Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hils på Vidar Viken, Vestre Viken sin digitale medarbeider

9. april startet piloten på Vidar Viken på Akuttmottaket ved Drammen Sykehus. Vidar er en digital robot som skal hjelpe med å ta over noen av de manuelle registreringsoppgavene leger må gjøre i dag.

Publisert 25.04.2025
En gruppe mennesker som står sammen
Teamet som har jobbet med Vidar Viken får innføring i hvordan Vidar Viken bistår med medikamentlister.

Hvem er Vidar Viken?

Vidar Viken er en RPA robot som leser medisinlister fra MetaVison og kopierer dette inn i DIPS journalen til riktig pasient. RPA står for RoboticProcess Automation og er en programvarebasert løsning som utfører forhåndsdefinerte oppgaver på vegne av menneskelige ansatte. En RPA robot kan etterligne handlingene en ansatt utfører på datamaskinen. For eksempel å klikke, skrive eller endre informasjon.   

I dag må leger på akuttmottaket både registrere medisinlister i Metavision og DIPS, og siden det ikke er noe integrasjoner mellom systemene eller en kopi/lim funksjon har vi utviklet en robot som tar seg av dette!

Ikke det samme som KI

RPA-teknologien er ikke det samme som KI (kunstig intelligens). KI etterligner menneskelig kognisjon og kan håndtere mer komplekse oppgaver som krever mer læring og tilpassning. I motsetning håndterer RPA-teknologien forhåndsprogrammerte repeterende og regelbaserte oppgaver. 

Målet med å bruke en digital medarbeider er ikke å erstatte menneskelige ansatte, men å avlaste helsepersonell ved a ta seg av enkle, repetitive oppgaver. RPA kan være en verdifull ressurs for å effektivisere administrative prosesser, forbedre pasientbehandlingen og frigjøre tid for helsepersonell til mer kritiske oppgaver.   

 

Vidar har prøveperiode 

Vidar Viken skal nå ha en prøveperiode på 1 måned, og deretter gjør vi en vurdering på om han skal ansettes videre og kanskje til og med til andre poster. 

En gruppe mennesker som sitter ved et bord
Oppstart av piloten feires selvsagt med kake og kaffe. Til venstre: Seksjonsoverlege ved akuttmottaket Anders Thorne Narverud, Spesialrådgiver IKT og Arkitektur Kanika Devi Mohan og Spesialrådgiver Klinisk dokumentasjon Silje Flakstad.

Anders Thorne Narverud er seksjonsoverlege i akutt- og mottaksmedisin ved Drammen sykehus. Han er glad for hjelpen han nå får fra sin robotkollega.

– Med Vidar Viken på vakt får jeg bistand til å generere medikamentlister i DIPS basert på informasjon i Metavision. Vidar er en digital medarbeider som logger seg inn i DIPS og Metavision, og oppretter ny liste på pasienten før morgenvisitten. Dette betyr at jeg som lege slipper å kopiere og redigere liste fra innkomstjournal og å samstemme med Metavision når jeg lager epikrise. Jeg kan benytte en oppdatert liste i DIPS og trenger bare å kvalitetsikre denne, forteller han entusiastisk.

I tillegg til dette vil han slippe dobbeltdokumentasjon ved innleggelse av pasient – og kun måtte legge inn medikamenter i Metavision.

En mann som snakker med en kvinne
Til venstre: Anders Thorne Narverud, Ada Egeland, Lege i spesialisering, Akutt- og mottaksmedisin og Nina Vo, Lege i spesialisering, Akutt- og mottaksmedisin.

– Dette er med på å frigjøre tid som jeg kan bruke på pasienter og kollegaer på sengepost og i akuttmottak, og forhåpentligvis bidra til et enda bedre arbeidsmiljø, legger han til. 

 – Dette er et lite, men veldig viktig forsøk på tjenesteinnovasjon. Forhåpentligvis vil det kunne utvikles videre til å være en del av en liten revolusjon i mitt arbeid som lege på sykehus, avslutter han.

Brukernær utvikling – arbeidsmetodikk 

En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Teamet som har jobbet frem Vidar Viken. Til venstre: Spesialrådgiver IKT og Arkitektur Kanika Devi Mohan, Seksjonsoverlege AKU AMM DS Anders Thorne Narverud, Utvikler (Sykehuspartner) Liza Agujar Nambatac, seksjonsledere for Automasjon og orkestrering (Sykehuspartner) Dan Kristian Haugland Eilertsen, og spesialrådgiver Klinisk dokumentasjon Silje Flakstad.

Ikke med på bilde: Rådgiver Klinisk IKT (DIPS ARENA) Mari Standnes Rønningen, spesialrådgiver Klinisk dokumentasjon (MV) Siv Anita Aurstad-Paulsen og spesialrådgiver Klinisk dokumentasjon (MV) Birgitte Heim Pettersen.

 

En mann med briller
Robert Nystuen, konstituert teknologi direktør.

 

– I motsetning til tradisjonell prosjektmetodikk har dette prosjektet hatt en smidig prosjektmetodikk hvor man har jobbet tett sammen med klinikker og utvikler. Dette har ført til at man har greid å levere raskt, sier Robert Nystuen, konstituert teknologi direktør.

Dette initiativet er en del av program VIDT, som står for Vestre Viken Digital Transformasjon, hvor formålet er å bryte vei for å øke farten fra idé til digitale løsninger er på plass fortsetter han. 

 

Et par menn på et sykehus
Anders Thorne Narverud og Dan Kristian Haugland Eilertsen, seksjonsledere for Automasjon og orkestrering i Sykehuspartner.

– Nøkkelen til suksess er arbeidsmetodikken og måten jeg som kliniker blir inkludert på. Denne måten å jobbe på vil bidra til effektivitet og et mye bedre arbeidsmiljø, og vil være med på å sikre at leger og sykepleiere ønsker å jobbe på sykehus, sier Anders Thorne Narverud.

– Det er som Anders sier, det som er avgjørende her er å skape samhandling. Å ha muligheten til å sitte tett med klinikere i et team, og jeg tror nøkkelen her er at vi har vært et veldig lite, men godt team. Jeg syns dette har vært et veldig godt samarbeid, og jeg syns Vestre Viken virkelig er fremme i skoa, sier Dan Kristian Haugland Eilertsen, seksjonsledere for Automasjon og orkestrering i Sykehuspartner.

Andre RPA-roboter

Vidar Viken er den første roboten Vestre Viken selv har utviklet i samarbeid med Sykehuspartner. I tillegg til Vidar bruker vi RPA i administrative tjenester levert av Sykehuspartner, som for eksempel BotAnna som hjelper med å godkjenne reiseregninger i personalportalen.

 

Vi har også ansatt HSØ sin første kliniske robot, Robot Henriksen som ble utviklet av Sykehuspartner med sykehuset i Telemark. Dere kan lese hva denne roboten gjør HER