Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Halvert ventetid for OCD-behandling

Siden sommeren 2024 er ventetiden for OCD-behandling nå halvert ved Bærum DPS og Ringerike DPS.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 24.02.2025
En kvinne i dress
- Gjennom sine innspill og vurderinger av tiltak får ansatte medvirke til forslag til løsninger, slik det nå gjøres gjennom ventetidsløftet, sier avdelingssjef ved Bærum DPS, Camilla Rønning.

Avdelingssjef ved Bærum DPS, Camilla Rønning, forteller at det gode resultatet knyttet til ventetidsløftet har vært mulig på så kort tid med god forankring hos ledelsen, involvering av de ansatte og øremerkede ressurser for å oppnå det ønskede målet. 

- Ventetiden for OCD-behandling hadde økt til ett år rundt sommer 2024. Nå er ventetiden fra fire til seks måneder, som er en halvering. Antall ventende pasienter var 73 i juni 2024. Nå i februar er ventelisten nede i 31 pasienter, opplyser Rønning. 

- Hvilke tiltak har dere gjort for å få til dette?
 

- Vi har utvidet kapasiteten ved å utdanne flere ansatte for å oppnå dette resultatet.  Kompetanseheving har resultert i godkjenning av tre OCD-terapeuter, samt oppstart av gruppebehandling av OCD på Ringerike DPS. Ved Bærum DPS gjennomføres kveldspoliklinikk, samt midlertidig økning i stillingsandel på ansatte. 

- Hvordan påvirker dette klinikken og avdelingene i Bærum og Ringerike? 

- Pasienter som venter på OCD-behandling følges av sin primærbehandler i ventetiden. Når ventetiden for OCD-behandling går ned, er det med på å frigjøre kapasitet hos behandlerne til å ta inn nye pasienter. 

Rønning forteller at der er motiverende for ansatte i avdelingene å få økt sin egen faglige kompetanse og bruke denne til å gi evidensbasert og virksom behandling til pasienter som raskt oppnår bedret funksjonsevne.
 
- Gjennom sine innspill og vurderinger av tiltak får ansatte medvirke til forslag til løsninger, slik det nå gjøres gjennom ventetidsløftet, sier Rønning. 

- Hvordan påvirker dette pasientene konkret?

- Pasienter med OCD har høyt lidelsestrykk og livskvalitet er redusert på nivå med alvorlige kreftformer. I alvorlige tilfeller preger også pasientens lidelse familielivet til de næreste pårørende.

- Lang ventetid før de kommer i gang med høyspesialisert behandling er negativt for deres livssituasjon og deltakelse i samfunnet. Merkbar reduksjon av ventetiden er derfor viktig for pasientene, og vi mener ventetiden maksimalt bør være tre måneder. 

- OCD behandling er krevende for pasientene og motivasjonen er ofte høy rundt henvisningstidspunkt. Derfor er det viktig å komme i gang med behandlingen så raskt som mulig. Effekten av god OCD-behandling gir symptomlette, økt funksjonsnivå, større livsutfoldelse og gode familierelasjoner, avslutter avdelingssjef Camilla Rønning ved Bærum DPS.