover.

I dag innebærer denne analysejobben en lang rekke manuelle prosesser som ansatte må utføre. Slik blir det ikke på det nye sykehuset. 

Bruker rørpost

Silja Schaug Aarstad jobber i Vestre Vikens mottaksprosjekt og er faglig rådgiver for utstyr. Hun er også assisterende avdelingssjef i avdeling for laboratoriemedisin i klinikk for medisinsk diagnostikk.

Her forteller hun litt om flyten av prøver og analyser i det nye sykehuset:

– Etter blodprøven er tatt på sengepost skal prøven legges i en spesialpatron og sendes med rørpost til laboratoriet. Dette er siste gang noen tar i prøveglasset. Fra patronen ankommer analysehallen vil alt bli håndtert automatisk, forteller hun.  

– Antallet manuelle operasjoner er nærmest borte. Når strekkoden på glasset leses av avgjør systemet hva som skal skje videre med prøven. Det lages en rute for det enkelte prøveglasset, der røret er innom enheter for sentrifugering og avkorking før den fraktes til riktig analyseinstrument. Når den er ferdig korkes prøveglasset automatisk og prøven fraktes til kjøleskapet, forteller hun.

SE VIDEO:

Gir bedre kvalitet

I tillegg til å spare ressurser, mener hun at andre gevinster er vel så viktig.

– Løsningen innebærer en standardisering, og det gir bedre kvalitet. De menneskelige ressursene kan benyttes til mer kvalitetsfremmende arbeidsoppgaver og til å løse flaskehalser. Løsningen innebærer også standardisert svartid som bidrar til mer effektiv behandling, sier hun.  

Mer standardisert utstyr på flere av sykehusene i Vestre Viken HF gjør også at flere besitter den samme kunnskapen og kompetansen, og det vil også være en fordel der man trenger å samarbeide om ressurser mellom sykehusene.

Stresstesting av utstyr

Inne på et laboratorium i nærheten av analysehallen treffer vi på overbioingeniør Randi Dannemark Skaar, som jobber med fagområdet bakteriologi. Her var de i full gang med såkalt stresstesting av utstyret for å se at det klarer en kapasitet minst opp mot det som blir reelt når sykehuset er i full drift.

- Det nye utstyret gir bedre flyt, bedre kvalitet og ikke så mange feilkilder, opplyser overbioingeniøren, som gleder seg til det nye sykehuset åpner.

I seksjonen for molekylær diagnostikk og infeksjonsimmunologi møter vi Mette Andersen-Holthe, som er overbioingeniør.

Her havner eksempelvis luftveis- og norovirusprøver – i tillegg til mange andre prøver. Et stort fremskritt der er at maskinene gir langt flere prøvesvar på en gang enn i dagens sykehus. Svartid reduseres som igjen bidrar til en mer effektiv pasientbehandling.

Etterlengtet utstyr

Ulla Enger, overbioingeniør med arbeidssted farmakologi og genteknologi kunne fortelle at de analyserer prøver med formål å finne spor av legemidler og toksiske stoffer. Det vil si stoffer som ikke er i menneskekroppen fra før. 

Nå får de etterlengtet nytt utstyr – det gamle utstyret er slitt og overmodent for utskifting. Etter at det nye sykehuset er vel i gang er målet å utvide analyserepertoaret i tråd med de behovene som melder seg

Omfattende innkjøp  

Det er kjøpt inn nytt utstyr til det nye sykehuset for over 1,5 milliarder kroner. Sykehusbygg HF står for anskaffelser til en verdi av 1,07 milliarder kroner. Vestre Viken står for anskaffelser av utstyr til 90 millioner. Utstyr til om lag 400 millioner skal flyttes med. Samlet sett skal sykehuset fylles med utstyr for over 1,5 milliarder kroner til det nye sykehuset.

Utstyr til analysehallen er en del av byggeprosjektet og håndteres av Sykehusbygg HF, med Vestre Viken som faglig rådgivere og medvirkere.
 
– Det har vært et veldig godt samarbeid mellom Sykehusbygg HF og Vestre Viken. Innkjøp av utstyr til laboratoriene har vært en tidkrevende og veldig grundig prosess. Fra Vestre Vikens side har det vært bred involvering fra engasjerte og dyktige fagpersoner fra samtlige sykehus, sier Schaug Aarstad. 

SE VIDEO FRA RUNDTUREN PÅ LABORATORIET