Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Imponerende prestasjon på Ringerike sykehus

Ansatte ved Ringerike sykehus satte nordisk rekord med hele åtte gjennomførte robotassisterte operasjoner på en og samme dag.

Publisert 23.10.2024
Sist oppdatert 30.10.2024
En gruppe mennesker i kirurgiske skrubb
Teamet som var i sving gjennom dagen!

​Som første sykehus i Norden utførte Ringerike sykehus åtte robotassisterte kolecystektomier på en og samme dag. Alle pasientene var dagkirurgiske og fikk dra hjem samme dag. 

En gruppe kirurger som utfører kirurgi

Selv om det ble en nordisk rekord, var et rekordforsøk aldri fokuset. Overlege på kirurgen ved Ringerike sykehus, Erling Angel-With, forteller at planleggingen startet da de fikk en utfordring på hvor mange pasienter som var mulig å operere dersom alle deler av pasientforløpet ble optimalisert.

– Avdelingsoverlege ved kirurgisk avdeling, Branislav Azanjac, har tidligere vært med på lignende «fast-track» med ordinær laparoskopi. Da ble det operert seks pasienter i ordinær arbeidstid. Vi tenkte derfor at vi skal vise at robotkirurgi med en optimalisert sløyfe og team kan være minst like effektiv. Etter å ha sett på tallene bestemte vi at åtte pasienter kunne være mulig, forteller overlege Angel-With.

En gruppe personer i et rom

Prikkfri leveranse

Før den store operasjonsdagen krevde det litt planlegging, blant annet for å samkjøre alle arbeidsoppgaver og ansatte. Teamet for dagen bestod av de ressursene og ansatte som vanligvis befinner seg i avdelingen. Det unike fra en vanlig dag var de fikk til å overlappe teamene slik at de kunne avvikle pauser underveis uten at operasjonsstuene stoppet opp. 
 
– Det var prikkfri leveranse fra hele teamet. Vi var til og med ferdig operert 14:30, noe som var over all forventning, sier Angel-With.
 
En person i en grønn skjorte som betjener en datamaskin

Hva tar dere med dere av erfaring fra denne dagen? 

– Det viktigste vi tar med oss er effekten av et motivert og godt forberedt team som bidrar også utover egen spesialkompetanse, samtidig som vi tør å bryte med en del gamle og etablerte rutiner som gir oss mulighet til å skape nye gode sløyfer som har fokus på effektivitet og pasientsikkerhet. I tillegg ser vi at om vi får muligheten til å ha en ekstra ressurs (løs operasjonssykepleier/anestesisykepleier), gir dette oss mulighet til å holde operasjonsstua gående gjennom dagen. Da kan vi være enda mer effektive enn vi er i dag. På denne måten kan vi unngå strykninger på operasjonsprogrammet og redusere ventelister, avslutter Angel-With. 

 

Se bildegalleri her: