Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hvem skal ha ansvar for ambulansetjenesten i Asker og Bærum?

Prehospitale tjenester (AMK-sentral og ambulansetjeneste for) Asker og Bærum har til nå vært underlagt Oslo universitetssykehus. I en høringsrunde ber Helse Sør-Øst om innspill – skal ansvaret flyttes til Vestre Viken?

Publisert 25.04.2025
Et par menn i oransje jumpsuits som står ved siden av en gul lastebil
Foto: Helse Sør-Øst

Denne saken ble først publisert på www.helse-sorost.no

Ber om synspunkter 

Helse Sør-Øst har ansvar for å sørge for at innbyggerne får rask og god akuttmedisinsk hjelp. Derfor må tjenesten være organisert på best mulig måt. I dag drives denne tjenesten av Oslo universitetssykehus, mens kommunene ellers er del av Vestre Viken sitt sykehusområde. Utredningen skal sørge for at beslutningen om organiseringen av de prehospitale tjenester for kommunene Asker og Bærum tas på et best mulig grunnlag.   

Helse Sør-Øst RHF ber nå om synspunkter på styrker og svakheter ved de ulike organisasjonsalternativene. Innspillene vil bli tatt med i sluttbehandlingen av organisering av prehospitale tjenester for kommunene Asker og Bærum. 

Bakgrunn for utredningen  

Dette er en del av et større regionalt prosjekt om organisering av de prehospitale tjenester i Helse Sør-Øst. Prehospitale tjenester i Asker og Bærum drives som nevnt av Oslo universitetssykehus, mens kommunene tilhører Vestre Viken sitt sykehusområde.  

Etter kommunereformen i 2020 er det i tillegg delt ansvar for prehospitale tjenester i nye Asker kommune. Røyken og Hurum ble en del av Asker kommune, og AMK -sentralen i Oslo fikk ansvar for den medisinske nødmeldetjenesten. Ambulansetjenesten og pasientreiser ble værende i Vestre Viken i påvente av en endelig avklaring i det regionale prosjektet for organisering av prehospitale tjenester i helseregionen.  

Vestre Viken ønsker å overta det operative ansvaret for de prehospitale tjenester i Asker og Bærum fra Oslo universitetssykehus, som har hatt det siden 2003.  

Asker og Bærum har ca. 230 000 innbygger og et felles arbeids- og transportmarked med Oslo. Med bydelene på andre siden av Lysakerelven (Vestre Aker og Ullern), bor det 330 000 mennesker i området. 

Fordeler og ulemper ved dagens løsning  

Vestre Viken opplever flere ulemper ved dagens organisering. I hovedsak dreier det seg om manglende styring av en viktig tjeneste i helseforetaket. Det gir seg utslag i interne logistikkutfordringer, vansker med å skape et helhetlig tilbud og å utnytte ressursene på en effektiv måte. 

Fordelen med dagens løsning er at nødetatene har sammenfallende ansvarsområde i Asker, Bærum og Oslo, som utgjør et tett befolket område uten et klart geografisk skille. Det betyr at ressursene kan brukes på tvers av kommunegrensene. De tre nødetatene brann, politi og helse har organisert seg på lik måte med dedikerte innsatsledere som trener og koordinere ressursene sammen.  

Hovedspørsmålet er hvordan man best balanserer disse hensynene.  

Det er to hovedalternativer; enten å videreføre dagens organisering – men med anbefaling om å gjennomføre forbedringstiltak for å redusere noen av dagens samhandlings- og logistikkulemper, eller å overføre det prehospitale ansvaret for Asker og Bærum til Vestre Viken. 

Ny teknologi gir nye behandlingsmuligheter i ambulansene 

De siste årene er det utviklet prehospitale behandlingsopplegg for akutte sykdoms- og skadetilstander som tidligere bare ble gitt i sykehus.  

Et eksempel er ambulansetjenestens behandling av akutt hjerteinfarkt, der ambulansepersonell tar EKG på stedet, kommuniserer med spesialist på sykehuset og gir blodproppløsende medikament intravenøst når det er indisert.  

På en rekke andre områder utvikles det diagnostiske hjelpemidler som hurtigtester, ultralyd, videoassisterte teknikker/prosedyrer og mobile røntgen/CT-løsninger, som på sikt vil kunne tas i bruk ved akutt sykdom eller skadetilstander utenfor sykehus. 

Frist for innspill 22. mai

Innspill til utredningen sendes til postmottak@helse-sorost.no og merkes «Innspill prehospitale tjenester for kommunene Asker og Bærum» Frist for å sende innspill er 22. mai 2025. Forslag til endelig beslutning legges frem for styret i Helse Sør-Øst RHF i august 2025. 

Mer informasjon finner du på høringssiden.