Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kunstig intelligens i røntgenavdelingen

I løpet av året vil Vestre Viken ta i bruk kunstig intelligens innen bildediagnostikk. Det betyr at legene som skal tolke røntgenbilder får hjelp av en datamaskin til å stille diagnosen.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 15.09.2022
Sist oppdatert 16.01.2024

Signering av avtale mellom Sykehuspartner og Philips.

Signering av avtale mellom Sykehuspartner og Philips.

Fra høsten 2022 vil radiologene ved Vestre Viken få hjelp av kunstig intelligens (KI) for å tolke røntgenbilder. Dette er takket være en omfattende avtale som er inngått mellom Sykehuspartner og Philips. Dette er så langt vi kjenner til den mest omfattende kunstig intelligens-avtalen som er inngått av helsevesenet i Europa.

​Avtalen om​fatter kunstig intelligens på flere typer undersøkelser på avdeling for bildediagnostikk.

– Bildediagnostikk er en viktig del av svært mange pasientforløp. Behovet øker, og utvikler seg i retning mot stadig mer avansert teknologi. Kunstig intelligens-løsninger kan hjelpe våre radiologer med å håndtere denne økningen. Det er veldig spennende at vi har nå tatt det første steg for å kunne ta i bruk slike løsninger, sier direktør i Klinikk for medisinsk diagnostikk, Wesley Caple.​

Enorme datamengder​

Med den nye løsningen vil røntgenbildene som tas ved sykehuset bli sendt til en skytjeneste. Bildet blir deretter analysert av kraftige datamaskiner i skyen, og svaret blir sendt tilbake til radiologen som tolker bildet. Dette vil bidra til å kvalitetssikre og effektivisere arbeidet til radiologene.

– Utfordringer innenfor radiologi inkluderer en hurtig økning i bildedatavolumet, en voksende befolkning med kroniske sykdommer og mangel på helsepersonell. Med Philips kunstig intelligens-manager og markedsplassløsning, muliggjør vi automatisk tilgang til avanserte KI- radiologialgoritmer som kan redusere tungvint rutinearbeid og støtte med avanserte diagnostiske indikasjoner som radiologen kan vurdere, forteller David Corcos, leder for presisjonsdiagnose i Vest-Europa.

For at en datamaskin skal være i stand til å tolke et bilde, må den ha lært hva den skal se etter. Dataprogrammene er ofte opplært av flere hundre tusen bilder. Datamaskinen bruker denne lærdommen til å analysere bildene som kommer inn.​

– I fremtiden vil maskinen også ta til seg ny lærdom av de bildene den til enhver tid analyserer, forteller Bjørn Anton Graff som er sivilingeniør og prosjektleder for Vestre Viken. Han forteller videre at nå i høst vil de jobbe for å sikre at systemet kommer på plass og at dette skal gjøres på en god og trygg måte. 

Blir viktigere
​– Kunstig intelligens vil bli en helt sentral innsatsfaktor i fremtidens helsetjenester, både for å drive effektiv og god pasientbehandling og innen andre områder som logistikk og administrasjon, sier teknologidirektør i Vestre Viken, Cecilie B. Løken.

Hun har store forventninger til avtalen og ser fram til et godt og tett samarbeid med både Sykehuspartner og Philips i dette som er Norges første kontrakt for bruk av kunstig intelligens i stor skala i spesialisthelsetjenesten.

Hun forteller videre at andre helseforetak også har opsjon på avtalen.

– Vi tror dette er startskuddet for en ny fase i arbeid med kunstig intelligens i helse, sier Løken. 

Foran f.v: Terje Sætre (Philips), Jon Haakon Malmer-Høvik (Vestre Viken), Bjørn Anton Graff (Vestre Viken), Wesley Caple (Vestre

Foran f.v: Terje Sætre (Philips), Jon Haakon Malmer-Høvik (Vestre Viken), Bjørn Anton Graff (Vestre Viken), Wesley Caple (Vestre Viken). Bak f.v: Ruben Lee (Philips), David Corcos (Philips), Cecilie (Vestre Viken), Kenneth Iversen (Sykehuspartner), Bjørn Ove Caspersen (Sykehusinnkjøp).